ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΙΤΣΑΣ:

Χρειάζεται μια προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας...

ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ Ο ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΧΘΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ - ΖΗΤΗΣΕ ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΜΙΛΗΣΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Δημοσίευση: 27 Φεβ 2022 21:03

Του Κώστα Γκιάστα
Στην πόλη της Λάρισας βρέθηκε χθες ο αντιπρόεδρος της Βουλής και πρώην υπουργός επί ΣΥΡΙΖΑ, κ. Δημήτρης Βίτσας, όπου στο Αμφιθέατρο της Δημοτικής Πινακοθήκης παρουσίασε τα προσυνεδριακά κείμενα για το 3ο Συνέδριο του κόμματος που θα γίνει σε

λίγο διάστημα στην Αθήνα. Ο κ. Βίτσας νωρίτερα είχε την ευκαιρία να μιλήσει στους εκπροσώπους των ΜΜΕ της περιοχής κάνοντας λόγο τόσο για τα πολιτικά ζητήματα της χώρας, ζητώντας εκλογές από τη ΝΔ, όσο και γύρω από τις εξελίξεις στην Ουκρανία τονίζοντας πως θα είναι απαράδεκτη οποιαδήποτε συμμετοχή ελληνικών ενόπλων δυνάμεων στα πεδία των επιχειρήσεων.
Πιο συγκεκριμένα εξήγησε αρχικά πως οι βασικοί στόχοι του επικείμενου συνεδρίου είναι να επεξεργαστούν το πολιτικό σχέδιο που έχει δύο κορμούς. Ο ένας είναι πώς θα απαλλαγεί η χώρα από την Κυβέρνηση της ΝΔ και ο δεύτερος είναι ποια θα είναι τα μέτρα που θα βγάλει μια προοδευτική κυβέρνηση.
Τόνισε πως τα συνέδρια δεν γίνονται σε κενό χρόνο και ότι η περίοδος που γίνεται είναι σημαντική. Από την προηγούμενη Πέμπτη, που έγινε η εισβολή στην Ουκρανία, ο κόσμος άλλαξε, όπως είπε, καθώς επανήλθε το δίκαιο του ισχυρού ο οποίος δεν σταματάει. Αυτό το χαρακτήρισε ως μια τραγική εξέλιξη. Φάνηκαν επίσης, σύμφωνα με τον ίδιο, οι επιμέρους και ολοκληρωτικές διαδικασίες των ΗΠΑ και της Ε.Ε. που δεν μπορούν να τιμήσουν τον λόγο τους.
«Αυτό που συμβαίνει αυτήν τη στιγμή στην Ουκρανία δεν είναι δικαιολογήσιμο. Ακόμη και να λέει ο Πούτιν πως είχε δίκιο, το γεγονός πως εισβάλλει, αφαιρεί ό,τι επιχείρημα είχε». Πρόσθεσε πως καμία πλευρά δεν τίμησε τις υπογραφές στη συμφωνία του Μινσκ και έτσι επί της ουσίας είναι «νεκρή».
ΟΙ ΒΑΣΙΚΟΙ ΑΞΟΝΕΣ
Στη συνέχεια εξήγησε πως ο ΣΥΡΙΖΑ καθορίζει τη θέση του με πέντε βασικούς άξονες.
Ο πρώτος είναι η απερίφραστη καταδίκη της εισβολής και του πολέμου, καθώς θα την πληρώσουν οι λαοί. Ο δεύτερος είναι πως ο ρόλος της Ε.Ε. είναι κατώτερος των περιστάσεων, καθώς συνελήφθη κοιμώμενη. Ο τρίτος είναι η αναγκαιότητα η ελληνική Κυβέρνηση να επέμβει για την προστασία των πολιτών με ελληνική καταγωγή στην Ουκρανία. Ο τέταρτος είναι πως η Ελλάδα πρέπει να καταστεί ενεργός πυρήνας ειρήνης στην όλη αυτή διαδικασία. «Για μας θα είναι απαράδεκτη οποιαδήποτε συμμετοχή ελληνικών ενόπλων δυνάμεων στα πεδία των επιχειρήσεων». Ο πέμπτος πυλώνας είναι πως ενώ «είχαμε μια βαθιά ενεργειακή κρίση στην οποία οι ευθύνες της ελληνικής Κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη ήταν μεγάλες, τώρα με τον πόλεμο στην Ουκρανία, αυτή η κρίση θα πολλαπλασιαστεί».
Η λύση για την κατάσταση είπε πως είναι πολιτική και πως κάτι τέτοιο σημαίνει αλλαγή κυβέρνησης, με την προκήρυξη εκλογών και τη διαμόρφωση μιας προοδευτικής – δημοκρατικής κυβέρνησης.
«Στόχος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να αναδειχθεί πρώτο κόμμα και τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης (ΚΙΝΑΛ, ΜέΡΑ25 και ΚΚΕ) που υπάρχουν στη Βουλή ή άλλες δυνάμεις που μπορούν να παρουσιαστούν να μπορέσουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο να συγκροτήσουν γύρω από τον ΣΥΡΙΖΑ ή μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ μια κυβέρνηση ή να ανεχθούν μια τέτοια διακυβέρνηση που θα τους έχει πει εκ των προτέρων τι πρόκειται να πράξει».
Στη συνέντευξη Τύπου μίλησε και ο βουλευτής Λάρισας, κ. Βασίλης Κόκκαλης εξηγώντας για τα όσα γίνονται στην Ουκρανία ότι: «Δεν μπορεί να δικαιολογηθεί καμία πράξη όταν έχουμε νεκρούς. Δυστυχώς επανέρχεται το δίκαιο του ισχυρού. Ο κόσμος αυτό που θέλει να ακουστεί είναι η λέξη Ειρήνη», ενώ για το συνέδριο είπε πως θα σημάνει το ξεκίνημα της νέας κοινωνικής πλειοψηφίας ενάντια στη φτωχοποίηση της ελληνικής κοινωνίας. Τη συνέντευξη Τύπου συντόνιζε ο Βασίλης Ζωγράφος συντονιστής-γραμματέας ΝΕ Λάρισας, ενώ παρόντες ήταν και τα μέλη της ΝΕ Λάρισας: Γιάννης Καρυπίδης, Γιώργος Κωσταρόπουλος, Χρήστος Τσιόπας και Ελένη Σδράλη.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass