Υπόθεση της Λάρισας η στήριξη του Γενικού Νοσοκομείου

ΕΝΤΟΝΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΝΕΟΥ ΑΞΟΝΙΚΟΥ ΤΟΜΟΓΡΑΦΟΥ * ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Κ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΤΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ * ΕΝΤΟΣ ΜΑΡΤΙΟΥ ΤΑ ΤΕΥΧΗ ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΔΕΤΗΡΙΑ ΠΤΕΡΥΓΑ, ΣΕ 6 ΜΗΝΕΣ Η ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ * ΤΙ ΕΙΠΕ Ο Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΥΓΕΙΑΣ

Δημοσίευση: 25 Φεβ 2022 13:07
Από την επίσκεψη αντιπροσωπείας της ΕΙΝΚΥΛ στον περιφερειάρχη Από την επίσκεψη αντιπροσωπείας της ΕΙΝΚΥΛ στον περιφερειάρχη

Με σαφείς τις προθέσεις να καταστήσει τις τοπικές αρχές κοινωνούς των τεράστιων προβλημάτων του Γενικού Νοσοκομείου, αλλά κυρίως μέρος της επίλυσής τους, η Ένωση Ιατρών Νοσηλευτηρίων Κέντρων Υγείας Λάρισας (Ε.Ι.Ν.Κ.Υ.Λ) μετά τις κινητοποιήσεις της Τετάρτης επισκέφθηκε διαδοχικά τον περιφερειάρχη Κων. Αγοραστό και τον δήμαρχο Απ. Καλογιάννη, με κεντρικό θέμα την τραγική κατάσταση των κτιριακών υποδομών του Γενικού Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας.
Αιχμή του δόρατος, όπως ήταν φυσικό, αποτέλεσε ο αξονικός τομογράφος καθώς η σοβαρή βλάβη των προηγούμενων ημερών έφερε στο προσκήνιο την επιτακτική ανάγκη της αντικατάστασής του. Η δέσμευση του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη στη συνάντησή του με τον Λαρισαίο βουλευτή Χρήστο Κέλλα για την άμεση επισκευή του υπάρχοντος μηχανήματος και την επίσης άμεση προκήρυξη μειοδοτικού διαγωνισμού για την αντικατάστασή του αντιμετωπίστηκε με επιφυλάξεις από τον πρόεδρο της ΕΙΝΚΥΛ Νίκο Νταφούλη, που έσπευσε στην απεργιακή κινητοποίηση των γιατρών να κάνει λόγο για δέσμευση κάτω από την πίεση των εξελίξεων.


Προχθές το βράδυ ο κ. Νταφούλης επικεφαλής αντιπροσωπείας της ΕΙΝΚΥΛ επισκέφθηκε τον περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό και τον ενημέρωσε για τον αξονικό τομογράφο, με τον περιφερειάρχη να επικοινωνεί με τον υπουργό Υγείας και τον διοικητή της 5ης ΥΠΕ Φώτη Σερέτη να επισκέπτεται σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές το Υπουργείο Υγείας για τη διευθέτηση του προβλήματος σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του Υπουργείου.
Διεργασίες που κατέληξαν στην υποβολή από την πλευρά του Γενικού Νοσοκομείου αιτήματος για πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 200 χιλιάδων ευρώ προκειμένου να καταστεί δυνατή η αγορά νέου αξονικού τομογράφου 64 τομών -υπάρχει ήδη χρηματοδότηση 300 χιλιάδων ευρώ περίπου από τη συμφωνία με την SIEMENS για τον σκοπό αυτό. Ενώ φαίνεται ότι συμφωνήθηκε και η διαδικασία της προμήθειας του μηχανήματος που εξασφαλίζει τη σύντομη αγορά και εγκατάσταση του σύγχρονου μηχανήματος.
Ο Κ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
Στον διάλογο για τον αξονικό τομογράφο παρενέβη χθες και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας Κ. Γιαννακόπουλος, ο οποίος με αφορμή τη διακοπή λειτουργίας του Αξονικού Τομογράφου στο ΓΝΛ, τονίζει για μία ακόμα φορά ότι «η ριζική αναμόρφωση του ΕΣΥ περνάει μέσα και από την ανανέωση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού όλων των δομών του, προτάσεις άλλωστε που πρόσφατα δημοσιοποιήσαμε για τον σκοπό αυτό.
Ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός σύμφωνα με τις κατασκευαστικές του προδιαγραφές, έχει ορισμένα όρια αντοχής και ζωής, που αν ξεπεραστούν η μη αναστρέψιμη βλάβη είναι αναπόφευκτη. Είναι δε σημαντικό να τονιστεί ότι το επισκευαστικό κόστος σ’ αυτές τις περιπτώσεις είναι πολύ υψηλό και ασύμφορο, ώστε η αγορά νέου και σύγχρονου εξοπλισμού να αποτελεί πλέον μονόδρομο.
Θεωρούμε επιβεβλημένο έως ότου εγκατασταθεί νέος αξονικός τομογράφος στο ΓΝΛ, με ταχύτατες διαδικασίες, να διασφαλιστεί από τις αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες η πρόσβαση των ασθενών για εξέτασή τους σε νέο τομογράφο, χωρίς καμία καθυστέρηση, για τον λόγο ότι η διάγνωση και η παρακολούθηση ιδιαίτερα σοβαρών ασθενειών δεν μπορεί να περιμένει» καταλήγει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου.
ΣΥΝΔΕΤΗΡΙΑ ΠΤΕΡΥΓΑ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ
Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, που δεσμεύτηκε να επισκεφθεί εκ νέου το Γενικό Νοσοκομείο για συνολική συζήτηση για τα προβλήματα των κτιριακών υποδομών του ιδρύματος, είχε και μία απάντηση για την κατασκευή της νέας συνδετήριας πτέρυγας, για την οποία δέχθηκε κριτική από την ΕΙΝΚΥΛ. Εντός του επόμενου μήνα αναμένεται να ολοκληρωθούν τα τεύχη δημοπράτησης και σύμφωνα με τις προβλέψεις σε έξι μήνες, δηλαδή στις αρχές του φθινοπώρου, θα εγκατασταθεί η κατασκευάστρια εταιρεία για την έναρξη της κατασκευής.
Και αν για την κατασκευή της συνδετήριας πτέρυγας υπήρξε μία απάντηση, δεν συνέβη το ίδιο για την ενεργειακή αναβάθμιση του νοσοκομείου, έργο στο οποίο οι φορείς και οι παράγοντές του έχουν επενδύσει πολλά για τη βελτίωση και αναβάθμιση των κτιριακών εγκαταστάσεων, η κατάσταση των οποίων συνιστά ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα του νοσοκομείου. Κατά κοινή ομολογία η έναρξη των εργασιών για την ενεργειακή αναβάθμιση, έργο εγκεκριμένο, έχει καθυστερήσει, με τον κ. Αγοραστό, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, σε επικοινωνία του με τον διοικητή του Νοσοκομείου Γρηγόρη Βλαχάκη να του συστήνει διαφορετικούς χειρισμούς με την εταιρεία -“Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.” (ΚΤΥΠ ΑΕ)- που ανέλαβε να προχωρήσει την υλοποίηση του έργου.
Τις προσεχείς ημέρες πάντως αναμένεται να ανοίξει και το θέμα της ενεργειακής αναβάθμισης των Κέντρων Υγείας, που έθεσε προχθές η ΕΙΝΚΥΛ, με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας να τονίζει ότι δεν υποβλήθηκε κανένα σχετικό αίτημα από την 5η ΥΠΕ.
ΣΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ
Χθες, ο πρόεδρος της ΕΝΙΚΥΛ Νίκος Νταφούλης συνοδευόμενος από τον Δημήτρη Μπαμπαλή, μέλος του ΔΣ, επισκέφθηκαν τον δήμαρχο Απ. Καλογιάννη και τον ενημέρωσαν αναλυτικά για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΓΝΛ, με σημαντικότερο την κατάσταση των κτιριακών εγκαταστάσεων.
Ο κ. Καλογιάννης δεν έκρυψε την ανησυχία του για τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας και δεσμεύτηκε να επισκεφθεί το Νοσοκομείο τις προσεχείς ημέρες και να θέσει συνολικά το θέμα της λειτουργίας του σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
ΔΗΜ. ΚΑΤΣΑΝΑΚΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass