Προχωρά το έργο της Μεγάλης Παναγιάς στη Σαμαρίνα

Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΛΙΝΑ ΜΕΝΔΩΝΗ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕ ΑΥΤΟΨΙΑ ΕΧΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΗΣ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΕΣ ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Γ. ΚΑΣΑΠΙΔΗ ΚΑΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟ

Δημοσίευση: 25 Αυγ 2021 15:16

Στη Σαμαρίνα βρέθηκε χθες η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, μαζί με τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Γιώργο Κασαπίδη, τον πρόεδρο της Κοινότητας Σαμαρίνας, και τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστό για να πραγματοποιήσουν αυτοψία στον Μητροπολιτικό

Ναό Μεγάλης Παναγιάς. Πρόκειται για ένα τεράστιο έργο προϋπολογισμού 2.800.000 ευρώ , ένα έργο το οποίο ήδη υλοποιείται από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του ΥΠΠΟΑ μέσω του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Δυτικής Μακεδονίας- ΕΣΠΑ 2014-2020. Στο έργο θα προστεθεί νέο φυσικό και οικονομικό αντικείμενο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν από τη Διεύθυνση Συντήρησης του ΥΠΠΟΑ τα σοβαρά προβλήματα συντήρησης, που αντιμετωπίζει το μνημείο, ώστε ο ιερός ναός, ένα εξαιρετικά σημαντικό προσκύνημα, να αποδοθεί πλήρως αποκατεστημένο στην τοπική κοινωνία. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2022, αρχές του 2023.
Ο ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ
Η Μεγάλη Παναγία -η Κοίμησις της Θεοτόκου- είναι ο μητροπολιτικός ναός στη Σαμαρίνα . Πρόκειται για μία υπερβολική σε μέγεθος τρίκλιτη ξυλόστεγη βασιλική, με μεγάλο νάρθηκα-γυναικωνίτη, προστώο στη δυτική και στη νότια πλευρά, στην ανατολική άκρη του οποίου υπάρχει παρεκκλήσι αφιερωμένο στους Αποστόλους Πέτρο και Παύλο.
Στη μεγάλη πολύπλευρη αψίδα του Ιερού έχει φυτρώσει, από τις αρχές του αιώνα τουλάχιστον, ένα πεύκο. Ο ναός χτίστηκε το 1812 (σύμφωνα με άλλη άποψη το 1818) και τοιχογραφήθηκε δέκα χρόνια αργότερα. Στο θύρωμα της νότιας πύλης υπάρχουν ενδιαφέροντα λιθανάγλυφα. Στη χαραγμένη επιγραφή διαβάζουμε : «1816 Ιουλίου 15». Το εσωτερικό της εκκλησίας είναι κατάγραφο με τοιχογραφίες Σαμαριναίων αγιογράφων, ενώ ιδιαίτερης μνείας χρήζει το ξυλόγλυπτο χρυσωμένο μπαρόκ τέμπλο της εκκλησίας, κεντητό στον αέρα, όπως και ο άμβωνας και ο δεσποτικός θρόνος. Σε φορητή εικόνα του τέμπλου υπάρχει η επιγραφή «Αρχιερατεύοντος του πανιερωτάτου Βαρθολομαίου 1820». Ο πύργος του κωδωνoστασίου βρίσκεται στη ΝΔ γωνία και προστέθηκε σε μία μεταγενέστερη εποχή.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass