«Ζωτικής σημασίας η αντιμετώπιση της ανεξέλεγκτης βόσκησης»

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΛΙΑΚΟΥΛΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Δημοσίευση: 11 Μαρ 2022 16:56

Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής για το θέμα της ανεξέλεγκτης βόσκησης, τοποθετήθηκε η γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, τομεάρχης Εσωτερικών και βουλευτής ν. Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, τα εξής:
«Το θέμα της ανεξέλεγκτης βόσκησης είναι πολύ σημαντικό για τα λεπτά οικοσυστήματα και την ανάπτυξη όλης της χώρας και των μικρών νησιών του Αιγαίου, η ευαισθησία των οποίων απέναντι στην ανεξέλεγκτη βόσκηση είναι μεγαλύτερη και η ζημιά που υφίστανται τείνει να γίνει μη ανατρέψιμη, εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα.


...Η αύξηση, όμως, της απασχόλησης των μόνιμων κατοίκων με τον τουρισμό και η μειωμένη επιτήρηση των ζώων, ο τρόπος καταβολής των επιδοτήσεων για ένα διάστημα με βάση τον αριθμό των ζώων, η διαφυγή ζώων από την επιτήρηση και η δημιουργία αδέσποτων κοπαδιών, έχει ανατρέψει την κατάσταση και το οικοσύστημα των μικρών νησιών βρίσκεται σε κίνδυνο από την αύξηση των αδέσποτων ζώων, από τη μη μετακίνηση των ζώων σε όλες τις περιοχές του κάθε νησιού για περιοδική βόσκηση, με αποτέλεσμα η ανεξέλεγκτη βόσκηση να οδηγεί σε υποβάθμιση της βλάστησης και σε καταστροφή άλλων καλλιεργειών, όπως το αμπέλι και οδηγεί εκτάσεις που βόσκονται μόνιμα από τα ζώα σε ερημοποίηση.
Για το Κίνημα Αλλαγής - ΠΑΣΟΚ η αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεξέλεγκτης βόσκησης για το νησιά είναι ζωτικής σημασίας. Γνωρίζουμε όλοι ότι το ιδιαίτερο φυσικό περιβάλλον των νησιών έχει βοηθήσει καθοριστικά την τουριστική ανάπτυξή τους, διαμορφώνοντας το τοπίο, τον πολιτισμό, την τοπική γαστρονομία, αλλά και τις μορφές εναλλακτικού τουρισμού που αναπτύσσονται τελευταία. Η ανάπτυξη του τουρισμού, δηλαδή, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος και την ορθολογική ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα της παραγωγής.
Για τον λόγο αυτόν, πρέπει αυτή η συνέργεια να συνεχιστεί, με κατάλληλη όμως οριοθέτηση των περιοχών και του τρόπου και των μεθόδων βόσκησης, όπου ο αριθμός των ζώων θα υπακούει στη βοσκοϊκανότητα κάθε περιοχής που βόσκεται.
Τρία είναι τα ερωτήματα που καταδεικνύουν τις ευθύνες τόσο της παρούσας Κυβέρνησης όσο και της προηγούμενης, και περιμένουν απάντηση:
* Πότε θα ολοκληρωθούν τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης και πότε αυτά των μικρών νησιών;
* Υπάρχει πρόβλεψη δράσεων για την προστασία από την ανεξέλεγκτη βόσκηση και ποια είναι αυτή, στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2021-27;
* Σκοπεύει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να υποχρεώσει τον ΟΠΕΚΕΠΕ να κάνει ελέγχους για τη μεγάλη κατανομή δικαιωμάτων από το εθνικό απόθεμα, σε καταπατημένες εκτάσεις;
Είναι σαφές ότι η βιωσιμότητα των οικοσυστημάτων προέχει, κυρίως για εθνικούς λόγους. Περιμένουμε, λοιπόν, τα κατάλληλα μέτρα και τις δράσεις για να μπορέσει να υπάρξει λύση και συνέργεια όλων των δραστηριοτήτων, ιδίως σε ό,τι αφορά τη γεωργία και τον τουρισμό».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass