ΚΑΗΚΑΝ 6.000 ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ ΔΑΣΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΧΡΙ ΧΘΕΣ ΑΡΓΑ ΑΠΕΙΛΟΥΣΕ ΚΙ ΑΛΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

Στάχτη από Καλαμπάκα «σκέπασε» τη Λάρισα

* Φωτιά και στα Φάρσαλα εκτός ελέγχου τη νύχτα

Δημοσίευση: 25 Αυγ 2014 11:05 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 16:40

 

 

«Ορατή» και από τη Λάρισα κατέστησε το τεράστιο κόκκινο σύννεφο, τη μεγάλη φωτιά που εκδηλώθηκε χθες στην Καλαμπάκα. Το φωτογραφικό στιγμιότυπο «αποτύπωσε» την αντίθεση, του επιβλητικού κόκκινου ουρανού χθες το απόγευμα στη Λάρισα, αποτέλεσμα του καταστροφικού ταυτόχρονα, έργου της φωτιάς στην Καλαμπάκα. Μίας από τις περιοχές της χώρας που χθες ήταν ενταγμένες στις ζώνες υψηλού βαθμού επικινδυνότητας, λόγω της υψηλής θερμοκρασίας και των ισχυρών ανέμων που εκδηλώθηκαν μετά το μεσημέρι.

Η φωτιά εκδηλώθηκε στις 12.30 χθες το μεσημέρι, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, σε σκουπιδότοπο στο χωριό Καλοχώρι πριν την Καλαμπάκα, φωτιά που με τη βοήθεια των ισχυρών ανέμων που έπνεαν χθες στην περιοχή, γρήγορα τέθηκε εκτός ελέγχου μετατρέποντας σε στάχτη, δασικές εκτάσεις στην ευρύτερη περιοχή.

Τα πολλά πύρινα μέτωπα, μήκους ακόμη και δυο χιλιομέτρων, κατέστρεψαν τα πάντα στο πέρασμά τους. Ανάμεσά τους και ένα ποιμνιοστάσιο ενώ με εντολή των αρχών εκκενώθηκαν ποιμνιοστάσια προκειμένου να περιορισθούν οι ζημιές στο ζωικό κεφάλαιο. Οι ισχυροί άνεμοι και ο αριθμός των πύρινων μετώπων, προκάλεσαν μάλιστα ένα τεράστιο σύννεφο καπνού η έκταση του εμπόδιζε ακόμη και τα αεροσκάφη να προχωρήσουν σε ρίψεις νερού με ακρίβεια, για τον περιορισμό των εστιών.

 Η διοίκηση των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλίας, η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας και το Δασαρχείο Καλαμπάκας με τη συνδρομή της αντιπεριφέρειας Τρικάλων συντόνιζαν το δύσκολο, λόγω των ισχυρών ανέμων, έργο του ελέγχου των εστιών. Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, η φωτιά έκαψε 6.000 στρέμματα δασικής έκτασης και ανεξέλεγκτη όπως ήταν, αργά χθες βράδυ, συνεχίζοντας το καταστροφικό της έργο απειλούσε δασικές εκτάσεις στον Κονισκό και στη Νέα Ζωή.

Στο δύσκολο έργο της κατάσβεσης συμμετείχαν χθες 2 αεροσκάφη, ένα ελικόπτερο, 22 οχήματα και ικανός αριθμός πυροσβεστών ενώ τα εναέρια μέσα θα επιχειρήσουν ξανά σήμερα με το πρώτο φως της ημέρας.

ΒΟΙΩΤΙΑ

Φωτιά εκδηλώθηκε επίσης χθες το απόγευμα, σε χαμηλή βλάστηση στο Κυριάκι Βοιωτίας. Στην περιοχή επιχειρούσαν 25 πυροσβέστες με 12 οχήματα και 24 άτομα πεζοπόρο τμήμα, ενώ από αέρος στην πυρόσβεση συμμετείχαν 2 αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο. Υπό έλεγχο τέθηκε νωρίς το απόγευμα της Κυριακής η φωτιά στην περιοχή Μουζακαίικα στην Πάργα.

 

 

ΞΕΣΠΑΣΕ ΣΤΟΝ ΛΟΦΟ ΣΟΥΡΛΑ

Συναγερμός από πυρκαγιά στα Φάρσαλα

ΦΑΡΣΑΛΑ (Γραφείο «Ε»)

Του Αχ. Μπακαλέξη

Σε εξέλιξη βρισκόταν η πυρκαγιά που ξέσπασε χθες το μεσημέρι στις 2.45 στον Λόφο Σούρλα ανατολικά των Φαρσάλων και απειλούσε το στρατόπεδο Πυρομαχικών της πρώην 657 ΠΑΠ.

Αμεση ήταν η επέμβαση του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Φαρσάλων και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λάρισας που με 7 πυροσβεστικά οχήματα και 15 περίπου άνδρες «ρίχτηκαν» στη μάχη της κατάσβεσης για να μην επεκταθεί η φωτιά από τον Λόφο Σούρλα που έκαιγε σε 6 σημεία προς το στρατόπεδο Πυρομαχικών της πρώην 657 ΠΑΠ, αλλά και προς την πόλη και κυρίως προς το βουνό του Προφήτη Ηλία που είναι ο δασικός πνεύμονας των Φαρσάλων.

Ο δυνατός αέρας που φυσούσε έκανε δύσκολο το έργο των πυροσβεστών και έτσι ζητήθηκε η βοήθεια πυροσβεστικών αεροπλάνων και δύο καναντέρ για αρκετή ώρα έκαναν ρίψεις στις εστίες της φωτιάς, ενώ σε βοήθεια έσπευσαν και δύο γκρέιντερ του Δήμου Φαρσάλων. Μέχρι τις βραδινές ώρες τα μέτωπα της φωτιάς που έκαιγαν στουρνάρια και σιτοκαλαμιές βρίσκονταν σε εξέλιξη αλλά υπό έλεγχο και δεν υπήρχε κίνδυνος να απειληθεί το στρατόπεδο και σπίτια της πόλης. Πάντως η Πυροσβεστική ήταν σε επιφυλακή για κάθε ενδεχόμενο. Στα μέτωπα της φωτιάς ήταν ο διοικητής της Πυροσβεστικής Ν. Λάρισας, ο προϊστάμενος του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Φαρσάλων και εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής της πόλης.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass