«Ο κοινοτισμός των Σαρακατσάνων μοντέλο για τις σύγχρονες κοινωνίες»

Ομιλία Δημ. Κατσαρού και εκδηλώσεις παρουσία και ελληνικών συλλόγων στη Βουλγαρία

Δημοσίευση: 23 Αυγ 2021 21:30

ΣΛΙΒΕΝ (Βουλγαρία)
Με συμμετοχή Σαρακατσάνικων Συλλόγων και από την Ελλάδα, ολοκληρώθηκαν στο Σλίβεν της Βουλγαρίας, οι εκδηλώσεις του 29ου Ανταμώματος των Σαρακατσαναίων της Βουλγαρίας, στο πλαίσιο του εορτασμού της συμπλήρωσης 30 ετών από την ίδρυση της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών και Εκπαιδευτικών Συλλόγων Σαρακατσαναίων Βουλγαρίας.


Κατά τη διάρκεια της μουσικοχορευτικής εκδήλωσης στο ύψωμα του Αίμου “Καραντίλα” έλαβαν μέρος χορευτικά συγκροτήματα από Συλλόγους Σαρακατσαναίων, ενώ έγινε αναπαράσταση από τη ζωή των Σαρακατσαναίων στη γειτονική χώρα.
Την Παρασκευή στην κωμόπολη Ρετσίτσα, όπου κατοικούν 2.000 ομογενείς Σαρακατσαναίοι, πραγματοποιήθηκε η αδελφοποίηση του Συλλόγου Αγραφιωτών Σαρακατσαναίων με τον Σύλλογο Σαρακατσαναίων Ρετσίτσας.
Το βράδυ της Παρασκευής σε αίθουσα του Δήμου Σλίβεν έγινε επιστημονική ημερίδα με αντικείμενο τη διατήρηση της παράδοσης των Σαρακατσαναίων και την προσαρμογή της στο σήμερα. Ως εισηγητές μίλησαν ο υπεύθυνος της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου της Φιλιππούπολης και καθηγητής της Λαογραφίας κ. Γκεοργκίεφ, ο οποίος αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη ταυτότητα των Σαρακατσαναίων της Βουλγαρίας, η οποία συνέχεται άρρηκτα με την ελληνική τους καταγωγή, ο καθηγητής κ. Συράκωφ, ο οποίος διεξήλθε το θέμα των ηθών και εθίμων της σαρακατσάνικης παράδοσης, ο ταξίαρχος εν αποστρατεία Ιωάννης Πιστόλας και πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Αλεξανδρούπολης, ο οποίος αναφέρθηκε στον στρατηγικό σχεδιασμό των πολιτιστικών συλλόγων στην Ελλάδα και Βουλγαρία, ώστε να γίνει η παράδοση των Σαρακατσαναίων κτήμα της νέας γενιάς.
ΕΜΦΥΤΗ ΤΑΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΚΟΙΝΟΤΙΣΜΟ
Μίλησε επίσης ο Λαρισαίος δικηγόρος και πρώην πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων, Δημήτρης Κατσαρός, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε:
«....Μπορούν να λειτουργήσουν η Ομοσπονδία και οι τοπικοί σύλλογοι στη Βουλγαρία, ως ελληνικές κοινότητες, ως πνευματικά εργαστήρια συνέχισης της παράδοσης, μέσα από μια δημιουργική επαφή με το παρελθόν της ζωής των προγόνων τους, η οποία βασίζεται πάνω στην κοινότητα, αφού οι Σαρακατσαναίοι έχουν έμφυτη τάση προς τον κοινοτισμό, δηλαδή ο ένας για όλους και όλοι για τον καθένα, όπως υποστήριξε ο γνωστός ερευνητής, καθηγητής της Κοινωνιολογίας Γιώργος Καββαδίας, ο οποίος ανέδειξε με έμφαση τις εθνικές, θρησκευτικές και οικογενειακές αξίες των Σαρακατσαναίων, όχι ως μουσειακό είδος, αλλά ως ζωντανά κύτταρα αναγέννησης της σύγχρονης κοινωνίας.
Πρέπει επομένως να αντλήσουμε στοιχεία από το παραδοσιακό μοντέλο κοινωνικής οργάνωσης, την αίσθηση ότι ανήκουμε στην κοινότητα, την αλληλεγγύη μεταξύ των μελών της κοινότητας, ώστε να έχει συνοχή, την προσήλωση των προσώπων της κοινότητας στη χριστιανική ορθόδοξη πίστη μας, η οποία με το εορτολόγιο και τις τελετές της, αποτελεί ισχυρότατο συνεκτικό στοιχείο, ενώ παράλληλα έχει ταυτιστεί στη συνείδηση όλων μας με τον Ελληνισμό. Πρέπει επομένως και μπορεί η συλλογική πολιτιστική μας έκφραση εδώ, να συνεχίσει τον αγώνα μετάδοσης της παράδοσής μας στις επόμενες γενεές, και μάλιστα σε μια περιοχή που συνδέεται ιστορικά με την έντονη άλλοτε ιστορική παρουσία του ελληνικού στοιχείου. Και για τον λόγο αυτόν πρέπει να υπάρχει, ή να ενισχυθεί, τυχόν υπάρχουσα σύνδεση με τους Έλληνες που απέμειναν στον Πύργο, στη Σωζόπολη, στη Μεσημβρία, στην Αγχίαλο, στη Βάρνα, στη Στενήμαχο, στο πλαίσιο ευρύτερης προσπάθειας ανάδειξης της ελληνικότητας στον πολιτισμό της χώρας αυτής.
Εξάλλου, στην εποχή κυριαρχίας των κοινωνικών δικτύων, είναι δυνατή η δημιουργία κατάλληλου διαδικτυακού κλίματος, και η επικοινωνία με την Ελλάδα και το περιβάλλον της, κοινωνικό, οικονομικό, πολιτιστικό, πολιτικό, η οποία μεταξύ άλλων θα συμβάλλει πρωταρχικά και κύρια στην προβολή των συλλόγων μας ως ελληνικών κοινοτήτων της Βουλγαρίας, και τελικά στη συνειδητοποίηση των νέων γενεών της ιστορικής πραγματικότητας της κοινής εθνικής καταγωγής. Μια τέτοια εξέλιξη εγγυάται με τον πιο ασφαλή τρόπο όχι μόνο τη συνέχεια της παράδοσής μας, αλλά και τη χρησιμότητα των αξιών της στο περιβάλλον του σήμερα και του αύριο. Μια τέτοια εξέλιξη θα αφορά και θα απευθύνεται στα δύο φιλικά Κράτη, μέλη της ίδιας μεγάλης οικογένειας, της Δημοκρατικής Ευρώπης, την Ελλάδα και τη Βουλγαρία. Ώστε η Ελλάδα να εκπληρώνει με συνέπεια τις εθνικές της υποχρεώσεις που έχει απέναντι στους ομογενείς που διαβιώνουν στη Βουλγαρία. Και το Κράτος της Βουλγαρίας τις δικές του, απέναντι σε πολίτες του που εκπληρώνουν και αυτοί, όπως όλοι οι πολίτες τις υποχρεώσεις τους προς αυτό, αλλά ωστόσο δηλώνουν, όπως έχουν δικαίωμα, την εθνοτική και πολιτισμική τους διαφορετικότητα, λειτουργώντας ασφαλώς μέσα στο υφιστάμενο κρατικό και ενωσιακό νομικό πλαίσιο».
Πριν την έναρξη της επιστημονικής ημερίδας έγινε η παρουσίαση γραμματοσήμου από την εκπρόσωπο των βουλγαρικών ταχυδρομείων με θέμα τα 30 χρόνια της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών και Εκπαιδευτικών Συλλόγων Βουλγαρίας το οποίο τέθηκε σε κυκλοφορία, ενώ μετά το πέρας της εκδήλωσης απονεμήθηκαν αναμνηστικές πλακέτες στους πρώην προέδρους της ομοσπονδίας και από πλευράς Ελλάδος στον εκπρόσωπο της ελληνικής πρεσβείας στη Σόφια, Μάρκο Τρυπολιτάκη, στον Δημήτριο Κατσαρό και στον Ιωάννη Πιστόλα.
Τις εκδηλώσεις άνοιξε με χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Βουλγαρίας κ. Χρήστος Χρήστου, ενώ από πλευράς Βουλγαρίας τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους η αντιπρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Γιώτοβα, ο υφυπουργός Πολιτισμού κ. Σλάβωφ, ο δήμαρχος του Σλίβεν κ. Ράντεφ, Σαρακατσάνοι δήμαρχοι πόλεων της Βουλγαρίας, καθώς και εκπρόσωποι της ελληνικής κοινότητας Βάρνας. Επίσης παρέστησαν ο εκπρόσωπος της ελληνικής πρεσβείας κ. Μάρκος Τρυπολάκης, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων κ. Μουτσιάνας, του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Θεσσαλονίκης κ. Μουλαράς, Ξάνθης κ. Μπίκος, Αγγραφιωτών κ. Κουτσουπιάς.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass