«Ζητώ εντολή ενότητας, ανανέωσης και πολιτικής αυτονομίας»

ΝΙΚΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ ΣΤΗΝ «Ε» ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΕΟ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

Δημοσίευση: 12 Δεκ 2021 15:05

Συνέντευξη στον Δημ. Κατσανάκη


Ισχυρή εντολή ενότητας, ανανέωσης και πολιτικής αυτονομίας ζητά την ώρα της κάλπης για την εκλογή του επόμενου προέδρου του Κινήματος Αλλαγής ο Έλληνας ευρωβουλευτής και πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, καλώντας εκ νέου όλους, παλιά μέλη, φίλους, ψηφοφόρους να προσέλθουν και σήμερα στις κάλπες για να διαμορφώσουν ένα Κίνημα «ασπίδα για τους μη προνομιούχους, τη μεσαία τάξη και τους νέους».
Σε συνέντευξή του στην «Ε», τη μοναδική μετά το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου, ο κ. Ανδρουλάκης ερμηνεύει τη μεγάλη συμμετοχή των ψηφοφόρων στον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών δηλώνοντας ότι οραματίζεται «ένα ΠΑΣΟΚ, μια Δημοκρατική Παράταξη, κόμμα εξουσίας, ένα πολύ ισχυρό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα που θα μπορεί σήμερα να κάνει δομική αντιπολίτευση και να γίνει αύριο παραγωγική κυβέρνηση...».
Παράλληλα, θέτει ως προϋπόθεση της αναγέννησης του κόμματος την ανανέωση, δεσμεύεται να δώσει ευκαιρίες σε νέους ανθρώπους, τάσσεται αδιαπραγμάτευτα υπέρ της επιστροφής στο ΠΑΣΟΚ μέσα από το επόμενο Συνέδριο. «Το πολιτικό και κοινωνικό αποτύπωμα του ΠΑΣΟΚ είναι πολύ μεγαλύτερο από την εκλογική του επιρροή και αυτό θα αλλάξει κινητοποιώντας ξανά δυνάμεις από την κοινωνία» δηλώνει χαρακτηριστικά και προσθέτει: «Το ΠΑΣΟΚ επιστρέφει, η Δημοκρατική Παράταξη επιστρέφει, ανανεωμένη, ισχυρή με πρόγραμμα καθαρό για τα μεγάλα προβλήματα του ελληνικού λαού».
Σε άλλη σημείο της συνέντευξης ξεκαθαρίζει ότι, όπως προβλέπει η ισχύουσα κοινοβουλευτική διαδικασία, ο ίδιος, εφόσον εκλεγεί, μαζί με την Κοινοβουλευτική Ομάδα θα εκλέξουν το πρόσωπο που θα τον εκπροσωπεί στις κοινοβουλευτικές αναμετρήσεις, ενώ αναφέρεται ιδιαίτερα στις αναπτυξιακές προοπτικές της Λάρισας, τις επιπτώσεις της απολιγνιτοποίησης στην αγροτική παραγωγή, καθώς και την ετοιμότητα της χώρας να υποστηρίξει την κοινωνικοποίηση της παραγωγής ενέργειας.

* Κύριε Ανδρουλάκη, η συμμετοχή του πρώτου γύρου ήταν πολύ μεγάλη, πώς την ερμηνεύετε και γιατί να επιλέξουν εσάς οι ψηφοφόροι για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής;
- Η μαζική συμμετοχή στις κάλπες της προηγούμενης Κυριακής είναι μια σφραγίδα ελπίδας και νίκης για το Κίνημά μας. Ένα ισχυρό μήνυμα για να επανέλθει η Δημοκρατική Παράταξη δυναμικά στο προσκήνιο. Έχουμε μια ιστορική ευκαιρία. Τώρα που η ΝΔ κάνει πολλά λάθη σε κρίσιμους τομείς, όπως η πανδημία και η οικονομία, και ασκεί πολιτικές για τους λίγους, ενώ από την άλλη πλευρά δεν υπάρχει μια ισχυρή, παραγωγική, δομική αντιπολίτευση, είναι η στιγμή να γίνουμε εμείς η προοδευτική, αξιόπιστη, ρεαλιστική εναλλακτική με ολοκληρωμένο σοσιαλδημοκρατικό σχέδιο για να απαντήσουμε στα μεγάλα προβλήματα των πολιτών.
Η χώρα μας χρειάζεται ένα νέο κόμμα που θα αγωνίζεται για το συμφέρον του απλού Έλληνα και θα είναι ασπίδα για τους μη προνομιούχους, τη μεσαία τάξη, τους νέους. Απευθύνομαι και στους 270.000 προοδευτικούς πολίτες που έδωσαν το «παρών» την πρώτη Κυριακή, όχι μόνο σε αυτούς που με τίμησαν με την ψήφο τους.
Ζητώ ισχυρή εντολή ενότητας, ανανέωσης και πολιτικής αυτονομίας και καλώ ξανά όλους, παλιά μας μέλη, φίλους, παλιούς ψηφοφόρους που μας στήριξαν να έρθουν και αυτή την Κυριακή.

* Εφόσον είστε εσείς ο νικητής, ποιες είναι οι προτεραιότητές σας από την επόμενη ημέρα;
- Δεσμεύομαι για ένα κόμμα ενωμένο, ανοικτό, θεσμικό, που θα οργανωθεί από τη βάση για να γίνουμε ξανά λαογέννητο Κίνημα, το ΠΑΣΟΚ που αγάπησε ο ελληνικός λαός. Από την επόμενη ημέρα λοιπόν θα ξεκινήσουμε μαζί με τα μέλη και τους φίλους μας την αυτοοργάνωση του κόμματος από τα κάτω, πόρτα-πόρτα, σπίτι-σπίτι, με κοινωνικά δίκτυα αλληλεγγύης σε όλη την περιφέρεια. Πρέπει να χτίσουμε μια νέα σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες, με ζωντανές οργανώσεις σε όλη την Ελλάδα, όπως παλιά.
Να κατακτήσουμε ξανά τον δημόσιο χώρο που μας αξίζει, επανασυσπειρώνοντας τις προοδευτικές κοινωνικές δυνάμεις της αυτοδιοίκησης, των επιμελητηρίων και όλων των δυνάμεων του ανθρώπινου δυναμικού του ΠΑΣΟΚ, που είναι ακόμα ισχυρό στην κοινωνία.
Μαζί τους θα διαμορφώσουμε και θα παρουσιάσουμε ένα ολοκληρωμένο σοσιαλδημοκρατικό σχέδιο, που θα απαντάει στις ανάγκες των πολιτών, στους οποίους καλούμαστε να εμπνεύσουμε ξανά ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. Οραματίζομαι ένα ΠΑΣΟΚ, μια Δημοκρατική Παράταξη, κόμμα εξουσίας, ένα πολύ ισχυρό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα που θα μπορεί σήμερα να κάνει δομική αντιπολίτευση και να γίνει αύριο παραγωγική κυβέρνηση.

* Σε όλη σας την καμπάνια προτάσσετε το ζήτημα της ανανέωσης. Πώς θα επιτευχθεί;
- Η ανανέωση είναι προϋπόθεση της αναγέννησής μας. Κάθε ζωντανός οργανισμός πρέπει να ανανεώνεται. Δικός μου στόχος είναι να δώσω ευκαιρίες σε νέους ανθρώπους. Να δημιουργήσω ένα κόμμα ανοιχτό, με συνθήκες εσωτερικής αξιοκρατίας και διαφάνειας, που θα συναντηθεί ξανά με τις πιο παραγωγικές δυνάμεις του τόπου μας. Ένα κόμμα όπου θα είμαστε όλοι μαζί. Θα είναι όλες οι γενιές του ΠΑΣΟΚ ενωμένες και μπροστά, με κριτήριο την κοινωνική τους αξιοπιστία και την ανάγκη τους να προσφέρουν στον ελληνικό λαό, για να σαρώσουμε ξανά τα κατεστημένα που κρατούν την Ελλάδα πίσω, είτε αυτά χαϊδεύουν τον κ. Μητσοτάκη, είτε χαϊδεύουν τον κ. Τσίπρα.
Δεν θέλω ένα κόμμα με φυτευτούς του εκάστοτε αρχηγού, ουρανοκατέβατους και εκλεκτούς της εγχώριας ελίτ. Να μείνουμε μακριά από πελατειακές λογικές που πλήγωσαν την Παράταξή μας και έδωσαν χώρο στους αντιπάλους μας. Πιστεύω πως μπορώ να εγγυηθώ την ανανέωση και την ενότητα της Παράταξής μας. Μια ενότητα βάσης και όχι μια ενότητα των παλιών πρωταγωνιστών ή των βαρόνων που χρειάζονται μια καρέκλα για να θεωρούν ότι είμαστε ενωμένοι. Θα είμαστε ενωμένοι και ισχυροί γιατί θα μας τιμά ο λαός κι ο απλός πολίτης που θέλει μια άλλη νοοτροπία.
Αυτή τη νοοτροπία και το νέο πολιτικό ήθος πρέπει να δείξουμε από αύριο. Το πολιτικό και κοινωνικό αποτύπωμα του ΠΑΣΟΚ είναι πολύ μεγαλύτερο από την εκλογική του επιρροή και αυτό θα αλλάξει κινητοποιώντας ξανά δυνάμεις από την κοινωνία.

* Με την εκπροσώπηση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο τι θα γίνει;
- Η απάντηση στο ερώτημα αυτό θα δοθεί με θεσμικό τρόπο. Θα εισηγηθώ και η Κοινοβουλευτική Ομάδα μαζί με εμένα θα εκλέξει το πρόσωπο που θα ηγηθεί. Η κοινοβουλευτική διαδικασία υπάρχει, δεν θα την εφεύρουμε εμείς. Θέλω όμως να σας πω το εξής. Το πρόβλημα του Κινήματος Αλλαγής τα τελευταία χρόνια δεν ήταν μέσα στο Κοινοβούλιο. Το πρόβλημα ήταν στην κοινωνία. Με την κοινωνία πρέπει να ξανασυνδεθούμε, να εκφράσουμε και πάλι εμείς προοδευτικά, με ορθό λόγο και πατριωτικό ρεαλισμό τις γνήσιες αγωνίες και διεκδικήσεις της. Και όπως σας περιέγραψα παραπάνω, αυτό θα κάνουμε την επόμενη μέρα. Για να ανατείλει ξανά ο ήλιος της εθνικής αξιοπρέπειας και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

* Μιλάτε για επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ. Ποιος είναι ο σχεδιασμός σας;
- Για επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ μιλάω εδώ και χρόνια. Αυτό το ζήτημα δεν είναι για εμένα σημαία ευκαιρίας ή εσωκομματικός τακτικισμός. Είμαι μέλος του ΠΑΣΟΚ από μικρή ηλικία, έχω υπάρξει γραμματέας του, δεν έχω αποχωρήσει από αυτό ούτε μία ημέρα ακόμα και στις πιο δύσκολες εποχές για την παράταξή μας. Θέλω να διατηρήσουμε την ιστορικότητα των συμβόλων μας, σε συνδυασμό με μια οργανωτική δομή που θα επιτρέπει τη συνεργασία με τα πρόσωπα και τους φορείς με τους οποίους συναντηθήκαμε στην πορεία.
Όλα αυτά θα τα ξεκαθαρίσουμε στο Συνέδριό μας με δημοκρατικό και θεσμικό τρόπο. Το ΠΑΣΟΚ επιστρέφει, η Δημοκρατική Παράταξη επιστρέφει, ανανεωμένη, ισχυρή με πρόγραμμα καθαρό για τα μεγάλα προβλήματα του ελληνικού λαού.

* Η περιοχή μας έχει τεράστιες αναπτυξιακές προοπτικές, ωστόσο χρειάζεται πρόγραμμα. Πού πρέπει να εντοπίσουμε τις προσπάθειές μας για να αποκτήσει η Λάρισα μεγαλύτερη δυναμική;
- Θεωρώ ότι υπάρχουν βασικά θέματα που πρέπει να είναι σε προτεραιότητα. Πρώτον, η παραγωγική βάση της χώρας θα πρέπει να είναι ανθεκτική σε καταστάσεις ακραίων κρίσεων. Η περιπέτεια της πανδημίας, για παράδειγμα, ήρθε να προστεθεί σε μια δεκαετία κρίσεων που υπονόμευσε την κοινωνική συνοχή και την ευημερία. Χρειάζεται να θωρακίσουμε την παραγωγική μας βάση και για την Ελλάδα αυτό δεν σημαίνει μόνο εξωστρέφεια, σημαίνει να κάνουμε και πράγματα διαφορετικά από αυτά που κάνουμε σήμερα. Οι αποφάσεις της πολιτείας θα πρέπει να προσανατολιστούν ώστε ο πρωτογενής τομέας να μπορεί να επενδύσει σε διεθνώς ανταγωνιστικά προϊόντα.
Θα πρέπει να υπάρξει ολοκληρωμένη μεταποιητική γραμμή και να συνδέσουμε τον τουρισμό μας με τον πρωτογενή τομέα. Έχουμε τεράστια καταπόνηση του φυσικού πλούτου για 4-5 μήνες, γιατί όλο τον χειμώνα να μην εξάγουμε πρότυπα μεταποιημένα αγροτικά προϊόντα σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο ή να μην στραφούμε στην παραγωγή επώνυμων προϊόντων δημιουργίας υπεραξίας; Δεν πρέπει να έχουμε πελάτες - τουρίστες 10-15 ημερών.
Με την προστασία και προώθηση των Προϊόντων Ονομασίας Προέλευσης και εκμεταλλευόμενοι τις εμπορικές συμφωνίες που επεκτείνουν την προστασία τους και σε τρίτες χώρες, θα μπορούν αυτοί οι άνθρωποι να έχουν ένα κομμάτι της Ελλάδας μαζί τους, στη χώρα τους, όλο τον χρόνο.

* Πέρα από τα σημαντικά ζητήματα της Αγροτικής πολιτικής για την περιοχή μας, σημαντικό θέμα για τους αγρότες είναι το κόστος ενέργειας. Θεωρείτε ότι η απολιγνιτοποίηση θα έχει σημαντικό αντίκτυπο;
- Η απο-ανθρακοποίηση συμβαίνει παντού στην Ευρώπη και θα συμβεί και στην Ελλάδα. Ωστόσο κανείς δεν μπορεί να το αρνηθεί αυτό, αλλά δεν επέλεξαν όλες οι χώρες να προχωρήσουν με τον ίδιο τρόπο. Άλλες χώρες όπως η Ισπανία και Πορτογαλία, προχωρούν πιο γρήγορα λόγω του μεγάλου μεριδίου ΑΠΕ, άλλες χώρες της Κεντρικής Ευρώπης όπως η Γερμανία, ακόμη και σε συνασπισμό με τους Πράσινους, καθυστερούν.
Όμως στην Ελλάδα, τόσο ο κ. Μητσοτάκης, όσο και ο κ. Τσίπρας, επέλεγαν να έχουμε την πιο βίαιη και απότομη μετάβαση στην Ευρώπη. Ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε το 2015 τη σιωπηρή απολιγνιτοποίηση, μειώνοντας την παραγωγή στο 50% χωρίς κανένα σχέδιο για την επόμενη μέρα, αφήνοντας πίσω του τα συντρίμμια μιας πρωτοφανούς ύφεσης στην ενεργειακή καρδιά της χώρας. Ενώ η ΝΔ, δεν έχει ούτε εκείνη ως κυβέρνηση σχέδιο, ανακοίνωσε το πλήρες κλείσιμο των λιγνιτικών ουσιαστικά μέχρι το 2023 οδηγώντας τις περιοχές σε τραγικό αδιέξοδο. Έτσι, ακόμη και με παράταση μέχρι το 2025, ο αγώνας για να πάμε από το 18% συμμετοχής του λιγνίτη στο 0%, θα είναι μια άνιση μάχη με τον χρόνο.
Αντί να περάσουμε λοιπόν σε ΑΠΕ, η βίαιη μετάβαση χωρίς επαρκές χρονικό περιθώριο και σχέδιο, μας κάνει να βασιζόμαστε στο εισαγόμενο και όχι τόσο καθαρό και ούτε πλέον φτηνό φυσικό αέριο. Για τον Έλληνα καταναλωτή, για τον Έλληνα αγρότη, δεν πρέπει η απολιγνιτοποίηση να σημαίνει την αντικατάσταση του λιγνίτη από το φυσικό αέριο, αλλά πλήρη από-ανθρακοποίηση της οικονομίας μέσω επέκτασης των ΑΠΕ και κοινωνικοποίηση της παραγωγής ενέργειας.
Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι η απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων θα είναι σταδιακή και ομαλή, ώστε να διατηρηθεί η βιωσιμότητα των ενεργοβόρων περιοχών, αλλά και η ευστάθεια του δικτύου.

* Είναι έτοιμη η Ελλάδα να υποστηρίξει την κοινωνικοποίηση της παραγωγής ενέργειας;
- Πρέπει να γίνουν πάρα πολλά ακόμη. Είναι αναγκαίες οι επενδύσεις στο δίκτυο και στην καινοτομία για τη γρήγορη και ισόρροπη ανάπτυξη των ΑΠΕ και της αποθήκευσης. Χρειαζόμαστε μια ολοκληρωμένη πρόταση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας και σοβαρή πρόβλεψη τόσο για τους παραγωγούς, όσο και για τη μεταποίηση. Δηλαδή δεν θέλουμε επενδύσεις μόνο σε μεγάλα φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα, αλλά ενεργειακές κοινότητες για αγρότες, για κτηνοτρόφους, για να έχουμε φθηνό ρεύμα άρα καλύτερη ανταγωνιστικότητα, μικρότερη τιμή κόστους στην παραγωγή τους και βέβαια πολλά, εκατοντάδες χιλιάδες φωτοβολταϊκά στις στέγες, ώστε οι πιο φτωχοί Έλληνες να μην είναι μόνο καταναλωτές, αλλά να είναι και παραγωγοί και να κάνουν και εξοικονόμηση και να κερδίζουν χρήματα. Αυτό είναι ένα παράδειγμα, μπορούμε να δώσουμε πολλά παραδείγματα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass