«Οι γερμανικές αποζημιώσεις ελάχιστος φόρος τιμής στα θύματα»

Η ΑΝΝΑ ΒΑΓΕΝΑ ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΤΟΥ ΔΟΜΕΝΙΚΟΥ

Δημοσίευση: 17 Φεβ 2022 15:08

«Με μεγάλη χαρά και συγκίνηση παρευρίσκομαι εδώ σήμερα, στις εκδηλώσεις μνήμης

του Ολοκαυτώματος του Δομένικου», δήλωσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Λάρισας Άννα Βαγενά, κατά την παρουσία της χθες στις εκδηλώσεις «ΚΑΥΚΑΚΕΙΑ 2022», συμπληρώνοντας τα εξής: «Οι εκατόν πενήντα αθώοι κάτοικοι του χωριού, που εκτελέστηκαν από τις ιταλικές δυνάμεις κατοχής στις 16 Φεβρουαρίου 1943, είναι οι μάρτυρες της αγριότητας των φασιστικών καθεστώτων Ιταλών και Γερμανών, που με τη δειλία που τα χαρακτηρίζει, δεν βγήκαν να πολεμήσουν ανοιχτά τους αντάρτες, αλλά εκτέλεσαν ύπουλα αθώους πολίτες κι έκαψαν το μαρτυρικό Δομένικο.
Ως μέλος της Επιτροπής για τις γερμανικές αποζημιώσεις στην προηγούμενη κοινοβουλευτική μου θητεία, συμμετείχα σε όλες τις προσπάθειες για την αναγνώριση δικαιώματος των κατοίκων των χωριών στις γερμανικές και ιταλικές αποζημιώσεις. Ως Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., είχαμε ψηφίσει την κατάργηση του τέλους δικαστικού ενσήμου για τις αγωγές θυμάτων Ολοκαυτώματος, το οποίο, δυστυχώς, επανέφερε η ΝΔ και, μέχρι στιγμής, δεν έχει ικανοποιηθεί το αίτημα των κατοίκων όλων των μαρτυρικών χωριών της Ελλάδας, ως του ελάχιστου φόρου τιμής στα θύματα».
Απευθυνόμενη στις μαθήτριες του Δομένικου, των οποίων οι εκθέσεις για το Ολοκαύτωμα βραβεύτηκαν στην εκδήλωση, η Άννα Βαγενά είπε: «Για όλα τα παιδιά του κόσμου και ιδιαίτερα της Ελλάδας που είναι, δυστυχώς, ολόκληρη ένας μαρτυρικός τόπος, αλλά ακόμα περισσότερο για εσάς, που σηκώνετε ένα μεγάλο ιστορικό φορτίο και είστε απόγονοι αυτών των μαρτύρων που άδικα σφαγιάστηκαν από τους Ιταλούς κατακτητές: Είστε απόγονοι των μαυροφορεμένων γυναικών που, στη δική μου γενιά, ονομάζαμε «Οι χήρες του Δομένικου». Οι γιαγιάδες σας ήταν οι γυναίκες που μείναν χήρες μετά τη σφαγή και πάλεψαν μέσα από τα ερείπια του καμένου χωριού σας ν’ αναστήσουν τα παιδιά τους και το ρημαγμένο χωριό σας, και είμαι σίγουρη ότι εσείς είστε άξιοι συνεχιστές τους». Στο τέλος της εκδήλωσης, η Άννα Βαγενά έδωσε την υπόσχεση ότι, σε συνεργασία με τα παιδιά του σχολείου, θα πραγματοποιήσουν μαζί ένα θεατρικό δρώμενο για το Ολοκαύτωμα του Δομένικου.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass