Πρόγραμμα για τον έλεγχο λοιμώξεων και αντιβιοτικών

ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΜΕ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΣΤ. ΝΙΑΡΧΟΣ -ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΘΗΚΕ ΝΟΣΗΛΕΥΤΡΙΑ ΛΟΙΜΩΞΙΟΛΟΓΟΣ -ΣΤΑ ΤΕΛΗ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΥΠΟΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ

Δημοσίευση: 11 Αυγ 2021 21:00

Του Δημ. Κατσανάκη
Ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο πρόγραμμα για τον έλεγχο των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων πρόκειται να θέσει σε εφαρμογή το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας τις προσεχείς εβδομάδες με τις ευλογίες του Υπουργείου Υγείας και χρηματοδότη το «Κοινωφελές Ίδρυμα Σταύρος Σ.

Νιάρχος». Πρόκειται για πρόγραμμα, που θα «τρέξει» σε δέκα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας, μεταξύ των οποίων το σύνολο των πανεπιστημιακών νοσοκομείων, με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας να αναλαμβάνει διακριτό ρόλο στην υλοποίηση του προγράμματος.
Η επίσημη ανακοίνωση για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του προγράμματος αναμένεται να γίνει στις αρχές του επόμενου μήνα από το «Ίδρυμα Σταύρος Σ. Νιάρχος» και τον Οργανισμό Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία -η συνεργασία των δύο φορέων προβλέπεται στην κύρια σύμβαση δωρεάς μεταξύ του Ιδρύματος «Κοινωφελές Ίδρυμα Σταύρος Σ. Νιάρχος» και του Ελληνικού Δημοσίου, που έχει κυρωθεί και με νομοθετική ρύθμιση, αναφορικά με την υλοποίηση του Έργου «Λοιμώξεις, με σκοπό την υλοποίηση προγράμματος εκπαίδευσης στον τομέα της πρόληψης και του ελέγχου των νοσοκομειακών λοιμώξεων».
Για την προετοιμασία έναρξης υλοποίησης του προγράμματος εγκαταστάθηκε χθες ειδική νοσηλεύτρια λοιμωξιολόγος, ενώ είχε προηγηθεί η πρώτη συνάντηση όλων των εμπλεκομένων στη Λάρισα προχθές στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο με τη συμμετοχή εκπροσώπων του Ιδρύματος Στ. Νιάρχος, της προέδρου του ΟΔΙΠΥ Δάφνης Καϊτελίδου, αναπληρώτριας καθηγήτριας Δημόσιας Υγείας και υπεύθυνης του Εργαστηρίου Οργάνωσης και Αξιολόγησης Υπηρεσιών Υγείας του ΕΚΠΑ, των διοικητών της 5ης ΥΠΕ Φώτη Σερέτη και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Δημήτρη Κατσικονούρη, του διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας καθηγητή Γιώργου Βασιλόπουλου και της διευθύντριας της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας Κωνσταντίνας Ζησοπούλου.
Στη διάρκεια της συνάντησης αναλύθηκε ο σχεδιασμός και οι επιδιώξεις του προγράμματος, που σύμφωνα με πληροφορίες θα έχει διάρκεια 5 χρόνων και η χρηματοδότησή του θα υπερβαίνει τα 5 εκατ. ευρώ. Στην πρώτη φάση του προγράμματος αναμένεται να γίνει πλήρη καταγραφή τόσο των λοιμώξεων όσο και της χρήσης των αντιβιοτικών φαρμάκων συνολικά στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, αλλά και ειδικότερα ανά κλινική και να διερευνηθεί η αποτελεσματικότητα των χορηγούμενων αντιβιοτικών φαρμάκων.
Προφανής στόχος της πρώτης φάσης του προγράμματος, όπως αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες, είναι η καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης, η πιστοποίηση των πιθανών προβλημάτων και οι διορθωτικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.
Σε επόμενη φάση αναμένεται να διαμορφωθούν ποιοτικοί δείκτες στην παροχή υπηρεσιών υγείας που θα επιτρέψουν την αξιολόγηση του νοσοκομείου αναφορικά με την αποτελεσματικότητα και την αξιοπιστία του. Η συγκεκριμένη διαδικασία άλλωστε εξυπηρετεί τους στόχους του Οργανισμού Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία, στις αρμοδιότητες του οποίου εντάσσονται, μεταξύ άλλων, η ανάπτυξη διαδικασιών και προτύπων ποιότητας για τις υπηρεσίες υγείας και τις διοικητικές πρακτικές στα νοσοκομεία, η διαμόρφωση διεθνώς αποδεκτών δεικτών αξιολόγησης της ποιότητας των ιατρικών και παρεπόμενων υπηρεσιών φροντίδας της υγείας στα δημόσια νοσοκομεία, για τη διασφάλιση της συγκρισιμότητάς τους με δείκτες άλλων χωρών και η αξιολόγηση ως προς την προσαρμογή των υπηρεσιών υγείας στα πρότυπα ποιότητας.
Πληροφορίες αναφέρουν πως σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί στα τέλη Αυγούστου αναμένεται να υπογραφεί σε ειδική εκδήλωση μνημόνιο συνεργασίας και προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Ιδρύματος «Στ. Νιάρχος», του ΟΔΙΠΥ και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, με την επίσημη έναρξη υλοποίησης του προγράμματος να τοποθετείται τον επόμενο μήνα.
Παράγοντες από τον χώρο της υγείας στη Λάρισα πάντως, άριστοι γνώστες του συστήματος υγείας, σημείωναν ότι πρόκειται για πρόγραμμα με αναμφισβήτητη αξία, καθώς ο έλεγχος των αντιβιοτικών φαρμάκων (θα έπρεπε να) βρίσκεται στην καρδιά των προσπαθειών για την αντιμετώπιση του προβλήματος της κατάχρησης των φαρμάκων, που συνεχίζει να απορροφά τεράστιους οικονομικούς πόρους από το ελληνικό δημόσιο. Εάν το πρόγραμμα υλοποιηθεί με βάση τους σχεδιασμούς και χωρίς παρεκκλίσεις τα νοσοκομεία που θα το εφαρμόσουν θα έχουν πολλαπλά οφέλη, καθώς πέραν του ελέγχου των φαρμάκων και κατ’ επέκταση των δαπανών, θα βελτιώσουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας προς τους πολίτες και μάλιστα με τρόπο απολύτως μετρήσιμο και συνεπώς μη αμφισβητούμενο.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass