ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ Η ΔΙΑΒΑΣΗ ΠΟΥ ΦΤΙΑΧΤΗΚΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΕΖΟΥΣ

Η Υπόγεια Διάβαση... τροχών της Οδού Φαρσάλων

*Μηχανάκια που κινούνται παρανόμως αλλά και νόμιμοι ποδηλάτες οι οποίοι περνούν με ταχύτητα τη μετατρέπουν σε διάβαση του τρόμου για τους πεζούς *Επιβεβλημένη η λήψη μέτρων από τον Δήμο Λάρισας

Δημοσίευση: 24 Αυγ 2014 11:05 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 16:40

 

Μία δίοδο έχουν όσοι κινούνται πεζοί από και προς τις συνοικίες που πλαισιώνουν την οδό Φαρσάλων. Την υπόγεια διάβαση πεζών, που έχει κατασκευαστεί δίπλα και παράλληλα με την Υπόγεια της Φαρσάλων, από την οποία διέρχονται τα οχήματα.

Η εναλλακτική που διαθέτουν είναι να καβαλήσουν τα κάγκελα και να περάσουν πάνω από τις σιδηροδρομικές γραμμές. Επικίνδυνο; Γιατί, άμα πάνε από την υπόγεια πεζών είναι μήπως ακίνδυνο;

«Άμα σταθείς ένα τέταρτο εκεί, σίγουρα θα δεις ένα παραλίγο ατύχημα», διαβεβαιώνει συχνά διερχόμενος Ανθουπολίτης. Το πρόβλημα χρονίζει και χαρακτηρίζεται σοβαρό. Διάβαση πεζών, που όμως κυριαρχείται καθημερινά από δίτροχα. Ποδήλατα που περνούν νόμιμα αλλά και μηχανάκια που διέρχονται παράνομα αφού θα έπρεπε να χρησιμοποιούν τη διπλανή υπόγεια των αυτοκινήτων.

Κάποια από προστατευτικά κάγκελα στις εισόδους της υπόγειας διάβασης πεζών έχουν αφαιρεθεί κι έτσι τα μηχανάκια μπορούν πια να περνούν εύκολα. «Μέχρι και αυτοκίνητο μπορεί να περάσει πια...» η υπερβολή του πεζού που δεν απέχει όμως και πολύ από την πραγματικότητα.

«Για να περάσεις πεζός τη διάβαση πεζών, κάνεις πρώτα τον σταυρό σου...» Και ο κίνδυνος τελικά δεν προέρχεται τόσο από τα μηχανάκια, τα οποία κάνουν θόρυβο και ακούγονται-φυλάγεται ο πεζός-ενώ κι οι οδηγοί τους γνωρίζοντας ότι παρανομούν φροντίζουν να έχουν το νου τους. Το σοβαρό πρόβλημα εντοπίζεται στα ποδήλατα που πλησιάζουν αθόρυβα και περνούν σφεντόνα δίπλα από τους -υποτίθεται-αμέριμνους πεζούς. Που στην πραγματικότητα τρέμει το φυλλοκάρδι τους, περιμένοντας την αιφνίδια προσέγγιση ποδηλάτη στην πλάτη τους.

Τα ποδήλατα κινούνται με ταχύτητα μέσα στη στενή υπόγεια. Κι όχι μόνο όταν οι αναβάτες τους είναι νεαροί. Είναι η δυσκολία της ανηφοριάς που ακολουθεί ο λόγος που τους οδηγεί να κατέβουν με φόρα το τμήμα καθόδου της διάβασης.

Συχνά είναι τα ατυχήματα μέσα στη διάβαση, «πολλοί έχουν χτυπήσει», διαβεβαιώνουν διερχόμενοι. Μέχρι και σύγκρουση ποδηλάτων έχει αναφερθεί. Τότε χτύπησαν οι δύο ηλικιωμένοι αναβάτες τους. Πολύ περισσότερα τα παρατρίχα ατυχήματα, οι παρ’ ολίγον παρασύρσεις πεζών. Τη διάβαση χρησιμοποιούν και ηλικιωμένοι και μητέρες με καρότσια, που δεν διαθέτουν την ευελιξία, ούτε την αυτοπεποίθηση για να αποφύγουν ποδήλατα που κινούνται ξαφνικά με ταχύτητα εναντίον του.

Ούτως εχόντων των πραγμάτων, ο Δήμος είναι υποχρεωμένος να λάβει τα μέτρα του. Καταρχάς να αποκαταστήσει το μεταλλικό πλέγμα στις εισόδους της διάβασης πεζών ώστε να μην μπορούν να περνούν τα μηχανάκια. Και να τοποθετήσει ίσως κάποια αντίστοιχα «φράγματα» μέσα στη διάβαση ώστε να υποχρεώνονται οι ποδηλάτες να σταματούν για να μπορέσουν να τα περάσουν. Μπορεί ίσως να βρεθεί και άλλη λύση ανακοπής των υψηλών ταχυτήτων.

ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΧΕΚΡΑΤΙΔΑ

*Η ίδια και χειρότερη κατάσταση επικρατεί και στη δεύτερη υπόγεια διάβαση πεζών κάτω από τις σιδηροδρομικές γραμμές, αυτή της οδού Εχεκρατίδα, από και προς Νέα Πολιτεία. Απλώς εκεί είναι μικρότερη η πυκνότητα διέλευσης πεζών μα και τροχών.

Σωτ. Ζαχαριάς

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass