Οκτώ γυναικοκτονίες σε οκτώ μήνες

Το κίνημα «#MeToo», ο κοινωνικός εφησυχασμός και οι ευθύνες της Πολιτείας για την έλλειψη ενημέρωσης-πρόληψης

Δημοσίευση: 23 Αυγ 2021 18:09

Μετά από το κύμα καταγγελιών περί σεξουαλικών παρενοχλήσεων και κακοποιήσεων που ξέσπασε στην Ελλάδα, με αφορμή την «κατάθεση ψυχής» που έκανε η ολυμπιονίκης Σοφία Μπεκατώρου, σπάζοντας τη σιωπή της και καταγγέλλοντας τον βιασμό που υπέστη σε ηλικία μόλις 11 χρονών, οι αλλεπάλληλες γυναικοκτονίες έχουν συγκλονίσει την κοινή γνώμη.

Μέσα σε μόλις οκτώ μήνες -από τον Ιανουάριο του 2021 έως τα μέσα του Αυγούστου του ίδιου χρόνου- έχουν σημειωθεί οκτώ δολοφονίες γυναικών. Όλες θύματα των συζύγων (νυν ή πρώην) και των συντρόφων τους. Και στις οκτώ περιπτώσεις κοινός παρανομαστής είναι η έμφυλη βία και το αποτέλεσμα η στέρηση της ζωής αυτών των γυναικών, της Δάφνης, της Γαρυφαλλιάς, της Καρολάιν κ.λπ., γυναίκες των οποίων τα ονόματα γίνονται γνωστά γιατί τους αφαίρεσαν με τη βία τη ζωή. Εγκλήματα τα οποία αποδίδονται στην «κακιά στιγμή» ή «την κακιά ώρα» όπως φέρονται να ισχυρίζονται οι δράστες, υποστηρίζοντας ότι δεν θυμούνται τι συνέβη ακριβώς κατά τη διάρκεια της δολοφονίας, παρόλο που άλλοτε συγκαλύπτουν τον θάνατο των γυναικών σκηνοθετώντας μια ληστεία -προβαίνοντας μέχρι και στο αδιανόητο, να σκοτώσουν μέχρι και το κατοικίδιο- κι άλλοτε καταγράφουν τη σκηνή της δολοφονίας στο κινητό τους. Ζωές γυναικών, λοιπόν, χάνονται αφήνοντας πίσω «συντρίμμια» τις οικογένειές τους που χάνουν τη μάνα, την κόρη, την αδελφή για λόγους… παθολογικής ζήλιας και όχι μόνο, ενώ οι θύτες αποποιούνται τις ευθύνες των πράξεών τους, τις οποίες φορτώνουν στις ίδιες τις γυναίκες και οι περισσότεροι εξ αυτών δεν διστάζουν να επικαλεστούν ψυχική αστάθεια και διαταραχές, ώστε να τύχουν ευνοϊκότερης μεταχείρισης.
Οι θάνατοι όμως αυτών των γυναικών που αποκαλύπτονται ο ένας μετά τον άλλον, έχουν ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στην κοινωνία, η οποία μαζί με τις οικογένειές τους «διεκδικεί» τη δικαίωση και προσμένει να μην επαναληφθούν τέτοια εγκλήματα. Σύλλογοι, φορείς, αλλά και μεμονωμένα άτομα καλούν τις συμπολίτισσές τους και τους συμπολίτες τους, όταν φαινόμενα βίας -λεκτικής, σωματικής, ψυχολογικής κ.λπ.- κάνουν την εμφάνισή τους στο «σπίτι» ή όταν αντιλαμβάνονται ότι κάτι «δεν πάει καλά», να μιλήσουν. Γιατί μόνο έτσι θα αποφευχθούν κι άλλες τέτοιες τραγωδίες. Χρειάστηκε να αποκαλυφθεί η «ιστορία» της Σ. Μπεκατώρου και πληθώρα καταγγελιών που ακολούθησαν για να «έρθει» το Κίνημα «#MeToo» και στην Ελλάδα, το οποίο πήρε σάρκα και οστά με όλα αυτά που βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας και ανέλαβε ενεργή δράση προσπαθώντας να κάνει τις γυναίκες να μιλήσουν, κυρίως δημοσιοποιώντας τα περιστατικά στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Φαινόμενο που λαμβάνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις συσπειρώνοντας τους ανθρώπους και χτίζοντας ένα «τείχος προστασίας» για κάθε κορίτσι, για κάθε γυναίκα, για κάθε άνθρωπο γενικότερα, για να ξέρει ότι δεν είναι μόνη/-ος. Τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης τον τελευταίο καιρό έχουν κατακλυστεί από μηνύματα κατά της έμφυλης βίας και προτροπής στα άτομα που την υφίστανται να ζητήσουν βοήθεια και να μην ανέχονται τέτοιου είδους καταστάσεις, ενώ η κατακραυγή κατά των θυτών είναι σύσσωμη. Σε κάτι τέτοιες στιγμές είναι που οι άνθρωποι αποδεικνύουν ότι δεν έχουν χαθεί αξίες όπως η αλληλεγγύη και η αλληλοβοήθεια, και ότι είναι ο ένας για τον άλλον.
Οκτώ περιπτώσεις λοιπόν για τις οποίες πλέον χρησιμοποιείται ο όρος γυναικοκτονία -και όχι ανθρωποκτονία-, ο οποίος υποδηλώνει ότι ο φόνος έχει βασιστεί στην έμφυλη βία και έχει διαπραχθεί επειδή το θύμα ήταν γυναίκα από άντρα δράστη. Ελπίζοντας τα θύματα να μην υπερβούν τα οκτώ που μετράμε ήδη μέσα στο 2021, ξεκινώντας αντίστροφα γίνεται λόγος εν συνεχεία για τα αποτρόπαια αυτά εγκλήματα.

 

ΓΥΝΑΙΚΟΚΤΟΝΙΑ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ
Η τελευταία γυναικοκτονία -μέχρι στιγμής- σημειώθηκε πριν από λίγες μέρες, το απόγευμα της Κυριακής 8 Αυγούστου 2021 στο Πάνορμο Μυλοποτάμου, στο Ρέθυμνο. Σε επιχείρηση fish spa, που διατηρούσε το θύμα, ένας 49χρονος -ο οποίος διατηρεί ταβέρνα στην περιοχή- πυροβόλησε με κυνηγετική καραμπίνα τη 47χρονη γυναίκα στην πλάτη, η οποία κατέληξε από τα τραύματα, μπροστά στα μάτια της 20χρονης κόρης της, ενώ μετά το χρονικό της δολοφονίας ο δράστης τράπηκε σε φυγή και εντοπίστηκε λίγο αργότερα από αστυνομικούς τραυματισμένος, καθώς φέρεται να αυτοπυροβολήθηκε με την καραμπίνα στο κεφάλι. Δράστης και θύμα -γονείς τριών και δύο παιδιών αντίστοιχα- φέρεται να διατηρούσαν φιλικές σχέσεις και διέμεναν και οι δύο στην ευρύτερη περιοχή του Μυλοποτάμου, χωρίς όμως η γυναίκα να κατάγεται από την Κρήτη. Εξετάζεται όμως το ενδεχόμενο από την Αστυνομία να είχαν ερωτική σχέση, ενώ το χέρι του 49χρονου φέρεται να όπλισαν οι τυχόν διαφορές που είχαν. «Φτηνοί» λόγοι δηλαδή που οδήγησαν τη μεν Σταυρούλα στον θάνατο, και τον δολοφόνο της στο νοσοκομείο σε κρίσιμη κατάσταση.

 

“ΖΗΛΟ-ΦΟΝΙΑ” ΣΤΗ ΔΑΦΝΗ
Το μεσημέρι της Παρασκευής 30 Ιουλίου ένας 40χρονος αλβανικής καταγωγής δολοφόνησε την 31χρονη σύζυγό του, μέσα στο διαμέρισμα που διέμεναν στην οδό Λάμπρου Κατσώνη, στη Δάφνη μαχαιρώνοντάς τη στον λαιμό κι έπειτα πήγε να παραδοθεί στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής. Σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται ο 40χρονος άντρας να είχε προχωρήσει και στο παρελθόν σε βιαιοπραγία και κακοποιητική συμπεριφορά εναντίον της, ενώ όπως δήλωσε προέβη στην αποτρόπαια πράξη του λόγω ζήλιας. Φαινόμενο που μαρτυρά την αυξανόμενη τάση εμφάνισης φαινομένων ενδοοικογενειακής και έμφυλης βίας.

 

Η “ΚΑΚΙΑ ΣΤΙΓΜΗ” ΣΤΗ ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟ
Στα μέσα του ίδιου μήνα (16 Ιουλίου 2021), μία ακόμα γυναικοκτονία συγκλονίζει το πανελλήνιο. Η 26χρονη Γαρυφαλλιά ανασύρεται νεκρή από τη θαλάσσια περιοχή της Λυγαριάς στη Φολέγανδρο. Ο τόπος όπου παραθέριζε έγινε ο τόπος όπου ξεψύχησε, εξαιτίας ενός τσακωμού που είχε με τον 30χρονο σύντροφό της. Ένας καβγάς επειδή έχασε τη διαδρομή του προορισμού τους ήταν αρκετός για να βιαιοπραγήσει επάνω της, ωθώντας τη να βγει από το αυτοκίνητο, ενώ καλούσε σε βοήθεια. Η συνέχεια ήταν μοιραία καθώς ο δράστης την ακολούθησε κι εκεί που μαλώνανε την έσπρωξε, με αποτέλεσμα να πέσει η άτυχη κοπέλα πάνω στα βράχια στον γκρεμό, ενώ την εγκατέλειψε αφού διαπίστωσε τον θάνατό της. Άλλος ένα βίαιος και μαρτυρικός θάνατος -καθώς η κοπέλα λόγω των κρανιοεγκεφαλικών κακώσεων που υπέστη δεν μπορούσε να σωθεί και πνίγηκε- που αποδόθηκε από τον θύτη στην “κακιά στιγμή”.

 

ΠΡΩΗΝ ΣΥΖΥΓΟΣ ΔΟΛΟΦΟΝΕΙ ΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ
Στις αρχές του καλοκαιριού (3 Ιουνίου 2021), στην Αγία Βαρβάρα μία ακόμα γυναίκα βρίσκει τραγικό θάνατο από τον εν διαστάσει 75χρονο σύζυγό της. Η 64χρονη γυναίκα κείτονταν αιμόφυρτη στο πεζοδρόμιο μπροστά από το σπίτι της, έχοντας πυροβοληθεί από τον πρώην σύζυγό της. Ως φερόμενη αιτία αυτής της γυναικοκτονίας φαίνεται να είναι οικονομικές διαφορές και ο διαμοιρασμός περιουσίας, ενώ λόγος γίνεται και για κατ’ εξακολούθηση κακοποίηση εκ μέρους του εις βάρους του θύματος, σύμφωνα με πληροφορίες του οικείου περιβάλλοντος.

 

Η ΚΑΜΟΥΦΛΑΡΙΣΜΕΝΗ ΓΥΝΑΙΚΟΚΤΟΝΙΑ ΣΤΑ ΓΛΥΚΑ ΝΕΡΑ
Έναν σχεδόν μήνα πριν, στις 11 Μαΐου του 2021, η 20χρονη Καρολάιν έχασε τη ζωή της δίπλα στο παιδί της από τα χέρια του συζύγου της στο σπίτι τους στα Γλυκά Νερά. Επί 37 ολόκληρες ημέρες ο 33χρονος πιλότος διαμήνυε ότι είχαν πέσει θύματα ληστείας -ληστεία που σκηνοθέτησε ο ίδιος σκοτώνοντας και το κατοικίδιό τους-, ενώ εμφανιζόταν συντετριμένος στα ΜΜΕ παίζοντας “άριστα” τον ρόλο του. Είχε καμουφλάρει τον θάνατό της με αριστοτεχνικό τρόπο. Έτσι η Καρολάιν Κράουτς εντοπίστηκε νεκρή πάνω στο κρεβάτι της από τους αστυνομικούς που έφτασαν στο σπίτι μετά από τηλεφώνημα που είχε προηγηθεί από τον σύζυγό της, ο οποίος βρέθηκε δεμένος και φιμωμένος δίπλα από το κρεβάτι, ενώ στο ίδιο δωμάτιο βρισκόταν και το μωρό του ζευγαριού.
Στην αρχική κατάθεσή του στις διωκτικές αρχές ο 33χρονος Μπάμπης, ισχυρίστηκε ότι κατά τις 04:30 τα ξημερώματα τρεις κουκουλοφόροι οπλισμένοι ληστές εισήλθαν στο σπίτι του ζευγαριού από το παράθυρο του υπογείου και δολοφόνησαν τον σκύλο της οικογενείας κρεμώντας τον από το λουρί του στην κουπαστή της σκάλας. Έπειτα, ανέβηκαν στη σοφίτα όπου βρισκόταν η κρεβατοκάμαρα του ζευγαριού και υπό την απειλή όπλου τούς ζήτησαν τα χρήματα που είχαν στο σπίτι, ο ίδιος ανέφερε στους ληστές ότι είχε 10.000 ευρώ και τους υπέδειξε το σημείο όπου θα τα έβρισκαν όμως η Καρολάιν, που γνώριζε πολεμικές τέχνες, αντέδρασε όταν οι ληστές σημάδευσαν το μωρό της με όπλο και ήρθε αντιμέτωπη με τον αρχηγό των ληστών παλεύοντας μαζί του. Αυτός όμως κατάφερε να την ακινητοποιήσει και στη συνέχεια να τη δολοφονήσει, προκαλώντας της ασφυξία, ενώ προτού αποχωρήσουν από την κατοικία, έδεσαν και φίμωσαν τον πιλότο, ο οποίος υπέστη λιποθυμικό επεισόδιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αστυνομικοί κατά την πρώτη έρευνα που έκαναν εντός της κατοικίας διαπίστωσαν ότι οι ληστές είχαν αφαιρέσει την κάρτα μνήμης από την κάμερα που βρισκόταν στο ισόγειο της κατοικίας. Χρειάστηκε να περάσουν 37 ημέρες και πολύωρη ανάκριση για να ομολογήσει ο συζυγοκτόνος ότι ο ίδιος δολοφόνησε την Καρολάιν, αποδίδοντας τα αίτια της πράξης του στις συχνές προστριβές που είχαν μεταξύ τους, ενώ ισχυρίστηκε ότι συγκάλυψε το έγκλημα για να μη χάσει το 11μηνο παιδί τους και τους δύο του γονείς. Ένας άνθρωπος χωρίς αναστολές στέρησε για ακόμα μια φορά τη μάνα από ένα παιδί και την κόρη από τους γονείς της, λόγω προσωπικών διαφόρων που είχε με το θύμα.

 

ΧΩΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΜΑΚΡΥΝΙΤΣΑ ΚΑΤΕΛΗΞΕ ΣΕ ΦΟΝΟ
Χρόνια κακοποίησης οδήγησαν την 28χρονη Κωνσταντίνα τον Απρίλιο του 2021 να εγκαταλείψει τον σύντροφό της, ο οποίος μην μπορώντας να το δεχθεί εισέβαλε στο σπίτι της και τη σκότωσε μαζί με τον αδερφό της. Ο 31χρονος δράστης ισχυρίστηκε πως δεν θυμάται τι έγινε και πως ενώ πήγε να δει το παιδί του καθώς τον εμπόδισαν η σύζυγός του και ο αδερφός της, θόλωσε τους έσπρωξε για να ανέβει να δει το παιδί του και δεν κατάλαβε ότι χρησιμοποίησε μαχαίρι, τραυματίζοντας παράλληλα τη μητέρα τους.

 

14 ΦΟΡΕΣ ΜΑΧΑΙΡΩΜΕΝΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΤΑ ΜΕΣΚΛΑ ΧΑΝΙΩΝ
Τραγικό θάνατο βρήκε επίσης μία 54χρονη στα Μεσκλά Χανίων Κρήτης, έχοντας μαχαιρωθεί 14 φορές από τον 48χρονο Νορβηγό σύντροφό της στο σπίτι της, με τον οποίο συζούσε τον τελευταίο καιρό. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ζευγάρι είχε συχνά ρήξεις και καβγάδες, γεγονός που μάλλον οδήγησε στο τραγικό αυτό έγκλημα, ενώ το θύμα φαίνεται ότι είχε ειδοποιήσει τον πρώην σύζυγό της ζητώντας του βοήθεια. Το αποτέλεσμα όμως ήταν το ίδιο. άλλη μία μητέρα τριών παιδιών άφησε πίσω της τα παιδιά της από τα χέρια του συντρόφου της, ο οποίος της αφαίρεσε με τη βία τη ζωή.Κοινός παρανομαστής, λοιπόν, όλων αυτών των εγκλημάτων είναι ότι τα θύματα είναι γυναίκες που χάνουν τη ζωή τους από τους ανθρώπους τους, είτε αυτοί είναι νεαροί είτε μεγαλύτερης ηλικίας, είτε μορφωμένοι είτε μη, είτε ημεδαποί είτε αλλοδαποί. Η γυναικοκτονία δεν γνωρίζει σύνορα, κοινωνικές τάξεις και ηλικία, και είναι ένα φαινόμενο που στις μέρες μας σε συνδυασμό με την έμφυλη βία διογκώνεται συνεχώς. Ευτυχώς υπάρχουν βέβαια και κάποιοι/-ες που κάνουν ό,τι μπορούν για να εκλείψουν τέτοια εγκλήματα, ενώ το κράτος και η Πολιτεία οφείλουν να αναλάβουν πιο ενεργό ρόλο στην πρόληψη και πάταξη τέτοιων φαινομένων, ώστε καμία γυναίκα να μη χάσει άδικα τη ζωή της, κανένα παιδί να μη στερηθεί τη μαμά του και κανένας γονιός το παιδί του.

 

Τη σκότωνε και... το ‘γραφε

Ηχογραφούμενο έγκλημα στη Σωτηρίτσα

Μόλις πέντε μέρες πριν από τη γυναικοκτονία στο Ρέθυμνο, άλλη μία είχε διαπραχθεί στην περιοχή μας, στα παράλια της Σωτηρίτσας. Εκεί που άλλοι απολάμβαναν τις διακοπές τους κάνοντας βουτιές στη θάλασσα, λίγο παραδίπλα, στην οικογενειακή ταβέρνα του θύματος, σημειωνόταν ένα αποτρόπαιο έγκλημα. Το πρωί της 3ης Αυγούστου 2021 στη Σωτηρίτσα του Δήμου Αγιάς ένας 54χρονος υπάλληλος των ΕΛΤΑ δολοφόνησε εν ψυχρώ τη 43χρονη σύζυγό του και μητέρα των τριών παιδιών τους -το τελευταίο ανήλικο, η κηδεμονία του οποίου ανατέθηκε στα δύο ενήλικα αδέρφια του με Εισαγγελική Διάταξη. Ο 54χρονος εισβάλλοντας στην οικογενειακή επιχείρηση της συζύγου του, όπου εργαζόταν το τελευταίο διάστημα, την πυροβόλησε εν ψυχρώ 8 φορές -σε καίρια σημεία στον θώρακα και στο κεφάλι-, ενώ εισερχόμενος στην ταβέρνα είχε ενεργοποιήσει την εγγραφή ήχου του κινητού του, καταγράφοντας έτσι το χρονικό της δολοφονίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι τη στιγμή εκείνη το ένα παιδί τους βρισκόταν έξω από την ταβέρνα μαζί με τη γιαγιά και μητέρα του θύματος. Μάλιστα ο δράστης τηλεφώνησε στην Αστυνομία λέγοντας “σκότωσα τη γυναίκα μου, ελάτε να με συλλάβετε” και παραμένοντας στον τόπο του εγκλήματος με το που έφτασαν οι αστυνομικοί τους υπέδειξε ότι αυτός είναι ο δολοφόνος με νεύμα λέγοντας “παραδίνομαι, πιάστε με, λυτρώθηκα”. Αιτία αυτής της ανθρωποκτονίας οι οικογενειακές διαφορές και πιθανότατα κι η αντιζηλία, καθώς το ζευγάρι είχε ξεκινήσει τις διαδικασίες διαζυγίου.

Σ.Κ.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass