Σπεύδουν να εμβολιαστούν ενόψει 1ης Σεπτέμβρη

ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΩΝ ΔΟΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ *ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗ ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ ΓΙΑ ΑΝΕΜΒΟΛΙΑΣΤΟΥΣ *ΠΥΡΕΤΩΔΕΙΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΑ ΔΥΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΠΟΥ ΕΠΕΞΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΑΡΙΘΜΟΥΣ ΚΑΙ ΠΟΣΟΣΤΑ *ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ ΕΞΑΙΡΕΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥΣ

Δημοσίευση: 15 Αυγ 2021 21:00
ΦΩΤ. ΑΡΧΕΙΟΥ ΦΩΤ. ΑΡΧΕΙΟΥ

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η διαδικασία εφαρμογής της απόφασης του Υπουργείου Υγείας για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό του προσωπικού των δομών παροχής υπηρεσιών υγείας και την άμεση αναπλήρωση όσων υγειονομικών αρνηθούν να εμβολιαστούν. Υπουργείο Υγείας και διοικήσεις των υγειονομικών δομών προετοιμάζονται πυρετωδώς για την 1η Σεπτεμβρίου, ενώ τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται αυξημένο ενδιαφέρον από τους υγειονομικούς να εμβολιαστούν, ώστε να μην αντιμετωπίσουν προβλήματα με πιθανή αναστολή των καθηκόντων τους.


Την υποχρέωση εμβολιασμού του προσωπικού σε δομές παροχής υπηρεσιών υγείας και την άμεση αναπλήρωση του ανεμβολίαστου προσωπικού υπενθύμισε την προηγούμενη Πέμπτη ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης με επιστολή που έστειλε σε όλες τις Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας.
Στην επιστολή ο κ. Κοντοζαμάνης επισημαίνει ότι «δεν νοείται όσοι προσέρχονται στις δομές υγείας, προκειμένου να λάβουν τις αναγκαίες υπηρεσίες για την πρόληψη, θεραπεία ή αποκατάσταση ενός προβλήματος υγείας να εκτίθενται στον κίνδυνο διασποράς του κορονοϊού Covid-19, λόγω ανεμβολίαστου προσωπικού».
Σύμφωνα με τις κυβερνητικές αποφάσεις, το προσωπικό των ιδιωτικών, δημόσιων, δημοτικών Δομών Υγείας, συμπεριλαμβανομένων των διαγνωστικών κέντρων, των κέντρων αποκατάστασης, κλινικών, νοσοκομείων, δομών ΠΦΥ, μονάδων νοσηλείας, ΕΚΑΒ και ΕΟΔΥ, θα πρέπει να έχει λάβει την πρώτη ή μόνη δόση έως την 1η Σεπτεμβρίου και για την ολοκλήρωση του εμβολιαστικού κύκλου πρέπει να τηρήσει την προβλεπόμενη διαδικασία.
Η μη συμμόρφωση του προσωπικού στην υποχρέωση εμβολιασμού έχει ως συνέπεια, στην περίπτωση των φορέων δημοσίου τομέα, την επιβολή του μέτρου της αναστολής καθηκόντων για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας.
Έτσι από 1η Σεπτεμβρίου όσοι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας παραμένουν ανεμβολίαστοι κατά της Covid-19 δεν θα μπορούν να προσφέρουν την εργασία τους και καλούνται οι διοικήσεις των μονάδων να αναπληρώσουν το προσωπικό που θα τεθεί σε αναστολή, προκειμένου να διαφυλαχτεί η εύρυθμη λειτουργία των δομών υγείας.
Για την επιστολή του κ. Κοντοζαμάνη ενημερώθηκαν με τη διαδικασία του κατεπείγοντος οι διοικητές των νοσοκομείων της 5ης ΥΠΕ, από τους οποίους ζητήθηκε να ενημερώνουν καθημερινά την 5η Υγειονομική Περιφέρεια για κάθε μεταβολή των αριθμών και των ποσοστών των ανεμβολίαστων, προκειμένου να διαμορφωθεί το τελικό επιχειρησιακό σχέδιο που θα εξασφαλίσει την ομαλή λειτουργία των δομών υγείας με την αναπλήρωση όσων αρνηθούν να εμβολιαστούν.
Οι διοικήσεις των δύο νοσοκομείων ξεκίνησαν ήδη την επεξεργασία των στοιχείων που συνεχίζουν να δείχνουν, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό εμβολιασμού, που ξεπερνά το 90%, στο ιατρικό προσωπικό με μικρότερα ποσοστά στο νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά στο διοικητικό και τεχνικό προσωπικό εμφανίζονται χαμηλά και κινούνται γύρω στο 50%.
Η επεξεργασία των στοιχείων δεν περιορίζεται μόνο στην ποσοτική, αλλά επεκτείνεται και στην ποιοτική ανάλυσή τους ανά κλινική και τμήμα σε μια προσπάθεια να διερευνηθούν με ακρίβεια τα προβλήματα που θα προκύψουν από πιθανές αναστολές καθηκόντων σε ανεμβολίαστους. Παράγοντες των δύο νοσοκομείων δεν έκρυβαν τους προβληματισμούς τους για τις διαφαινόμενες δυσλειτουργίες σε κάποια τμήματα και κλινικές, εκφράζοντας πάντως την αισιοδοξία τους ότι όσο πλησιάζουμε την 1η Σεπτεμβρίου τα ποσοστά των ανεμβολίαστων θα μειώνονται συνεχώς και θα διαμορφωθούν σε τέτοια επίπεδα ώστε να μην προκληθούν προβλήματα. Άλλωστε, τα νοσοκομεία κατά την περίοδο της πανδημίας, λειτούργησαν και ανταποκρίθηκαν με υποδειγματικό τρόπο, παρότι ένα αξιοσημείωτο ποσοστό του προσωπικού έκανε χρήση των αδειών ειδικού σκοπού, κατέληγαν οι ίδιοι παράγοντες.
Σημειώνεται ότι από την υποχρέωση εμβολιασμού εξαιρούνται όσοι έχουν νοσήσει και για διάστημα 6 μηνών από τη νόσηση, καθώς και όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια εμβολιασμού. Οι τελευταίοι κρίνονται από τριμελείς επιτροπές ανά Υγειονομική Περιφέρεια, σύμφωνα με τη λίστα εξαιρέσεων που καταρτίζεται από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.
Η τριμελής Επιτροπή της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας συνεδρίασε προχθές για πρώτη φορά στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο σε μια συνεδρίαση με διερευνητικό χαρακτήρα, καθώς δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί η διαδικασία με την οποία θα εξεταστούν τα αιτήματα εξαίρεσης του προσωπικού, αν και στα δύο νοσοκομεία -όπως και σε όλα τα νοσοκομεία της Υγειονομικής Περιφέρειας- άρχισε η κατάθεση αιτήσεων εξαίρεσης από υπαλλήλους που επικαλούνται λόγους υγείας προκειμένου να μην εμβολιαστούν.
Την ίδια ώρα σε όλες τις δομές υγείας παρατηρείται αύξηση του ενδιαφέροντος των ανεμβολίαστων υπαλλήλων να εμβολιαστούν ενόψει της εφαρμογής των κυβερνητικών αποφάσεων, ενώ τις προηγούμενες ημέρες εκπρόσωποι της ΠΟΕΔΗΝ είχαν στη Λάρισα επαφές με συνδικαλιστές, αλλά και ανεμβολίαστους για τη διαμόρφωση της στάσης του συνδικαλιστικού κινήματος.

ΔΗΜ. ΚΑΤΣΑΝΑΚΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass