Αθωώθηκαν 8 μέλη της διοίκησης του Ορειβατικού

ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΟΝ «ΚΑΝΑΛΟ» ΚΙΣΣΑΒΟΥ -ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΔΕΧΘΗΚΕ ΠΩΣ ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ -ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΙ ΟΡΟΙ ΓΙΑ ΕΠΑΝΑΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΛΙΦΤ

Δημοσίευση: 15 Φεβ 2022 21:02
Η επίμαχη έκταση στον Κίσσαβο για την οποία υπάλληλοι του Δασαρχείου κατέθεσαν ότι δεν υπήρξε περιβαλλοντική υποβάθμιση, ενώ τα μέλη της διοίκησης του ΕΟΣ υποστήριξαν ότι δεν γνώριζαν ότι απαιτούνταν η έκδοση άδειας Η επίμαχη έκταση στον Κίσσαβο για την οποία υπάλληλοι του Δασαρχείου κατέθεσαν ότι δεν υπήρξε περιβαλλοντική υποβάθμιση, ενώ τα μέλη της διοίκησης του ΕΟΣ υποστήριξαν ότι δεν γνώριζαν ότι απαιτούνταν η έκδοση άδειας

Αθώα κηρύχθηκαν χθες από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας,

οκτώ μέλη της διοίκησης του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου (ΕΟΣ) Λάρισας που παραπέμφθηκαν με αφορμή εργασίες που έγιναν το 2017 στον «Κάναλο», μεταξύ του κτιρίου του ΟΤΕ και του καταφυγίου στη Σπηλιά Κισσάβου. Τα οκτώ μέλη του Δ.Σ. του ΕΟΣ παραπέμφθηκαν μετά από μήνυση του Δασαρχείου Λάρισας για «εντολή επιχείρησης κατασκευάσματος (οδού) εντός δημόσιας δασικής έκτασης κατά συναυτουργία» όπως και για «υποβάθμιση περιβάλλοντος κατ’ εξακολούθηση με την επιβαρυντική περίσταση της τέλεσης από υπαιτίους που σκόπευαν να προσπορίσουν στον εαυτό τους οικονομικό ή άλλο όφελος». Ωστόσο μετά τις καταθέσεις χθες υπαλλήλων του Δασαρχείου Λάρισας ότι, μεταξύ άλλων, επί της ουσίας δεν υπήρξε υποβάθμιση του περιβάλλοντος και την αναγνώριση παράλληλα από την πλευρά των κατηγορουμένων πως «δεν γνώριζαν ότι έπρεπε να εκδοθεί άδεια» για την εκτέλεση των επίμαχων εργασιών, το Δικαστήριο απάλλαξε των κατηγοριών τους οκτώ παραπεμφθέντες, κηρύσσοντάς τους αθώους.

«ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΟΜΑΛΟΠΟΙΗΣΗΣ»
Η απόφαση για εκτέλεση εργασιών «διόρθωσης του υπάρχοντος από το 1977 διαδρόμου (λίφτ)» ελήφθη από τα 8 μέλη του Δ.Σ. του ΕΟΣ, λόγο για τον οποίο παραπέμφθηκαν ότι -σύμφωνα με το κατηγορητήριο- «στη θέση «Κάναλος», σε μη - επακριβώς εξακριβωθείσα ημεροχρονολογία, αλλά πάντως το χρονικό διάστημα πριν από τον μήνα Σεπτέμβριο του έτους 2017, με πρόθεση και κοινό δόλο και συναπόφαση, και με περισσότερες πράξεις, που συνιστούν εξακολούθηση του ίδιου εγκλήματος, οι κατηγορούμενοι, έδωσαν εντολή άνευ δικαιώματος για κατασκευή εντός δασικής έκτασης από μη-εισέτι στην ανάκριση γνωστό πρόσωπο και συγκεκριμένα να εκχερσωθεί δημόσια χορτολιβαδική έκταση μήκους περίπου ενός χιλιομέτρου και πλάτους πέντε μέτρων, η οποία σύμφωνα με τη διαμόρφωση την οποία έχει υποστεί ομοιάζει με δρόμο των ως άνω διαστάσεων, με κόστος ζημίας, το οποίο ανέρχεται στο ποσό των 3.395,94 ευρώ».
Σε βάρος των 8 μελών του (τότε) Δ.Σ. υποβλήθηκε μήνυση από το Δασαρχείο Λάρισας (σ.σ. η υπόθεση συγχωνεύθηκε μετά και από αναφορά φορέων ιδιωτών) μετά και τη διαπίστωση ότι, «στη θέση «Κάναλος» της Τ.Κ. Σπηλιάς, της Δ.Ε. Συκουρίου, του Δήμου Τεμπών» «έχει εκχερσωθεί δημόσια χορτολιβαδική έκταση μήκους περίπου ενός χιλιομέτρου και πλάτους πέντε μέτρων η οποία σύμφωνα με την διαμόρφωση την οποία έχει υποστεί ομοιάζει με δρόμο των ως άνω διαστάσεων».
Διαπιστώθηκε, έπειτα από έρευνα υπαλλήλου του Δασαρχείου, ότι «δεν έχει υποβληθεί σχετικό αίτημα (για τη διάνοιξη της οδού) και φυσικά ουδέποτε εκδόθηκε» από το Δασαρχείο «σχετική έγκριση επέμβασης στην συγκεκριμένη περιοχή». «Επειδή η εκχέρσωση δημόσιας χορτολιβαδικής έκτασης συνιστά αξιόποινη πράξη» κατέληγε η αναφορά, το Δασαρχείο υπέβαλε τη μήνυση. Τέσσερις υπάλληλοι του Δασαρχείου κατέθεσαν χθες σημειώνοντας ότι δεν είχε υποβληθεί αίτημα για την εκτέλεση εργασιών, τονίζοντας επί της ουσίας ότι δεν υπήρξε υποβάθμιση του περιβάλλοντος. Οι οκτώ παραπεμφέντες στις απολογίες τους, τόνισαν μεταξύ άλλων πως «δεν υπήρξε παρέμβαση αλλοίωσης της φυσιογνωμίας του βουνού», ούτε εκχέρσωση κ.λπ., αλλά «ομαλοποίηση του υπάρχοντος από το 1977 διαδρόμου που λειτουργούσε ως λιφτ». Διευκρινίζοντας πως οι εργασίες αφορούσαν στη «διόρθωση του υπάρχοντος διαδρόμου με απομάκρυνση πετρών και την ομαλοποίηση λόγω της παρατεταμένης αχρησίας». Προσθέτοντας επίσης ότι δεν υπήρξε, «ούτε καταστροφή δασικής έκτασης ούτε υποβάθμιση περιβάλλοντος», δήλωσαν ότι «δεν γνώριζαν ότι έπρεπε να εκδοθεί άδεια» και πως «πλέον εκδόθηκε άδεια». Την απαλλαγή των κατηγορουμένων πρότεινε η εισαγγελέας της έδρας, με τον πρόεδρο του Δικαστηρίου να ανακοινώσει την απόφαση για την αθώωσή τους.

ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΛΙΦΤ
Υπενθυμίζεται πως στις 18 Οκτωβρίου 2021, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας ενέκρινε τους «Περιβαλλοντικούς Όρους (Ε.Π.Ο.) του έργου «Επανατοποθέτηση και επαναλειτουργία εκπαιδευτικού σχοινοσιδηροδρόμου σκι (λιφτ) στη θέση «Κάναλος» Κισσάβου, της Τ.Κ. Σπηλιάς στη Δ.Ε. Νέσσωνος, του Δήμου Τεμπών της Π.Ε. Λάρισας, της Περιφέρειας Θεσσαλίας», μετά από τη σύμφωνη γνώμη του Περιφερειακού Συμβουλίου Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΠΕ.Σ.Π.Α.) Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας».
Όπως διευκρινίζεται στην περιγραφή του έργου «πρόκειται για την επανατοποθέτηση και επαναλειτουργία του σχοινοσιδηρόδρομου στη θέση «ΚΑΝΑΛΟΣ» του όρους Όσσα (Κισσάβου), στην Τ.Κ. Σπηλιάς του Δήμου Τεμπών, της Π.Ε. Λάρισας στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, με αποκλειστικό σκοπό τη μεταφορά αρχάριων αθλητών του σκι και την εκμάθηση του αθλήματος σε φυσικές πίστες κατάβασης. Φορέας και διαχειριστής του έργου θα είναι ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος (Ε.Ο.Σ.) Λάρισας.
Ο σχοινοσιδηρόδρομος είναι ένας μικρός συρόμενος αναβατήρας (lift) σταθερής τροχιάς του οποίου το μήκος θα ανέρχεται στα 307 m». Διευκρινίζεται επίσης ότι «ο αναβατήρας θα έχει τη δυνατότητα μεταφοράς 270 ατόμων την ώρα, η δε λειτουργία του σχοινοσιδηροδρόμου (lift) θα είναι εποχιακή, περίπου 40 - 50 ημέρες το έτος».
«Το μελετώμενο έργο συνδέεται με την επαρχιακή οδό Νο 4 του δευτερεύοντος οδικού δικτύου Ν. Λάρισας, καθώς το καταφύγιο Κισσάβου είναι το τέρμα της οδού αυτής. Σχετικά με τον χώρο στάθμευσης, πρόκειται να χρησιμοποιηθεί ο χώρος στάθμευσης που εξυπηρετεί το καταφύγιο Κισσάβου».
Στον χωρικό τέλος σχεδιασμό διευκρινίζεται πως «η επανατοποθέτηση και επαναλειτουργία του εκπαιδευτικού σχοινοσιδηροδρόμου σκι (λιφτ) στη θέση «Κάναλος» Κισσάβου, της Δ.Ε. Νέσσωνος, του Δήμου Τεμπών της Π.Ε. Λάρισας, της Περιφέρειας Θεσσαλίας βρίσκεται, στην ευρύτερη Περιοχή Ειδικής Προστασίας (Π.Ε.Π.) του άρθρου 2 του Γ.Π.Σ. Νέσσωνος (Φ.Ε.Κ. 198/Α.Α.&Π.Θ./ 08-08-2011), στη Ζώνη Π.Ε.Π. 1 «Προστασίας και ανάδειξης δασών - δασικών εκτάσεων και του ορεινού χώρου».
Επιπλέον, η θέση «Κάναλος» αποτελεί περιοχή κατάλληλη για ανάπτυξη μέσω του μηχανισμού των ΠΕΡΠΟ, η οποία αφορά σε οργανωμένο οικιστικό υποδοχέα με χρήση Τουρισμού - Αναψυχής, με σκοπό τη χωροθέτηση χιονοδρομικού-προπονητικού κέντρου και άλλων χρήσεων τουρισμού και αναψυχής. Στην περιοχή ΠΕΡΠΟ προτείνονται ειδικές χρήσεις γης που αφορούν σε ξενώνες, ξενοδοχεία και λοιπές τουριστικές εγκαταστάσεις, σε κατοικία, σε εμπορικά καταστήματα, σε εστιατόρια, σε αναψυκτήρια, σε πολιτιστικά κτήρια και εν γένει πολιτιστικές λειτουργίες, σε αθλητικές εγκαταστάσεις, σε συνεδριακά κέντρα και σε ελικοδρόμια, ενώ προτείνεται η δημιουργία δικτύων διαδρομών ορειβατικού σκι σε υφιστάμενες δασικές οδούς και ορειβατικά μονοπάτια στην ευρύτερη περιοχή. Όσον αφορά στην Έγκριση Αναθεώρησης του Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου της Περιφέρειας Θεσσαλίας, το εν θέματι έργο περιλαμβάνεται στα έργα Β Προτεραιότητας, του Προγράμματος Δράσης του χωροταξικού σχεδίου 2014-2031».
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass