Καταδίκη για ένα «αδήλωτο» εργατικό ατύχημα

ΣΕ ΕΡΓΟΛΑΒΟ, ΥΠΕΡΓΟΛΑΒΟ ΚΑΙ ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΙΛΕΛΕΡ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ 46ΧΡΟΝΟΥ ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ - Η ΙΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΠΟΥ ΑΝΕΤΡΕΨΕ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΠΡΟΚΑΛΩΝΤΑΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΚΑΙ Η ΑΥΤΟΨΙΑ ΤΟΥ ΣΕΠΕ

Δημοσίευση: 02 Φεβ 2022 21:14

Με ποινή φυλάκισης 20 μηνών (με τριετή αναστολή) καταδικάστηκαν προχθές από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Λάρισας ένας εργολάβος, ένας υπεργολάβος αλλά και ένας πρώην προϊστάμενος του Δήμου Κιλελέρ οι οποίοι παραπέμφθηκαν για ανθρωποκτονία από αμέλεια, με αφορμή τον θάνατο 46χρονου εργάτη στο γήπεδο των Αγίων Αναργύρων.
Ένας θάνατος που αρχικά αποδόθηκε σε παθολογικά αίτια, αλλά η ιατροδικαστική έκθεση ήταν αυτή που ανέτρεψε τα δεδομένα, αποδίδοντας τον θάνατο σε ηλεκτροπληξία. Η έκθεση προκάλεσε την εισαγγελική παρέμβαση μέσω της οποίας παραγγέλθηκε αυτοψία Επιθεωρητών Ασφάλειας του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) στον χώρο του γηπέδου, με αποτέλεσμα -μετά από δύο χρόνια- ο θάνατος του 46χρονου και πατέρα δύο παιδιών, να δηλωθεί ως εργατικό ατύχημα και να ασκηθεί δίωξη σε βάρος των τριών κατηγορουμένων.


Το εργατικό ατύχημα σημειώθηκε το πρωί της 21ης Ιουνίου 2017 όπου είχε μεταβεί ο 46χρονος εργάτης για το έργο, μεταξύ άλλων, της επισκευής και της υπόγειας τοποθέτησης ηλεκτροβανών για το πότισμα του γηπέδου των Αγίων Αναργύρων.
Στο πλαίσιο του έργου συντήρησης αρδευόμενων και μη αρδευόμενων χώρων πρασίνου που ανέλαβε ο εργολάβος και πρώτος κατηγορούμενος ο οποίος με τη σειρά του ανέθεσε τμήμα του έργου, σε υπεργολάβο και τρίτο κατηγορούμενο (σ.σ. και εργοδότης του άτυχου 46χρου), ενώ μαζί τους παραπέμφθηκε -ως δεύτερος κατηγορούμενος- και ο πρώην προϊστάμενος Καθαριότητας και Πρασίνου, καθώς ο Δήμος Κιλελέρ ήταν ο επιβλέπων του έργου και ιδιοκτήτης του γηπέδου.
Κατά την εκτέλεση λοιπόν των εργασιών, ο 46χρονος αισθάνθηκε αδιαθεσία και κατά τη διακομιδή του στο εφημερεύον Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, καταλήγει στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών. Τότε ο θάνατος του 46χρονου αποδίδεται σε παθολογικά αίτια και δεν δηλώνεται ως εργατικό ατύχημα, ούτε από τους εργοδότες ούτε και από τον Δήμο Κιλελέρ.
Ενώ λοιπόν η δικογραφία εκκρεμούσε, τον Φεβρουάριο του 2018 μετά και τις εργαστηριακές εξετάσεις ολοκληρώνεται η ιατροδικαστική έκθεση σύμφωνα με την οποία ο θάνατος του 46χρονου αποδίδεται σε ηλεκτροπληξία.
Με παραγγελία Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών, επιθεωρητές του ΣΕΠΕ καλούνται στο πλαίσιο της έρευνας για να γίνει γνωστό πως το εργατικό ατύχημα, ουδέποτε δηλώθηκε. Οι επιθεωρητές του ΣΕΠΕ μεταβαίνουν για αυτοψία στο γήπεδο των Αγ. Αναργύρων και την 1η Απριλίου 2019 συντάσσουν έκθεση αυτοψίας. Στην οποία -σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε»- σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι «με τα στοιχεία που συλλέχθηκαν εκ των υστέρων στον χώρο εργασίας το ατύχημα θα είχε αποφευχθεί» και περιγράφονται οι ευθύνες για εργολάβο, υπεργολάβο και Δήμο Κιλελέρ.
Ο Δήμος Κιλελέρ καλείται να καταθέσει σχέδια ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων κ.λπ., ενώ σχηματίζεται δικογραφία σε βάρος των τριών κατηγορουμένων για ανθρωποκτονία από αμέλεια, «δηλαδή από έλλειψη της προσοχής την οποία όφειλαν από τις περιστάσεις και μπορούσαν να καταβάλλουν, αν και ήταν υπόχρεοι λόγω του επαγγέλματός τους να καταβάλουν ιδιαίτερη επιμέλεια και προσοχή, δεν προέβλεψαν το αξιόποινο αποτέλεσμα που προκάλεσε η παράλειψή τους, αν και μπορούσαν να το προβλέψουν και προξένησαν τον θάνατο» του 46χρονου όπως μεταξύ άλλων σημειώνεται στο κατηγορητήριο.
Κατηγορητήριο το οποίο καταλήγει υπογραμμίζοντας ότι «προ δε της ενάρξεως εκσκαφών να λαμβάνονται αρμοδίως πληροφορίες για το ενδεχόμενο ύπαρξης στην περιοχή υπόγειων καλωδίων μεταφοράς -διανομής ηλεκτρικού ρεύματος και σε καταφατική περίπτωση η ακριβής θέση και διαδρομή των προς αποφυγή των κινδύνων ηλεκτροπληξίας» «και δεν μερίμνησαν για τον έλεγχο και τον συντονισμό των εργασιών για την ασφάλεια και την προστασία των εργαζομένων. Αποτέλεσμα δε των ανωτέρω παραλείψεών τους, τις οποίες είχαν σύμφωνα με τα προεκτεθέντα, ιδιαίτερη νομική υποχρέωση να παρεμποδίσουν, ήταν την 21-06-2017 όταν ο εργαζόμενος», «ευρισκόμενος στο συγκεκριμένο έργο, στο γήπεδο των Αγίων Αναργύρων, μαζί με τον τρίτο κατηγορούμενο», «κατά την εκτέλεση εργασιών, κατόπιν εντολής του τελευταίου και δη δημιουργία σκαμμάτων για την επισκευή και υπόγεια τοποθέτηση ηλεκτροβανών και την ηλεκτρολογική σύνδεση καινούργιων (ηλεκτροβανών), με τη χρήση ενός χειροκίνητου σκαπτικού εργαλείου, να διέλθει από το σώμα του ηλεκτρικό ρεύμα και να διαταραχθεί ο καρδιακός του ρυθμός, αιτία η οποία επέφερε λίγο αργότερα τον θάνατό του από ανακοπή καρδιάς στο νοσοκομείο, όπου μεταφέρθηκε».
Στο πλαίσιο της ακροαματικής διαδικασίας, μεταξύ άλλων μαρτύρων κατέθεσε Επιθεωρήτρια του ΣΕΠΕ εστιάζοντας στην έκθεση και στα ευρήματα μετά την αυτοψία στο γήπεδο των Αγίων Αναργύρων. Εκθεση αυτοψίας στην οποία σημειώνεται ότι στις 8 το πρωί της 21ης Ιουνίου 2017 «ο θανών μαζί με τον εργοδότη του (υπεργολάβο) πήγαν στο γήπεδο Αγ. Αναργύρων για την επισκευή και την υπόγεια τοποθέτηση ηλεκτροβανών (χωρίς να είναι στην αρμοδιότητά του ηλεκτρολογικές εργασίες) για το πότισμα του γηπέδου.
Κατά τις 9 π.μ. άρχισαν τις εργασίες» ο υπεργολάβος «αποσύνδεσε τις εξωτερικές προβληματικές ηλεκτροβάνες που βρίσκονταν στην αριστερή πλευρά του γηπέδου και ο θανών με τη βοήθεια ενός χειροκίνητου σκαπτικού εργαλείου (φτυάρι πατητό) με ξύλινη χειρολαβή δημιουργούσε σκάμματα για την υπόγεια τοποθέτηση των ηλεκτροβανών».
«Ακόμη» προστίθεται στην έκθεση αυτοψίας « κατά τον έλεγχο που έγινε στο γήπεδο βρέθηκαν τρία εξωτερικά καλώδια ηλεκτρικού ρεύματος τα οποία βγαίνουν από το κτίριο, βρίσκονται πάνω στη σήτα περίφραξης και καταλήγουν στην κεντρική πόρτα του γηπέδου (ζητήθηκε από τον Δήμο Κιλελέρ να προσκομιστεί βεβαίωση ηλεκτρολόγου για τη σωστή λειτουργία των μέσων προστασίας της ηλεκτρικής εγκατάστασης). Γύρω στις 10.15’ ο θανών πήγε στο αυτοκίνητό του που βρισκόταν έξω από το γήπεδο να πιει νερό. Όταν γύρισε δεν ένιωθε καλά (πόνος στο στήθος, αδυναμία στα πόδια). Αμέσως μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και ενώ περίμενε στα Επείγοντα έπαθε ανακοπή καρδιάς και κατέληξε».
«Σύμφωνα με τα στοιχεία που συλλέχθηκαν εκ των υστέρων στον χώρο εργασίας το ατύχημα θα είχε αποφευχθεί» καταλήγει η έκθεση, περιγράφοντας αναλυτικά τις ευθύνες των κατηγορουμένων.
Οι τρεις κατηγορούμενοι στην απολογία τους αρνήθηκαν την κατηγορία, ενώ η εισαγγελέας της έδρας πρότεινε την ενοχή τους. Τελικά το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Λάρισας τους έκρινε ενόχους και αναγνωρίζοντας ελαφρυντικό, τους επέβαλε ποινή φυλάκισης 20 μηνών με τριετή αναστολή.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass