Στάσεις και λεωφορείο αποκτούν «φωνή»

ΣΥΝΘΗΜΑ «ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ Η ΜΟΝΗ, ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΜΟΝΗ» ΜΕ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΧΘΕΣ ΣΤΟΝ ΜΥΛΟ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ «1ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ»

Δημοσίευση: 10 Σεπ 2021 21:01

Του Κώστα Γκιάστα

Συζήτηση για την ισότητα των δύο φύλων έλαβε μέρος χθες στο Θεατράκι του Μύλου, στο πλαίσιο

του «1oυ Φεστιβάλ Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης» που διοργανώνεται από το Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας του Δήμου Λαρισαίων, με την υποστήριξη του Δήμου Λαρισαίων και ολοκληρώνεται σήμερα, Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου. Μεταξύ των εισηγητών ήταν και η αντιδήμαρχος και πρόεδρος Επιτροπής Ισότητας του Δήμου Λαρισαίων κ. Ρίτα Απρίλη, η οποία ανέπτυξε τον ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης στο εν λόγω ζήτημα. Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής της, αποκάλυψε πως η Επιτροπή του Δήμου Λαρισαίων σε συνεργασία με την Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας θα υλοποιήσουν εντός των επόμενων ημερών εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών της Λάρισας με την τοποθέτηση αφισών στις στάσεις του Αστικού ΚΤΕΛ Λάρισας, αλλά την επένδυση και λεωφορείου με μηνύματα ενθάρρυνσης, καθώς και τηλέφωνα επικοινωνίας για όσους και όσες θέλουν να μιλήσουν και να ζητήσουν βοήθεια. «Δεν είσαι η μόνη. Δεν είσαι μόνη» θα είναι το σύνθημα.
Η κ. Απρίλη μιλώντας για τους στόχους τόσο του Δήμου Λαρισαίων όσο και γενικότερα τοπικής αυτοδιοίκησης είπε πως είναι «η διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου τοπικού σχεδίου δράσης για την εξάλειψη των έμφυλων ανισοτήτων. Ένα σχέδιο δράσης που θα προωθεί τις αρχές της Ισότητας ανδρών και γυναικών και θα αντιμάχεται τις διακρίσεις και τους αποκλεισμούς με βάση το φύλο». Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή Ισότητας του Δήμου Λαρισαίων τόνισε πως ξεκίνησε μια σειρά από δράσεις, πολλές από τις οποίες είναι στο πλαίσιο της συμμετοχής της πόλης στο δίκτυο Larissa learning City με τη στήριξη της UNESCO.
Μίλησε για τις πέντε ανοιχτές διαδικτυακές εκδηλώσεις που έγιναν από την Επιτροπή Ισότητας και στάθηκε στο θέμα της πανδημίας, η οποία σύμφωνα με την ίδια «έχει επηρεάσει δυσανάλογα τη γυναίκα. Οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί απαιτούν από τη γυναίκα να είναι στην πρώτη γραμμή στον πόλεμο κατά του ιού (σημείωσε ότι το 75% που εργάζονται στον τομέα της υγείας είναι γυναίκες), να φροντίσει τα παιδιά που παραμένουν στο σπίτι με την τηλεκπαίδευση και γενικά να κρατήσει τις ισορροπίες εκείνες πάνω στις οποίες στηρίζεται η σύγχρονή κοινωνική δομή». Αναφέρθηκε στα όσα αποκαλύφθηκαν το τελευταίο διάστημα και σχετίζονται με περιστατικά κακοποίησης γυναικών. «Τα περιστατικά αυτά σε συνδυασμό με την αυξανόμενη ενδοοικογενειακή βία λόγω του εγκλεισμού που βιώσαμε τον τελευταίο χρόνο καθιστούν αναγκαία την επαγρύπνηση και τη δράση» είπε χαρακτηριστικά.
Έκανε γνωστή την ανάγκη να μην υπάρχουν κλειστά στόματα και εξήγησε ότι η Επιτροπή Ισότητας του Δήμου Λαρισαίων προσπαθεί να γίνεται όλο και πιο αποτελεσματική με ενημερωτικές δράσεις και στήριξη των αναγκαίων δομών, ώστε να μην απειληθούν τα μέχρι σήμερα κεκτημένα και να ενισχυθούν όλες οι προσπάθειες ανάδειξης των υφιστάμενων παθογενειών.
«Χρειάζεται προώθηση αλλαγής κουλτούρας που να απορρίπτει τον σεξισμό, σχεδιασμός πολιτικών ισότητας, με εσωτερικές οδηγίες και καμπάνιες αποδόμησης των στερεοτύπων, καθώς και αύξηση των γυναικών στις θέσεις που λαμβάνονται οι αποφάσεις. Όλοι και όλες μαζί να διαμορφώσουμε τις συνθήκες αυτές, ώστε να αποθαρρύνουμε όσους αρέσκονται στην εξουσιαστική βία, να γνωρίζουν ότι θα έχουν συνέπειες, ότι θα τιμωρηθούν. Να ενθαρρύνουμε τις γυναίκες, αλλά και όλα τα θύματα να μιλούν, να καταγγέλλουν».
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης μίλησαν επίσης: η ηθοποιός από το Θεσσαλικό Θέατρο κ. Λένα Μαρσέλα, η ψυχολόγος Alternative Innovative Development κ. Λιάνα Δάχτυλα, ιστορίες γυναικών που πήγαν αντίθετα στο ρεύμα ανέφερε η ψυχολόγος, PhD (c), Clinical Coordinator Psychology Metropolitan College (Μητροπολιτικό Κολλέγιο) κ. Ολυμπία Καλαμπαλίκη, ενώ τον λόγο πήρε και η κ. Ευδοκία Ποιμενίδου που είναι εκπαιδευτικός – νηπιαγωγός, λογοτέχνης, αλλά και αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού Κέντρου Εκπαιδευτικών νομού Λάρισας (ΠΟ.Κ.Ε.Λ.). Την εκδήλωση συντόνισε η κ. Αγγελική Τσαμέτη, μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass