Τα αρχαία θέατρα από το «Διάζωμα»

Δημοσίευση: 10 Σεπ 2014 21:40 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 17:09

Η συνέλευση των μελών του σωματείου «Διάζωμα» θα γίνει από την Παρασκευή 19 έως και την Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλία, με επίκεντρο  τα πέντε αρχαία θέατρά της. Από τους οργανωτές δόθηκαν για τρία από τα θέατρα, τα εξής στοιχεία:

 ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ

Το έργο «Συντήρηση, αποκατάσταση και ανάδειξη αρχαίου θεάτρου Λάρισας» έχει ενταχθεί στο Ε.Σ.Π.Α., με συνολική χρηματοδότηση, ύψους 3.000.000 ευρώ.Πραγματοποιήθηκαν στο μνημείο εργασίες με στόχο την άμεση σταθεροποίηση και εξυγίανση της επιφάνειας των μαρμάρινων και των πώρινων μελών που βρίσκονται στο χώρο του κυρίως θεάτρου, του σκηνικού οικοδομήματος, καθώς και στο χώρο των διάσπαρτων.Παράλληλα με τις παραπάνω εργασίες επιδιώχθηκε η αισθητική αποκατάσταση των αρχιτεκτονικών μελών, ώστε να δημιουργηθεί καλύτερη και πληρέστερη εικόνα του μνημειακού συνόλου. Κατά το τρέχον διάστημα υλοποιούνται στο θέατρο εργασίες με στόχο την αποκατάσταση των κλιμάκων του κυρίως θεάτρου. Τέλος, πραγματοποιούνται εργασίες με στόχο την καλύτερη προβολή, την αναγνωσιμότητα και την ανάδειξη του μνημείου.Καταβάλλεται πλέον προσπάθεια για την ολοκλήρωση Προγράμματος Πολιτιστικής Διαδρομής στη Θεσσαλία, όπου θα ενταχθεί και η ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης του κοίλου του αρχαίου θεάτρου της Λάρισας.

ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΦΘΙΩΤΙΔΩΝ ΘΗΒΩΝ

 Με την υποδειγματική συνέργεια όλων των εμπλεκόμενων φορέων (Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Θεσσαλικών Σπουδών, Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού,  τέως Νομαρχίας Μαγνησίας,Περιφέρειας Θεσσαλίας – Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, Δήμου Νέας Αγχιάλου, Εθελοντικής ΠεριβαλλοντικήςΟμάδας Αλμυρού «ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ» και σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ») και την υπογραφή των απαραίτητων Προγραμματικών Συμβάσεων για την εξασφάλιση της χρηματοδότησης ολοκληρώθηκε η ανασκαφή του αρχαίου θεάτρου των Φθιωτίδων Θηβών. Εν συνεχεία, ολοκληρώθηκε και η εκπόνηση των απαιτούμενων μελετών για τη στερέωση και αποκατάσταση του θεάτρου. Καταβάλλεται πλέον προσπάθεια για την ολοκλήρωση Προγράμματος Πολιτιστικής Διαδρομής στη Θεσσαλία, όπου θα ενταχθεί και η υλοποίηση των εργασιών αποκατάστασης του αρχαίου θεάτρου των Φθιωτίδων Θηβών.

ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΑΣ

Στο τέλος του 2013 ολοκληρώθηκαν οι εργασίες στο αρχαίο θέατρο της Δημητριάδας στα πλαίσια του έργου: «Αναστήλωση και αποκατάσταση τμημάτων του αρχαίου θεάτρου Δημητριάδας και συνολική βελτίωση του μνημείου και του περιβάλλοντος χώρου του», το οποίο είχε ενταχθεί στο Ε.Σ.Π.Α., με χρηματοδότηση ύψους 750.000,00 ευρώ. Πέρα από τη βελτίωση της σωζόμενης κατάστασης του θεάτρου που συντελέστηκε με τη συντήρηση όλων των λίθων του, έγινε ακόμη η συντήρηση και μερική συμπλήρωση αφενός των θεμελιώσεων δυο βάθρων (;) στην περιφέρεια της ορχήστρας και του ΒΔ αναλημματικού τοίχου με τις αντηρίδες. Ολοκληρώθηκαν επίσης, η ανασύσταση δυο ημικιόνων με τον ενδιάμεσο θριγκό τους στο νότιο τμήμα της στοάς του προσκηνίου, η συμπλήρωση τριών μαρμάρινων γωνιολίθων στη σειρά των βατήρων, η σηματοδότηση στην επιφάνεια του εδάφους της κάτοψης της παλαιότερης ελληνιστικής φάσης του κτιρίου της σκηνής. Κατασκευάστηκε ακόμη δίκτυο διαδρόμων για τους επισκέπτες, χώρος ξεκούρασης των επισκεπτών, τοποθετήθηκαν ενημερωτικές πινακίδες και δημιουργήθηκε πλούσιος εκπαιδευτικός φάκελος. Τέλος κατασκευάστηκε ενημερωτική ιστοσελίδα στο διαδίκτυο για το αρχαίο θέατρο (www. theatreofdemetrias.gr).

 

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass