Καταδίκη για τα φωτοαντίγραφα ξενόγλωσσων βιβλίων

ΣΕ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΤΡΙΜΕΛΕΣ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑΤΩΝ ΓΙΑΤΙ ΠΩΛΟΥΣΕ ΣΕ ΜΑΘΗΤΕΣ ΦΩΤΟΤΥΠΙΕΣ ΒΙΒΛΙΩΝ - «ΕΡΓΩΝ ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ» -ΤΙΣ ΦΩΤΟΤΥΠΙΕΣ ΑΝΤΙ ΤΩΝ ΠΡΩΤΟΤΥΠΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΥΨΗΛΟ ΚΟΣΤΟΣ

Δημοσίευση: 15 Φεβ 2022 15:04

Με ποινή φυλάκισης 3 ετών (με τριετή αναστολή) καταδίκασε χθες το Τριμελές

Κακουργημάτων Λάρισας, μία υπεύθυνη λειτουργίας βιβλιοπωλείου από τη Μαγνησία, η οποία μαζί με τον ιδιοκτήτη του βιβλιοπωλείου, παραπέμφθηκαν κατηγορούμενοι για «από κοινού και κατ’ εξακολούθηση αναπαραγωγή και κατοχή με σκοπό διανομής στο κοινό με πώληση και εκμετάλλευση σε εμπορική κλίμακα έργων που είναι αντικείμενα πνευματικής αξίας».
Η υπεύθυνη του βιβλιοπωλείου καταδικάστηκε γιατί το 2017 πωλούσε ξενόγλωσσα βιβλία σε φωτοτυπίες τις οποίες αγοράζουν αρκετοί γονείς, πρακτική που συνηθίζουν χρόνια προκειμένου να αντιμετωπίσουν το μεγαλύτερο - σε σύγκριση με τα φωτοαντίγραφα - κόστος αγοράς των πρωτότυπων βιβλίων για τις εκπαιδευτικές ανάγκες των παιδιών τους. Πρακτική που έρχεται σε αντίθεση ωστόσο με τις ανώνυμες εταιρείες οι οποίες εκμεταλλεύονται τη διάθεση των βιβλίων «που αποτελούν πρωτότυπα έργα πνευματικής ιδιοκτησίας».
Υπεύθυνη και ιδιοκτήτης του βιβλιοπωλείου παραπέμφθηκαν καθώς - σύμφωνα με το κατηγορητήριο – «ενεργώντας από κοινού, αναπαρήγαγαν άμεσα και μόνιμα με οποιαδήποτε μορφή εν όλω, προέβαιναν σε διανομή αυτών στο κοινό με πώληση και κατείχαν αυτά με σκοπό διανομής, και γενικά εκμεταλλεύτηκαν έργα που αποτελούν αντικείμενο πνευματικής ιδιοκτησίας, δηλαδή πρωτότυπα πνευματικά δημιουργήματα λόγου, τέχνης ή επιστήμης που εκφράζονται με οποιαδήποτε μορφή, και ιδίως τα γραπτά κείμενα, τη δε πράξη τους αυτή τέλεσαν σε εμπορική κλίμακα».
Ειδικότερα, εντός του βιβλιοπωλείου «χωρίς δικαίωμα, φωτοτύπησαν, βιβλιοδέτησαν και στη συνέχεια πώλησαν σε χαμηλότερη τιμή σε σχέση με τα πρωτότυπα έργα, αντίγραφα βιβλίων εκμάθησης αγγλικής γλώσσας που εκδίδονται από ανώνυμη εταιρεία», λαμβάνοντας σε μία περίπτωση «ως αντίτιμο των ποσό των 29 ευρώ, χωρίς την έγγραφη συναίνεση των πνευματικών δημιουργών και των εκδοτών τους».
Στο πλαίσιο της χθεσινής δίκης, μεταξύ άλλων κατέθεσε και εκπρόσωπος της εταιρείας η οποία, κάνοντας ελέγχους σε όλη την Ελλάδα, πήγε και στο συγκεκριμένο βιβλιοπωλείο, δηλώνοντας μεταξύ άλλων πως σε μία περίπτωση «πήρα 4 βιβλία σε φωτοτυπίες και πλήρωσα 29 ευρώ αντί 80 ευρώ» που ήταν η αξία των πρωτότυπων βιβλίων. Η υπεύθυνη του βιβλιοπωλείου σημειώνοντας το παράνομο της πράξης, διευκρίνισε ότι «αυτά που φωτοτυπώ είναι από φωτοτυπίες» για να τονίσει ιδιαίτερα την απαίτηση γονέων να τους διαθέσει φωτοαντίγραφα των βιβλίων, για λόγους κόστους. Η εισαγγελέας της έδρας σημειώνοντας στην αγόρευσή της πως «έχει διαπιστωθεί το αδίκημα ως προς την πρώτη κατηγορουμένη» πρότεινε την ενοχή της υπεύθυνης του βιβλιοπωλείου ενώ πρότεινε την «αθώωση λόγω αμφιβολιών», του ιδιοκτήτη του βιβλιοπωλείου, αφού «τυπικά στο όνομά του είναι η ιδιοκτησία του βιβλιοπωλείου». Με τον πρόεδρο του Τριμελούς Κακουργημάτων Λάρισας να ανακοινώνει την απαλλαγή του ιδιοκτήτη και την ενοχή της υπεύθυνης του βιβλιοπωλείου, επιβάλλοντας ποινή φυλάκισης 3 ετών με τριετή αναστολή.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass