Δόθηκαν απαντήσεις, έπεσαν οι τόνοι για ΔΩΛ

ΣΤΗ ΧΘΕΣΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ * ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΚΙΕΣ * ΣΑΠΚΑΣ: ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ * ΝΑΡΗΣ: ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Δημοσίευση: 22 Δεκ 2021 21:21

Του Κώστα Γκιάστα
Το θέμα των προσλήψεων και της έκθεσης του ΑΣΕΠ για το ζήτημα του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας ήταν το κυριότερο στοιχείο της χθεσινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της ΔΕΥΑΛ. Ήταν μια διαδικασία με πολύ

διαφορετικά στοιχεία σε σύγκριση με την προηγούμενη συνεδρίαση, καθώς οι τόνοι ήταν εμφανώς πιο πεσμένοι και οι εξηγήσεις που δόθηκαν διατυπώθηκαν σε πολύ διαφορετικό ύφος.
Ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης ξεκαθάρισε για μία ακόμα φορά πως ό,τι έγινε, έγινε σωστά και πως δεν υπάρχει καμία σκιά, ενώ ο αρμόδιος αντιδήμαρχος και πρόεδρος του Δ.Σ. του ΔΩΛ κ. Πάνος Σάπκας τόνισε πως ό,τι έκανε η «Λαρισαίων Κοινόν» το έκανε μόνο για τις εντυπώσεις. Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της παράταξης «Λαρισαίων Κοινόν», κ. Αλέξανδρος Νάρης ξεκαθάρισε πως δεν είναι «διακοσμητικά στοιχεία» ως δημοτικοί σύμβουλοι.
Πιο αναλυτικά τα όσα ειπώθηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση:
Αρχικά τοποθετήθηκε ο κ. Αλέξανδρος Νάρης ως επικεφαλής της παράταξης «Λαρισαίων Κοινόν» κάνοντας μια αναφορά στο ιστορικό της υπόθεσης. Είπε, μεταξύ άλλων, πως «μέχρι να υπάρχει ξεκάθαρη νομοθετική ρύθμιση οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί και να μην χρησιμοποιούμε την ασάφεια για να βάζουμε όρους που μπορούν να χαρακτηριστούν ως «φωτογραφικοί». Ο μόνος θεματοφύλακας σ’ αυτήν τη διαδικασία είναι το ΑΣΕΠ και οι εκθέσεις του. Εκθέσεις σαν κι αυτήν που δεν μας επιτρέπεται να δούμε».
Εξέφρασε την άποψη ότι το ζήτημα είναι πολιτικό και σημείωσε: «Δεν είμαστε διακοσμητικά στοιχεία εδώ πέρα. Είμαστε αντιπολίτευση με συγκεκριμένο ρόλο», για να προσθέσει: «Δεν μπορούμε να επιβάλλουμε καμία παραίτηση. Δεν είμαστε για να τρέχουμε σε εισαγγελείς, αλλά για να κάνουμε προτάσεις για τη βελτίωση επιπέδου ζωής στην πόλη» και καταλήγοντας τόνισε πως «δεν θα είμαστε χλιαροί που έχετε συνηθίσει».
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης παρατήρησε πως είδε από την πλευρά της παράταξης «Λαρισαίων Κοινόν» μια προσέγγιση με άλλα χαρακτηριστικά.
Ωστόσο, πρόσθεσε ότι «για μία ακόμα φορά από τη συγκεκριμένη παράταξη γίνεται προσπάθεια να εφευρεθούν σκάνδαλα. Υπάρχει μια μανία για σκάνδαλα. Μέσα από την αναμόχλευση του σκοταδιού προσπαθούν κάποιοι να βρεθούν στην επιφάνεια» και εξήγησε πως «το ΑΣΕΠ, το Ελεγκτικό Συνέδριο, το Σώμα Επιθεωρητών κάνουν ελέγχους. Διαπιστώνουν παραλείψεις και κάνουν συστάσεις. Τέτοιους ελέγχους έχουμε 5 από το 2017».
Ο κ. Καλογιάννης είπε επίσης πως «Δεν υπάρχουν οι «σκιές» που αναφέρει ο κ. Νάρης και ο κ. Βαϊούλης για να πω αυτήν τη στιγμή άνθρακες ο θησαυρός. Δεν υπάρχει τίποτα τέτοιο».
Έκανε λόγο για εργαλειοποίηση της δικαιοσύνης και δημιουργίας θεμάτων εντυπωσιασμού. «Ζητήματα που έχουν δεύτερες σκέψεις», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «ως βασικό στόχο δεν είχαν τον κ. Σάπκα αλλά τον δήμαρχο. Γι’ αυτό εγώ μίλησα με τον τρόπο που μίλησα την προηγούμενη φορά».
Έκανε λόγο για τα προσωπικά δεδομένα στην έκθεση του ΑΣΕΠ και κάλεσε την «Λαρισαίων Κοινόν» να την πάρει από τον ΑΣΕΠ αν τους επιτρέπει ο εισαγγελέας.
«Στόχευε στον εντυπωσιασμό όλο αυτό. Δεν μπορούμε να συνεχίζουμε μ’ αυτόν τον τρόπο.
Δεν μπορεί ο καθένας να βάλλει ευθέως κατά του δημάρχου. Παράκληση να χαμηλώσουν οι τόνοι και όλα είναι στο φως. Τίποτα δεν έχει μείνει κρυφό».
Για το θέμα των οικονομικών στοιχείων απάντησε στον κ. Νάρη πως: «Πήγατε να θολώσετε τα νερά. Τους ισολογισμούς τούς παίρνει ο κάθε σύμβουλος. Στο «Διαύγεια» υπάρχουν τα πάντα. Αυτός ο τρόπος με τον οποίο κινείστε, δεν βοηθάει τη δημοκρατική λειτουργία του Συμβουλίου» κατέληξε ο δήμαρχος.
*Για το θέμα τοποθετήθηκε η επικεφαλής της παράταξης «Λάρισα Μπροστά», κ. Ρένα Καραλαριώτου εξηγώντας πως το ΔΩΛ «έχει μεγάλη ιστορία και πρέπει να σεβόμαστε τη φήμη του και να μην αφήνουμε να υπάρχει αίσθηση σκανδάλου». Παράλληλα όμως ζήτησε από τον κ. Σάπκα να απαντήσει κυρίως στο αν αναφέρονται παρατυπίες στη διαδικασία από τον ΑΣΕΠ.
*Ο επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση», κ. Πέτρος Κρίκης είπε πως «το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά δεν λύνεται με εισαγγελείς. Λύνεται με συντονισμένο αγώνα ενάντια σ’ αυτές τις πολιτικές οι οποίες υπάρχουν ως θεσμικό πλαίσιο».
*Ο επικεφαλής της παράταξης «Πρωτοβουλία Αξιών» κ. Παναγιώτης Γούλας διαφώνησε με τους ακραίους χαρακτηρισμούς «γιατί δεν μας αντιπροσωπεύουν». Μίλησε όμως για το δικαίωμα της πρόσβασης του κάθε συμβούλου στα έγγραφα, αλλά αναγνώρισε ότι υπάρχουν και θέματα νομικά.
*Από τη δική του θέση ο επικεφαλής της παράταξης «Ορμή Ανανέωσης» κ. Νίκος Γαμβρούλας αναφέρθηκε τόσο στον άσχημο τρόπο με τον οποίο διεξήχθη το προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο όσο και στις διαδικασίες προσλήψεων και των προσωπικών δεδομένων. «Δεν δίνεται η δυνατότητα σε τρίτους να έχουν πρόσβαση στα αρχεία. Αυτό δημιουργεί πρόβλημα στην άσκηση ελέγχου», συμπλήρωσε.
*Ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Λάρισα Μπροστά» κ. Θανάσης Μαμάκος αναγνώρισε το διαφορετικό ύφος στη χθεσινή συνεδρίαση, όμως τόνισε προς τη Δημοτική Αρχή ότι εφαρμόζεται η νομοθεσία και οι διαδικασίες αλά-καρτ όπως τη συμφέρει. Πρότεινε ως λύση για την παράκαμψη του ζητήματος των προσωπικών δεδομένων τη διαδικασία της ανωνυμοποίησης των προσωπικών δεδομένων.
*Η κ. Ελένη Ξυνοπούλου, δημοτική σύμβουλος της παράταξης «Λάρισα Μπροστά» και μέλος του Δ.Σ. του ΔΩΛ είπε ότι: «Εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι η διαφύλαξη του κύρους του ΔΩΛ που είναι ένα πραγματικό κόσμημα για την πόλη μας» ωστόσο επανέλαβε ότι περιμένει από τον κ. Σάπκα να απαντήσει αν υπάρχει ή όχι έγγραφο του ΑΣΕΠ και αν αναφέρονται παρατυπίες σ’ αυτό.
*Το επίσης μέλος του Δ.Σ. του ΔΩΛ και σύμβουλος με την παράταξη «Λάρισα Μπροστά» κ. Θανάσης Δρυστέλλας σημείωσε τη μεγάλη ευθύνη που έχουν και έτσι χαρακτήρισε ως δικαιολογημένες τις επιφυλάξεις τους. «Ναι μεν να μην μείνει χωρίς προσωπικό, αλλά έχουμε και τις επιφυλάξεις μας».
Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος για θέματα Πολιτισμού και πρόεδρος του Δ.Σ. του ΔΩΛ κ. Πάνος Σάπκας όταν πήρε το λόγο είπε ότι: «Ωραία τα λόγια για το καλό του Ωδείου και περί αντιπολίτευσης αλλά δυστυχώς η παράταξη «Λαρισαίων Κοινόν» δεν ακολούθησε αυτήν την πορεία. Έκανε αντιπολίτευση για να δημιουργήσει εντυπώσεις και μόνο, λέγοντας ψεύδη».
Σημείωσε ότι το ΔΩΛ επί προεδρίας του «ότι έχει παράξει ο κόσμος το εκτιμά και φαίνεται» και άρχισε να μιλά με ημερομηνίες.
Είπε ότι στις 24 Νοεμβρίου 2021 παρελήφθη με σφραγισμένο φάκελο το έγγραφο από τον ΑΣΕΠ και μια ημέρα αργότερα πριν ακόμα το δούνε εκείνοι ως Δημοτική Αρχή κατατίθεται αίτηση να δοθεί το έγγραφο στον κ. Νάρη. «Αυτό κάτι λέει».
Την 1η Δεκεμβρίου είπε «απαντάμε στον κ. Νάρη με συμβουλές δικηγόρου πως δεν μπορεί να δοθεί το έγγραφο διότι στο διαβιβαστικό του, γράφει περί προσωπικών δεδομένων».
Στη συνέχεια της τοποθέτησής του ο κ. Σάπκας είπε ότι ο κ. Νάρης στις 3 Δεκεμβρίου πήρε την παραγγελία από τον εισαγγελέα και δεν την κατέθεσε στον Δήμο, αλλά τη διοχέτευσε στα ΜΜΕ.
*Για το ζήτημα τοποθετήθηκε και ο σύμβουλος της παράταξης «Λάρισα Μπροστά», κ. Μάριος Ξηρομερίτης που πρότεινε ότι «έτσι πρέπει να κινηθούμε από δω και πέρα. Να υπάρχει ενημέρωση διαρκής και όχι απαξίωση και να δημιουργούνται εντυπώσεις. Κανένας δεν θέλει κάτι τέτοιο».

 

Μείωση τελών χρήσης σε αθλητικούς συλλόγους

Στα θέματα της ημερησίας διάταξης, του χθεσινού Δημοτικού Συμβουλίου, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία η τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας με αρνητική ψήφο της Λαϊκής Συσπείρωσης και δύο «λευκά» από τους κ. Αλ. Νάρη (Λαρισαίων Κοινόν) και Ν. Γαμβρούλα (Ορμή Ανανέωσης).  Ομόφωνα εγκρίθηκε η μείωση των τελών χρήσης των σχολικών δημοτικών γυμναστηρίων από Αθλητικούς Συλλόγους της Λάρισας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass