Στο Πρωτοδικείο προσφεύγει ο Σύλλογος Δασκάλων

ΖΗΤΩΝΤΑΣ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΩΣ ΤΟΝ ΜΑΪΟ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΤΕΙ ΜΑΖΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

Δημοσίευση: 05 Ιαν 2022 15:22

Τον ορισμό προσωρινής διοίκησης για το επόμενο τρίμηνο αναμένεται να ζητήσει, ενδεχομένως και σήμερα, από το Μονομελές Πρωτοδικείο Λάρισας ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας «Κων. Κούμας».
Σε αντίθεση με την ΕΛΜΕ Λάρισας που προκήρυξε ήδη εκλογές για την Παρασκευή 28 Ιανουαρίου, ο Σύλλογος Δασκάλων - Νηπιαγωγών Λάρισας με κατά πλειοψηφία απόφαση του Δ.Σ., προσφεύγει στη Δικαιοσύνη προκειμένου να παραταθεί η θητεία της σημερινής διοίκησης έως τον ερχόμενο Μάιο, έτσι ώστε οι εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης να συμπέσουν με αυτές για ανάδειξη αντιπροσώπων στη Διδασκαλική Ομοσπονδία (ΔΟΕ), αλλά στην πραγματικότητα για να διασφαλιστεί όσο το δυνατό μεγαλύτερη συμμετοχή.


Η θητεία των διοικήσεων των περισσότερων συνδικαλιστικών φορέων έχει λήξει προ πολλού (σ.σ. από το 2020 στα εκπαιδευτικά σωματεία), αλλά με αποφάσεις του Υπουργείου Εσωτερικών η θητεία παρατείνονταν με αφορμή και τα περιοριστικά μέτρα της πανδημίας που απαγόρευαν συναθροίσεις και στη συγκεκριμένη περίπτωση τις εκλογοαπολογιστικές συνελεύσεις.
Για τον ίδιο λόγο η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ απέστειλε προχθές επιστολή στους υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κων. Χατζηδάκη και Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, ζητώντας νέα «παράταση θητείας των διοικητικών οργάνων των συνδικαλιστικών οργανώσεων των εργαζομένων, μέχρι τις 31/03/2022».
Ζητώντας τρίμηνη παράταση «επειδή» όπως σημειώνεται στην επιστολή «είναι αδύνατο λόγω της μεγάλης έξαρσης της πανδημίας, να πραγματοποιηθούν οι Γενικές Συνελεύσεις και οι αρχαιρεσίες των εργαζομένων».
ΕΚΛΟΓΕΣ ΧΩΡΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ
Οι συνδικαλιστές των εκπαιδευτικών θέλουν να αποφύγουν τη διεξαγωγή αρχαιρεσιών χωρίς συμμετοχή, όπως συνέβη στις πρόσφατες εκλογές του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας στα Τρίκαλα. Αντίθετα οι Σύλλογοι του Βόλου και της Καρδίτσας, ταυτίζονται με τη θέση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Λάρισας να πετύχουν δικαστικά την προσωρινή παράταση της θητείας.
Ακόμη και στην περίπτωση που το Υπουργείο Εσωτερικών δεν ικανοποιήσει το αίτημα της ΑΔΕΔΥ για νέα τρίμηνη παράταση, τότε ο Σύλλογος της Λάρισας με την προσωρινή διοίκηση -μέσω της απόφασης του Πρωτοδικείου- θα πάει σε διπλές κάλπες τον ερχόμενο Μάιο εφόσον φυσικά το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα εκείνης της περιόδου.
Αφού η σημερινή έξαρση μεταλλάξεων του κορονοϊού, θεωρείται αυτονόητο από τους συνδικαλιστές του κλάδου, ότι θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για τη συμμετοχή εκπαιδευτικών στις κάλπες, πολύ δε περισσότερο στην απολογιστική συνέλευση.
Πρέπει να διευκρινιστεί πως η απόφαση του Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας για προσφυγή στη Δικαιοσύνη ελήφθη κατά πλειοψηφία (6-3), καθώς μειοψήφησαν τα μέλη των παρατάξεων «Αγωνιστική Συσπείρωση» (ΠΑΜΕ) και «Εκκίνηση».
Να σημειωθεί πως το σημερινό Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας αναδείχθηκε από τις εκλογές του Ιουνίου του 2020 και έκτοτε, λόγω της πανδημίας, η θητεία παρατείνονταν με διαδοχικές αποφάσεις του Υπ. Εσωτερικών, ενώ η τελευταία παράταση έληξε πρόσφατα, στις 31 Δεκεμβρίου 2021.
Αξίζει να τονιστεί πάντως πως η μαζική συμμετοχή στις εκλογές αποτελεί ένα πρόσκαιρο πρόβλημα που θα αντιμετωπιστεί με το πέρας της πανδημίας, αλλά μείζονος σημασίας θέματα για τα συνδικάτα εγείρουν πλέον οι διατάξεις του Νόμου Χατζηδάκη, μεταξύ των οποίων («Διαύγεια», μητρώο μελών κ.λπ.) και το σκέλος της προκήρυξης απεργιακών κινητοποιήσεων.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass