Τίμησαν εκτελεσθέντες στο Σαραντάπορο

Οι τοπικές αρχές σε εκδήλωση που οργάνωσε ο Δήμος Ελασσόνας *«Μαύρη» επέτειος η 19η Ιανουαρίου για την περιοχή

Δημοσίευση: 24 Ιαν 2022 16:20

ΕΛΑΣΣΟΝΑ (Γραφείο «Ε») Του Γιάννη Μουκίδη

«…Κι ακούω κλάματα φουνές Μιλίσσι – Αλουνάκια
Σαρανταπρου’νη υπόθιση δική μας ιστουρία
Που είνι μι τους Γιρμανούς μιτά του σαραντατρία
Κλαίνι μανούλις για πιδιά, γυναίκις για τους άντρις
Κλαίνι, πιδάκια ουρφανά κλαίνι τους πατιράδες».
Είναι το πρώτο τραγούδι του Αντώνη Γ. Μήτσιου (πηγή: Συλλογή Απ. Ράπτη «Θεσσαλικό Ημερολόγιο», τόμος ΙΑ, Λάρισα 1987), που αναφέρεται με λόγια που συγκλονίζουν και συγκινούν, στην εκτέλεση των δέκα παλικαριών στις 19 Ιανουαρίου 1944, στη θέση «Μελίσσι» Σαρανταπόρου, από τους Γερμανούς. Ημέρες θρήνου τότε στο ιστορικό Σαραντάπορο, για τα θύματα της εκτέλεσης, των 10 ανδρών, που εκτελέστηκαν εν ψυχρώ από τους Γερμανούς, αφού πρώτα οδηγήθηκαν και παγιδεύτηκαν στη θέση «Μελίσσι».
Για την ιστορία, αναφέρονται τα ονόματα των 10 αείμνηστων Σαρανταποριτών, και είναι: Γεώργιος Παν. Βαΐτσης / Κωνσταντίνος Γεωργ. Γκουντρουμπής / Νικόλαος Κων. Γκουντρουμπής / Γεώργιος Ιωαν. Κλεισιάρης / Δημήτριος Θεοδ. Κλεισιάρης / Χρήστος Φωτ. Κλεισιάρης / Ευάγγελος Αντ. Ντάλλας / Παναγιώτης Ιωαν. Ντίγκας / Δημήτριος Φωτ. Ράπτης / Αντώνιος Νικ. Σεβδαλής.
Και φέτος, στην καθιερωμένη εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος Ελασσόνας, μέσα σε ατμόσφαιρα συγκίνησης, για ακόμη μία χρονιά «ξεδιπλώθηκαν» οι μνήμες της αποτρόπαιης εκτέλεσης. Με «φόντο» τον επιβλητικό χιονοσκεπή Όλυμπο, ανήμερα 19η Ιανουαρίου, σαν τότε τη «μαύρη» μέρα για το χωριό, στον Ιερό Ναό Αγίας Μαρίνας Σαρανταπόρου, τελέσθηκε η καθιερωμένη Θεία Λειτουργία και το Μνημόσυνο των εκτελεσθέντων Σαρανταποριτών, όπου χοροστάτησε ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων και συλλειτούργησαν ο αρχιμανδρίτης της Ι. Μονής Αγίας Τριάδος Σπαρμού Ολύμπου π. Νεόφυτος και ιερείς της περιοχής.
Ακολούθησε ομιλία από τον κοινοτικό σύμβουλο Σαρανταπόρου Γιάννη Ντάλλα, που με μεστό λόγο αναφέρθηκε στην εκτέλεση των αμάχων κατοίκων του Σαρανταπόρου στη θέση «Μελίσσι» από τους Γερμανούς και τους δοσίλογους συνεργάτες τους, «καταθέτοντας» στοιχεία, γεγονότα και μαρτυρίες, μέσα από σχετική έρευνα.
«Ήταν Τετάρτη 19 Γενάρη 1944, σαν σήμερα… Η σημερινή μέρα πέρα από την τραγικότητα που εμπεριέχει, τυγχάνει να συμπίπτει ακριβώς με την ημέρα του γεγονότος που μνημονεύουμε. Θα μιλήσω για αυτή τη μέρα μέσα από μνήμες και μαρτυρίες όσων έζησαν τα γεγονότα και τα κατέγραψαν και θα περιγράψω με λίγα λόγια το ιστορικό πλαίσιο μέσα στο οποίο αυτά διαδραματίστηκαν…», επισήμανε ανάμεσα στα άλλα ο ομιλητής, που υπενθύμισε με νόημα:
«Με το υπ αριθ. 32/11-3-2020 Προεδρικό Διάταγμα, το Σαραντάπορο χαρακτηρίστηκε ως Μαρτυρικό Χωριό και εντάχθηκε στο Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων και Κοινοτήτων Ελλάδος.
Η απόφαση αυτή αποτελεί παράσημο για το χωριό μας και αποδίδει τον ελάχιστο φόρο τιμής στους ήρωες που έπεσαν στους πολέμους και στους άμαχους που άδικα έχασαν τη ζωή τους από τους εχθρούς της πατρίδας μας».
Ακολούθησε τρισάγιο στο Μνημείο των πεσόντων και κατάθεση στεφάνων.
Εκεί, από την παρουσιάστρια της εκδήλωσης – τοπική σύμβουλο Αθανασία Γκουντρουμπή – Γκουτζουρέλα αποδόθηκε απόσπασμα από το επίκαιρο ποίημα του αντιστασιακού εκπαιδευτικού Δημητρίου Ράπτη (από την Κοκκινόγη Ελασσόνας).
Στην εκδήλωση μνήμης στο Σαραντάπορο παρευρέθηκαν:
Εκ μέρους της Περιφέρειας Θεσσαλίας ο περιφερειακός σύμβουλος Ανδρέας Μπρέζας, οι αντιδήμαρχοι Ελασσόνας Αθαν. Καλιακούδας, Δημ. Καρανίκας, Φρόσω Καρκαβανίδου – Σκρέτα, Κώστας Πασχόπουλος, Χρήστος Παπαδημητρίου, ο εντεταλμένος σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας – πρ. αντιδήμαρχος Γιάννης Νάνος, οι Σαρανταπορίτες δημοτικοί σύμβουλοι Ιπποκράτης Τζιουμακλής και Φώτης Καραγκόγκος, ως εκπρόσωπος της 1ης Στρατιάς και του Α.Τ.Α. ο αντισυνταγματάρχης – διοικητής της 361 ΠΑΠ Χρήστος Χατζής, εκ μέρους της διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλίας ο διοικητής της 8ης ΕΜΑΚ - αντιπύραρχος Χρήστος Ζουναλής και ο αντιπύραρχος Αχιλλέας Τσιφούτης, ο διοικητής του Α.Τ. Ελασσόνας Πέτρος Μουταφίδης, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ελασσόνας Ελευθ. Μουλτσιάς, ο πρόεδρος της Κοινότητας Σαρανταπόρου Γιάννης Βαΐτσης και οι τοπικοί σύμβουλοι Αθανασία Γκουντρουμπή – Γκουτζουρέλα, Γιάννης Ντάλλας, Δημήτρης Κλεισιάρης, φορείς της περιοχής, εκπαιδευτικοί, μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Σαρανταπόρου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass