Στους υπουργούς για το θανατηφόρο στη ΒΙΠΕ

ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΑΠΟ ΤΟΝ Γ. ΛΑΜΠΡΟΥΛΗ

Δημοσίευση: 22 Δεκ 2021 13:39

Ερώτηση για το θανατηφόρο εργατικό δυστύχημα και τον σοβαρό τραυματισμό εργαζόμενου στη ΒΙΠΕ Λάρισας κατέθεσε προς τους υπουργoύς Εργασίας και Οικονομικών, ο βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ Γ. Λαμπρούλης, επισημαίνοντας: «Ένα νέο θανατηφόρο εργατικό δυστύχημα συνέβη το Σαββατοκύριακο στη Βιομηχανική Περιοχή της Λάρισας στις εγκαταστάσεις της εταιρείας παραγωγής ζωοτροφών (Docapet). Ένας νέος άνθρωπος έχασε τη ζωή του, ενώ ένας ακόμη εργαζόμενος τραυματίστηκε και νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση από έκρηξη που σημειώθηκε κατά την εγκατάσταση κλιβάνου στο συγκεκριμένο εργοστάσιο.


Το νέο εργατικό δυστύχημα έρχεται να προστεθεί στα δεκάδες δυστυχήματα που σημειώνονται τα τελευταία χρόνια, όπου κατά μέσο όρο κάθε τρεις μέρες ένας εργαζόμενος χάνει τη ζωή του. Παράλληλα αποτελεί μια ακόμη τραγική απόδειξη για την επικίνδυνη κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στους χώρους δουλειάς και που το πληρώνουν με τίμημα την ίδια τη ζωή τους. Και αυτό συμβαίνει διότι η προστασία της εργασίας της ίδιας της ζωής των εργαζομένων αντιμετωπίζεται ως κόστος, με αποτέλεσμα να βρίσκονται διαρκώς εκτεθειμένοι σε θανάσιμους κινδύνους. Από τα ελλιπή μέτρα υγιεινής και ασφάλειας ως την εντατικοποίηση της δουλειάς, της δουλειάς μέχρι τελικής πτώσεως, της υπερωριακής απασχόλησης που είναι μόνιμο φαινόμενο, της διάλυσης του σταθερού ημερησίου χρόνου εργασίας. Ακριβώς κάτω από αυτές τις συνθήκες εργασίας αποτελούν καθημερινό φαινόμενο τα εργατικά δυστυχήματα στους εργασιακούς χώρους, πολλά από τα οποία δεν καταγράφονται λόγω των πιέσεων που ασκούν οι εργοδότες στους εργαζόμενους. Συγχρόνως οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους έχουν απαξιωθεί, είναι υποστελεχωμένοι, υπολειτουργούν αδυνατώντας να κάνουν τακτικούς ελέγχους σε όλους τους εργασιακούς χώρους.
Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί, σε ποιες ενέργειες θα προβούν για:
* Να διαλευκανθούν τα αίτια του θανάτου του εργαζόμενου, αλλά και του σοβαρού τραυματισμού του άλλου εργαζόμενου.
* Άμεση έκτακτη οικονομική ενίσχυση των οικογενειών των εργαζομένων, αλλά και μια σειρά μέτρων ώστε να διευκολυνθούν οι οικογένειές τους (Τράπεζες, ΔΕΚΟ, φόροι κ.α.).
* Λειτουργία επιτροπών υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.
* Στελέχωση των ελεγκτικών υπηρεσιών ΣΕΠΕ ΕΦΚΑ με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό και τον απαραίτητο υλικοτεχνικό εξοπλισμό.
* Εντατικοποίηση των ελέγχων στους χώρους δουλειάς για τήρηση των μέτρων».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass