«Αγαπήστε τη μέλισσα και τα προϊόντα της»

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ «ΜΕΛΕΑΝΝΑΣ» ΣΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΜΕΛΙΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ

Δημοσίευση: 12 Δεκ 2021 15:27

Η Ελεάννα Τσώρα είναι μία ακόμα περίπτωση ανθρώπου που εγκατέλειψε την Αθήνα, εγκαταστάθηκε στον κάμπο και εκμεταλλευόμενη τις σπουδές της ως Τεχνολόγος Γεωπόνος ασχολήθηκε με τη μελισσοκομία, στη Λάρισα.
Αρχικά με μόλις 10 κυψέλες, στη συνέχεια τις αύξησε σε 150 και σήμερα διαθέτει 250, ενώ ο πήχης συνεχώς ανεβαίνει. Τη συναντήσαμε στη Γιορτή Μελιού που διοργάνωσε πρόσφατα ο Δήμος Λαρισαίων σε συνεργασία με τον Μελισσοκομικό Σύλλογο Λάρισας, στην Κεντρική πλατεία της πόλης.

Εκεί προώθησε τα πολλά μελισσοκομικά προϊόντα που διαθέτει με την επωνυμία «Μελεάννα» και μας μίλησε, καταρχάς για την απήχηση της Γιορτής στον κόσμο: Φέτος συμμετείχαμε μόνο 12 μελισσοκόμοι, ενώ άλλες χρονιές ήμασταν περισσότεροι. Δεν ξέρω αν φταίει η πανδημία ή η απώλεια παραγωγής που είχαμε φέτος, λόγω κλιματικής κρίσης. Ίσως αν η συμμετοχή μας ήταν δωρεάν, να είχαμε μεγαλύτερη παρουσία σαν κλάδος. Σίγουρα όμως εμείς οι μελισσοκόμοι πρέπει να προστατέψουμε αυτόν τον θεσμό, που μας φέρνει σε επαφή με τους καταναλωτές σε μία κρίσιμη περίοδο, λίγο πριν τις γιορτές. Την ίδια ώρα διαπιστώνω και μία διστακτικότητα από τον ίδιο τον κόσμο. Αν και έχουμε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για τον κορονοϊό, διαθέτουμε κουταλάκια μιας χρήσης για τις δοκιμές, εν τούτοις αρκετοί διστάζουν ακόμη και τη μάσκα να βγάλουν και να προσεγγίσουν τα περίπτερα».
Σχετικά με τον κορονοϊό, η Ελεάννα Τσώρα μας υπενθυμίζει τις ευεργετικές ιδιότητες του μελιού και των προϊόντων της μέλισσας, στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας. Ιδιαίτερα η πρόπολη (σταγόνες) και ο βασιλικός πολτός θεωρούνται σημαντικές ασπίδες του οργανισμού μας, απέναντι σε όλους τους ιούς και φυσικά και στον Covid.
Η ίδια, παρά τις δύσκολες εποχές που διανύει η μελισσοκομία δεν χάνει την αισιοδοξία της: Προσωπικά ξεχειμωνιάζω με τις κυψέλες στο Καλαμάκι Αγιάς, ενώ το καλοκαίρι και στην περίοδο της ανθοφορίας επισκεπτόμουνα την Εύβοια για το πεύκο και τη Θάσο και το Γαλαξίδι για το θυμάρι. Η κλιματική κρίση έχει επηρεάσει τη μελισσοκομία σε μεγάλο βαθμό. Για παράδειγμα, οι καύσωνες του καλοκαιριού ξεράνανε τα φυτά, δεν είχαν γύρη και νέκταρ και δυσκόλεψαν την επικονίαση. Εμείς που αγαπάμε τη φύση οφείλουμε να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο, ώστε κάποια στιγμή να υπάρξει μια ενιαία και ισχυρή φωνή πίεσης στα κέντρα αποφάσεων. Και ταυτόχρονα να αγωνιστούμε με όποιο κόστος, ώστε ο κόσμος να αγαπήσει και να ενδιαφερθεί για τη μέλισσα και τα προϊόντα της.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass