Αγωγή 500.000 ευρώ κατά του Δήμου Λαρισαίων

ΑΠΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΕΝΟ ΟΙΚΟΠΕΔΟ ΑΠΟ ΤΟ 2007 * ΕΡΓΟΛΑΒΟΣ ΚΑΤΑ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ ΚΑΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΚΑΤΑ ΔΗΜΟΥ

Δημοσίευση: 18 Φεβ 2022 21:36
Αποζημίωση μισού εκατομμυρίου ευρώ από τον Δήμο ζητά ιδιοκτήτης δεσμευμένου οικοπέδου στη συνοικία Ιπποκράτης της Λάρισας. Αποζημίωση μισού εκατομμυρίου ευρώ από τον Δήμο ζητά ιδιοκτήτης δεσμευμένου οικοπέδου στη συνοικία Ιπποκράτης της Λάρισας.

Την υλοποίηση απόφασης για αποχαρακτηρισμό οικοπέδου ζητά οικογένεια Λαρισαίων καταθέτοντας αγωγή σε βάρος του Δήμου Λαρισαίων από τον οποίο ζητά αποζημίωση ύψους 500.000 ευρώ, όσα αξιώνει δηλαδή και ο εργολάβος με εξώδικο που απέστειλε σε ιδιοκτήτη τμήματος του

επίδικου οικοπέδου το οποίο παραμένει «δεσμευμένο» εδώ και 16 χρόνια.
Το οικόπεδο συνολικής έκτασης 6,7 στρεμμάτων βρίσκεται στη θέση «Ακρέπ -Ντερέ» εντός του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου της συνοικίας «Ιπποκράτης» («Πέρα Μαχαλάς»), και από το 2005 που η οικογένεια των ιδιοκτητών υπέβαλε αίτηση αποχαρακτηρισμού στον Δήμο Λαρισαίων, μέχρι σήμερα δεν έχει καταφέρει να αποδεσμεύσει το οικόπεδό της παρά την ικανοποίηση του αιτήματος.
Μάλιστα το 2007 με απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Λαρισαίων η έκταση αποχαρακτηρίστηκε και παρά τις διαβεβαιώσεις της τότε δημοτικής αρχής για υλοποίηση το 2011 της απόφασης αποχαρακτηρισμού, το οικόπεδο παραμένει δεσμευμένο, με τον εργολάβο οικοδομών να στρέφεται πλέον κατά ιδιοκτήτη.
Αφού με την απόφαση του αποχαρακτηρισμού το 2007, ιδιοκτήτης και εργολάβος ήρθαν σε συμφωνία για την ανέγερση οικοδομής μόνο που η μη υλοποίηση της απόφασης από τον Δήμο Λαρισαίων άφησε εκτεθειμένο τον ιδιοκτήτη του οικοπέδου με αποτέλεσμα να προκληθεί «καραμπόλα» οικονομικών αξιώσεων.
Η τότε δημοτική αρχή δηλώνοντας πως δεν έχει χρήματα να αποζημιώσει τους ιδιοκτήτες, δεν τήρησε την απόφασή της για αποχαρακτηρισμό με αποτέλεσμα η υπόθεση να εκκρεμεί μέχρι και σήμερα.
Έτσι προ ημερών, ένας από τους ιδιοκτήτες του οικοπέδου κατέθεσε αγωγή στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Λάρισας σε βάρος του Δήμου Λαρισαίων αξιώνοντας αποζημίωση που ξεπερνά τις 500.000 ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι ο ιδιοκτήτης (σ.σ. του 1/6) του οικοπέδου τον Φεβρουαρίου του 2011 έλαβε χρηματικό ποσό από τον εργολάβο οικοδομών ως προκαταβολή του συμβολαίου αγοράς για την ανέγερση οικοδομής, ενώ το υπόλοιπο ποσό της εξαγοράς του οικοπέδου θα καταβάλλονταν με την υπογραφή του οριστικού συμβολαίου, τον Δεκέμβριο του 2011. Σημειώνεται πως η αξία της συνολικής έκτασης, σύμφωνα με εκτίμηση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής το 2011 ανερχόταν στα 2,063 εκατ. ευρώ.
«ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΧΡΗΜΑΤΑ»
«Σημειωτέον» σημειώνει ο ιδιοκτήτης του οικοπέδου στην πολυσέλιδη αγωγή σε βάρος του Δήμου Λαρισαίων «ότι η ανωτέρω συμφωνία για την πώληση του εν λόγω ακινήτου έλαβε χώρα μετά την έκδοση της με αριθμό 6/2007 αμετάκλητης απόφασης του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Λάρισας με την οποία ανακλήθηκε η απαλλοτρίωση, δεδομένου ότι όλη η έκταση των 6.749,78 τ.μ. και 2.126 τ.μ. ήταν δεσμευμένη ως κοινόχρηστος χώρος με την υπ’ αριθμόν 811/17-02-1989 απόφαση του Νομάρχη Λάρισας για τη δημιουργία πλατείας - παιδικής χαράς - πολιτιστικού κέντρου και η οποία ανέπεμψε την υπόθεση στον Υπουργό ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. για να προβεί στις νόμιμες ενέργειες για την άρση της ρυμοτομικής απαλλοτρίωσης - δέσμευσης όλου του ακινήτου, γεγονός που γνωστοποίησα στη μέλλουσα αγοράστρια προ της υπογραφής του προσυμφώνου συμβολαίου, μεταβιβάζοντας μάλιστα σ’ αυτή και όλα τα δικαιώματα για να προβεί στις νόμιμες ενέργειες για την άρση της ρυμοτομικής απαλλοτρίωσης - δέσμευσης του ακινήτου, η οποία όμως ουδέποτε έλαβε χώρα μέχρι σήμερα, δηλαδή η άρση της απαλλοτρίωσης, από αποκλειστική υπαιτιότητα των οργάνων του εναγομένου, με αποτέλεσμα να μη λάβω όπως αναμένονταν έκτοτε, δηλαδή από την επομένη της λήξης της δεκάμηνης προθεσμίας καταβολής του τιμήματος και ειδικότερα από την 5η Δεκεμβρίου 2011 από την αγοράστρια το υπόλοιπο της οφειλής».
«Ειδικότερα: Μετά την έκδοση της υπ’ αριθμόν 6/2007 απόφασης του Διοικητικού Πρωτοδικείου Λάρισας με την οποία υποχρεούτο η Διοίκηση να άρει την ένδικη απαλλοτρίωση - δέσμευση και των επίδικων ακινήτων», «στα οποία τυγχάνω, συγκύριος σε ποσοστό 32,346 % εξ αδιαιρέτου και 1/6 εξ αδιαιρέτου αντίστοιχα, υπέβαλα (με τους συγκυρίους μου) τη με αριθμό πρωτοκόλλου 16662/21-11-2008 αίτηση προς τον Δήμο Λαρισαίων - εναγόμενο, ζητώντας την ολοκλήρωση των απαιτούμενων ενεργειών από το Δήμο Λαρισαίων για την υλοποίηση της απόφασης του Διοικητικού Δικαστηρίου, ώστε να μετατραπεί ο χαρακτηριζόμενος ως κοινόχρηστος χώρος (Κ.Χ. 885Α) σε οικοπεδική έκταση.
Το τμήμα Πολεοδομικού Σχεδιασμού του εναγομένου ζήτησε με το υπ’ αριθμ. 12208/17-05-2011 έγγραφό του προς την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου την εγγραφή στο δημοτικό προϋπολογισμό του έτους 2011 εξειδικευμένου κονδυλίου 1.659.849,15 € για την επανεπιβολή της επίμαχης ρυμοτομικής απαλλοτρίωσης στην ιδιοκτησία μας που αποτελούσε προϋπόθεση και με την ισχύουσα τότε νομοθεσία για την επανεπιβολή της απαλλοτρίωσης. Η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου με την υπ’ αριθμόν 216/2011 απόφασή της, εισηγήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο τη λήψη απόφασης μη εγγραφής του προμνησθέντος κονδυλίου, δηλώνοντας ότι ο Δήμος Λαρισαίων δεν έχει την πρόθεση ούτε την οικονομική δυνατότητα να αποζημιώσει τις ιδιοκτησίες. Υπόψη ότι το προμνησθέν υπ’ αριθμ. 12.172/2011 προσύμφωνο συμβόλαιο συνετάγη διότι είχαμε κατ’ επανάληψη ενημερωθεί προφορικά κατά το έτος 2010 ότι ο Δήμος θα προβεί σε άμεσο αποχαρακτηρισμό της ιδιοκτησίας μας, όπως είχε άλλωστε υποχρέωση, γιατί δεν είχε χρήματα για να μας αποζημιώσει.
Εντούτοις το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε με την υπ’ αριθμόν 461/2011 απόφασή του την επανεπιβολή της ρυμοτομικής απαλλοτρίωσης της ιδιοκτησίας μας, αλλά επειδή είχε αδυναμία άμεσης αποζημίωσης, αποφάσισε (παράνομα, δηλαδή αντί της προβλεπόμενης από τον νόμο εγγραφής σχετικού κονδυλίου στον προϋπολογισμό του έτους 2011) την πώληση οικοπέδων του για την εξεύρεση χρημάτων για την αποζημίωσή μας, η οποία ουδέποτε όμως έλαβε χώρα.
Μάλιστα μετά την τελεσιδικία της ως άνω απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου (461/2011), το τμήμα Πολεοδομικού Σχεδιασμού του Δήμου, ζήτησε, χωρίς να έχει εγγράψει κονδύλιο στον προϋπολογισμό του, την επανεπιβολή της επίμαχης ρυμοτομικής απαλλοτρίωσης από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, η οποία επέστρεψε στη συνέχεια τον φάκελο σ’ αυτόν».
«Επισημάναμε» καταλήγει η αγωγή «εκ νέου τη συνεχιζόμενη παράνομη στάση του Δήμου Λαρισαίων με τη μη συμμόρφωσή του στην υπ’ αριθμόν 6/2007 απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Λάρισας και δηλώσαμε ρητώς ότι δε συμφωνούμε ούτε στην ολική και επουδενί βέβαια στη μερική επανεπιβολή της απαλλοτρίωσης ως παράνομης, αλλά και λόγω της ανεπανόρθωτης βλάβης που θα υφιστάμεθα όλοι οι ιδιοκτήτες σε περίπτωση υλοποίησής της (μερικής επανεπιβολής) λόγω του κατακερματισμού της συνιδιοκτησίας μας που δεν ήταν πλέον εκμεταλλεύσιμη, όπως θα ήταν αν μας απεδίδετο ολόκληρη ως οικοδομικό τετράγωνο σε πλήρη συμμόρφωση στην απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου. Τους επισημάναμε επίσης και τη συμφωνία μας για την πώληση του εξ αδιαιρέτου τμήματος σύμφωνα με το υπ’ αριθμ. 12.172/2011 προσύμφωνο έναντι ποσού» «και τη μεγάλη ζημία που υφιστάμεθα από τον συνεχιζόμενο εμπαιγμό μας και την αδυναμία μας να λάβουμε το υπόλοιπο ποσό του τιμήματος εξαιτίας της παράνομης συμπεριφοράς του από τη μη συμμόρφωση στην αμετάκλητη απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου».
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass