Αγανάκτηση για «ελληνοποίηση» μήλων

Από τους αγρότες επαρχίας Αγιάς που έκλεισαν συμβολικά τον δρόμο στο Γερακάρι διαμαρτυρόμενοι για τις αυξήσεις σε ρεύμα και αγροεφόδια *«Δεν συμβιβαζόμαστε με τα ψίχουλα που μας δίνετε» διεμήνυσαν στην κυβέρνηση

Δημοσίευση: 14 Φεβ 2022 21:17

ΑΓΙΑ (Γραφείο «Ε»)
Του Νίκου Γουργιώτη
Την αγωνία τους για τις αυξήσεις σε ρεύμα και γεωργικά εφόδια, την αγανάκτησή τους για τις αθρόες εισαγωγές μήλων που, όπως υποστηρίζουν, ρίχνονται στην αγορά ως ελληνικά, και την απογοήτευσή τους από τον τρόπο που λειτουργεί ο ΕΛΓΑ, εξέφρασαν χθες το πρωί οι αγρότες

της Αγιάς με συμβολικό κλείσιμο του δρόμου που συνδέει την κωμόπολη με τη Λάρισα, στο ύψος του Γερακαρίου, εκεί όπου από την πρώτη στιγμή των φετινών κινητοποιήσεων έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους.
Στο πλευρό των αγροτών, στο πλευρό των Αγροτικών Συλλόγων Αγιάς, Ανάβρας, Μεταξοχωρίου, Ποταμιάς, Γερακαρίου, Νερομύλων, Δήμητρας, Σκήτης και των Συνεταιρισμών «Ορεινά Κισσάβου», «Κίσσαβος», Μελιβοίας, Αμπελακίων, μέλη των οποίων έδωσαν δυναμικά το «παρών», βρέθηκαν δηλώνοντας την αμέριστη στήριξή τους ο δήμαρχος Αντώνης Γκουντάρας, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι (το Δημοτικό Συμβούλιο άλλωστε εξαρχής εξέδωσε ανακοίνωση συμπαράστασης), πρόεδροι Τοπικών Συμβουλίων, ο Εμπορικός και Επιχειρηματικός Σύλλογος Αγιάς, ο Επαγγελματικός Σύλλογος Αγιάς, ο Σύλλογος Καταστηματαρχών Παραλιών Π.Ε. Λάρισας και οι Σύλλογοι Γυναικών Αγιάς, Ανάβρας, Γερακαρίου και Μελιβοίας.
«Αναγκαστήκαμε να βγούμε στον δρόμο και δίνουμε κυριολεκτικά αγώνα επιβίωσης, αφού δεχόμαστε απανωτά χτυπήματα» είπε στην ομιλία του ο παραγωγός Αλέξανδρος Δημολιός του Αγροτικού Συλλόγου Ανάβρας. «Οι αθρόες εισαγωγές μήλων, τα οποία βαπτίζονται ελληνικά και διοχετεύονται στην κατανάλωση σαν ντόπια, πλήττουν την παραγωγή μας, γι’ αυτό ζητάμε ένταση των φυτοπαθολογικών ελέγχων στα σύνορα» τόνισε και συνέχισε:
«Ζητάμε ελέγχους στους χώρους που τα μήλα “ελληνοποιούνται” και προωθούνται στην αγορά με ιχνηλάτιση και ταμπελάκι προέλευσης. Ζητάμε, επίσης, την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για την ανεπανόρθωτη ζημιά που υπεστήκαμε εξαιτίας του “ΕΜΠΑΡΓΚΟ” της Ρωσίας από το 2014 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα.
Τέρμα τα ψέματα από τον ΕΛΓΑ. Θέλουμε άμεση κοινοποίηση των πορισμάτων για τις ζημιές από τον παγετό του Απρίλη και καταβολή των αποζημιώσεων.
Για τη διευκόλυνση των πληγέντων να υπάρξει άμεση απόφαση για συμψηφισμό των χρεών προς ΕΛΓΑ με τα ποσά που αναλογούν στην αποζημίωση. Επίσης, να αποζημιωθούν οι καστανοπαραγωγοί από τις βροχοπτώσεις και να ενισχυθούν οι παραγωγοί λαϊκών αγορών λόγω COVID και προσέλευσης 50-50 πέρυσι και υποτονικής κίνησης φέτος. Να ενισχυθούν οι κτηνοτρόφοι στην άσκηση του δύσκολου επαγγέλματός τους ξεκινώντας από την επιδότηση των ζωοτροφών και να παρθούν μέτρα για την προστασία της υγείας, ειδικά αυτήν την περίοδο της πανδημίας, με ενίσχυση του Κέντρου Υγείας Αγιάς.
Ο κ. Δημολιός αναφέρθηκε στην εξαγγελία των επτά μέτρων στήριξης, που στην πλειοψηφία τους, όπως είπε, δεν είναι νέα, αλλά επανάληψη παλιότερων εξαγγελιών «αποτελώντας ψίχουλα κοροϊδίας, που όχι μόνο δεν ανταποκρίνονται στα συγκεκριμένα αιτήματα που προβάλλουμε και δεν λύνουν κανένα από τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, αλλά δεν μας προσφέρουν καν μια μικρή ανακούφιση».
ΤΙ ΖΗΤΟΥΝ
«Ζητάμε» υπογράμμισε «κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής για το ρεύμα. Η Κυβέρνηση εξήγγειλε κάλυψη του 80% για το διάστημα από τον Αύγουστο μέχρι το Δεκέμβρη του 2021 και του 50% για τον Γενάρη και τον Φλεβάρη του 2022, διάστημα που οι αρδευτικές ανάγκες είναι πολύ μικρότερες, άρα λιγότερη και η κατανάλωση ρεύματος. Ζητάμε αφορολόγητο πετρέλαιο και η Κυβέρνηση απλώς επαναφέρει παλιότερη απόφαση για επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο, όχι για όλους μάλιστα, αλλά για τους νέους αγρότες, όσους ανήκουν σε συλλογικά σχήματα και όσους εντάσσονται σε συμβολαιακή γεωργία περίπου στο 1/3 των αγροτών. Όμως όλων των αγροτών τα τρακτέρ καίνε πετρέλαιο.
Ο Πρωθυπουργός προεκλογικά τον Μάιο του 2019 είχε υποσχεθεί επιστροφή φόρου στα καύσιμα κάθε χρόνο και σε όλους τους αγρότες. Τα 50 εκατομμύρια που εξήγγειλε η Κυβέρνηση ως επιστροφή φόρου καυσίμων αφορά μόνο σε μια χρονιά και είναι ξεδιάντροπη κοροϊδία όταν το 2016 που έκοψαν την επιστροφή ήταν 175 εκατομμύρια τον χρόνο. Μην μας πουλάνε το παραμύθι για τις δημοσιονομικές συνθήκες της χώρας όταν κάθε χρόνο βρίσκουν και δίνουν 370 εκατ. ευρώ για επιστροφή στο πετρέλαιο σε εφοπλιστές, ξενοδοχεία, κλινικές και άλλους.
Ζητάμε επιδότηση των ζωοτροφών και των αγροεφοδίων και η Κυβέρνηση ανακοινώνει επιδότηση - κοροϊδία 7% μόνο για τις ζωοτροφές και μόνο για τα έξοδα των κτηνοτρόφων στο διάστημα από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο του 2022, ενώ κουβέντα δεν λέει για τα άλλα δύο βασικά αιτήματά μας που αφορούν προστασία από τις φυσικές καταστροφές, με υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής, καθώς και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100% από όλα τα ζημιογόνα αίτια, καιρικά φαινόμενα και νόσους, και σε όλα τα στάδια της παραγωγής.
Ζητάμε τιμές στα προϊόντα μας που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης. Δεν σκύβουμε το κεφάλι, δεν συμβιβαζόμαστε με τα ψίχουλα. Μπορούμε να τους στριμώξουμε και να έχουμε αποτελέσματα με τους αγώνες μας. Συνεχίζουμε ακόμα πιο αποφασιστικά!».
Πέραν του κ. Δημολιού, που ήταν ο βασικός ομιλητής στην κινητοποίηση, μίλησαν ο δήμαρχος Αντώνης Γκουντάρας και ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού «Κίσσαβος» Γιώργος Ζέικος, οι οποίοι αναφέρθηκαν στις τεράστιες, όπως είπαν, δυσκολίες του αντιμετωπίζουν σήμερα οι αγρότες, καλώντας την Κυβέρνηση να δώσει άμεσα λύσεις στα αιτήματά τους.
Σύντομο χαιρετισμό στήριξης είχε και η πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Αγιάς Βαΐτσα Παπακώστα, ενώ εκ μέρους της Επιτροπής του μπλόκου Γερακαρίου κάλεσμα σε όλους τους αγρότες και τους φορείς της περιοχής ενδυνάμωσης του μπλόκου και γενικότερα του αγώνα διεκδίκησης λύσεων απηύθυνε ο αγροτοσυνδικαλιστής Τάσος Κωστούλας.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της κινητοποίησης, μαζί με κείμενο των αιτημάτων τους, οι αγρότες έδιναν σε όλους τους διερχόμενους οδηγούς από μία σακούλα μήλα που πρόσφεραν οι Συνεταιρισμοί «Ορεινά Κισσάβου» και «Κίσσαβος».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass