Μάχη για την εκλογή της νέας ΠΕΔ Θεσσαλίας

Δημοσίευση: 12 Αυγ 2014 20:54 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 16:28

 

Του Γιώργου Μακρή

 

Σκληρή μάχη προμηνύεται στα περισσότερα (νεοεκλεγέντα) δημοτικά συμβούλια της Θεσσαλίας για την εκλογή των δημοτικών συμβούλων – αντιπροσώπων στη γενική συνέλευση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Θεσσαλίας από την οποία θα εκλεγούν το νέο 21μελές ΔΣ της ΠΕΔ, το 3μελές Εποπτικό Συμβούλιο καθώς και οι 12 αντιπρόσωποι για τη γενική συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας – ΚΕΔΕ (οι 25 δήμαρχοι της Θεσσαλίας μετέχουν αυτοδίκαια στις γενικές συνελεύσεις και της ΠΕΔ και της ΚΕΔΕ).

Με τροπολογία που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή (σε νομοσχέδιο του υπουργείου… Υγείας), προβλέπεται ότι η εκλογή των αντιπροσώπων κάθε δημοτικού συμβουλίου στη συνέλευση της ΠΕΔ θα γίνει στην πρώτη συνεδρίαση των δημοτικών συμβουλίων, στην οποία θα εκλεγούν τα προεδρεία τους καθώς και τα μέλη της οικονομικής επιτροπής και την επιτροπής ποιότητας ζωής κάθε δήμου (η εκλογή των αντιπροσώπων στην ΠΕΔ θα γίνει τελευταία). 

ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ

Σε εγκύκλιο που εξέδωσε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Αργύρης Ντινόπουλος, καθορίζεται ότι

-«Στην περίπτωση που η εκλογή των προεδρείων των δημοτικών συμβουλίων έχει οριστικοποιηθεί, οι διαδικασίες εκλογής εκπροσώπων στη γενική συνέλευση της Π.Ε.Δ., θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι την 19η Σεπτεμβρίου 2014 (υπολογιζομένης της πενθήμερης προθεσμίας για την άσκηση προσφυγής, της παρ.5 του άρθρου 64 του ν.3852/2010).

-Στην περίπτωση άσκησης προσφυγής και εφόσον αυτή απορριφθεί από τον γενικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, οι ως άνω διαδικασίες θα έχουν ολοκληρωθεί έως την 24η Σεπτεμβρίου 2014.

-Σε αντίθετη περίπτωση που υπάρξει ακύρωση εκλογής προεδρείου δημοτικού

συμβουλίου, η ολοκλήρωση των οικείων διαδικασιών εκλογής προεδρείου και

εκπροσώπων στη Γενική Συνέλευση των Π.Ε.Δ. λαμβάνει χώρα την 5η Οκτωβρίου

2014.

Στις  περιπτώσεις κατά τις οποίες η εκλογή των προεδρείων όλων των δημοτικών συμβουλίων και εκπροσώπων τους στην Π.Ε.Δ. έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 19 ή τις 24 Σεπτεμβρίου, η γενική συνέλευση της Π.Ε.Δ. για την εκλογή του ΔΣ και την εκλογή εκπροσώπων της στη γενική συνέλευση της Κ.Ε.Δ.Ε, συνέρχεται την 1η Οκτωβρίου.

Στην περίπτωση έστω και μιας ακύρωσης εκλογής προεδρείου δημοτικού συμβουλίου, η γενική συνέλευση της οικείας Π.Ε.Δ. για την εκλογή του ΔΣ και την εκλογή εκπροσώπων της στη γενική συνέλευση της Κ.Ε.Δ.Ε συνέρχεται μέχρι τις 10 Οκτωβρίου.

Η γενική συνέλευση της Κ.Ε.Δ.Ε. για την εκλογή του ΔΣ της συνέρχεται στις 10 Οκτωβρίου, μετά την ολοκλήρωση στις Π.Ε.Δ. όλης της χώρας των διαδικασιών εκλογής εκπροσώπων στη Γενική Συνέλευση της Κ.Ε.Δ.Ε.  Διαφορετικά συνέρχεται στις 15 Οκτωβρίου.

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ

Η ΕΚΛΟΓΗ

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργού Εσωτερικών κ. Αργύρη Ντινόπουλου, «οι εκπρόσωποι των δημοτικών συμβουλίων στις οικείες Γενικές Συνελεύσεις

των ΠΕΔ εκλέγονται με μυστική ψηφοφορία, μετά την εκλογή του προεδρείου τους, της οικονομικής επιτροπής και της επιτροπής ποιότητας ζωής του Δήμου.

Οι εκπρόσωποι της πλειοψηφίας εκλέγονται με συνδυασμό από τους

συμβούλους της πλειοψηφίας. Οι εκπρόσωποι της μειοψηφίας εκλέγονται κατά συνδυασμούς από τους συμβούλους της μειοψηφίας. Υποψηφιότητες εκτός συνδυασμών αποκλείονται.

Δικαίωμα για κατάρτιση συνδυασμών έχουν όλοι οι συνδυασμοί που έλαβαν

μέρος στις τελευταίες δημοτικές εκλογές και κατέλαβαν τουλάχιστον μία έδρα στο δημοτικό συμβούλιο. Δύο ή περισσότεροι συνδυασμοί της μειοψηφίας, από αυτούς που εκπροσωπούνται στο δημοτικό συμβούλιο, μπορεί να καταρτίσουν κοινό συνδυασμό.

Σε περίπτωση που η αντιπολίτευση εκλέγει έναν εκπρόσωπο, αυτός

προέρχεται υποχρεωτικά από το συνδυασμό της μείζονος μειοψηφίας, εφόσον, βεβαίως, έχει καταρτίσει συνδυασμό. Κάθε συνδυασμός μπορεί να περιλαμβάνει υποψηφίους σε αριθμό ίσο με το συνολικό αριθμό των εκπροσώπων αυξημένο κατά έναν. Ο συνδυασμός καταρτίζεται με γραπτή δήλωση, την οποία υπογράφουν όλοι οι υποψήφιοι που τον αποτελούν.

Στο επάνω μέρος της δήλωσης αναγράφεται ο συνδυασμός ή οι συνδυασμοί που εκπροσωπούνται στο δημοτικό συμβούλιο, που καταρτίζουν το συνδυασμό για την ανάδειξη εκπροσώπων. Από κάτω αναγράφονται με αλφαβητική σειρά, τα ονόματα των υποψήφιων εκπροσώπων του δήμου για τη Γενική Συνέλευση της οικείας Π.Ε.Δ..

Η δήλωση κατατίθεται στον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου το αργότερο δύο ώρες πριν από την έναρξη της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου για την εκλογή.

Με βάση τις δηλώσεις των συνδυασμών, καταρτίζονται τα ψηφοδέλτια κάθε

συνδυασμού, που περιλαμβάνουν όλα τα ανωτέρω στοιχεία και τους υποψηφίους με αλφαβητική σειρά.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας λαμβάνουν το ψηφοδέλτιο που έχει

συγκροτήσει ο επιτυχών συνδυασμός και οι δημοτικοί σύμβουλοι της μειοψηφίας λαμβάνουν, αντίστοιχα, το σύνολο των ψηφοδελτίων που έχουν καταρτίσει οι συνδυασμοί της μειοψηφίας.

Ο σύμβουλος εκφράζει την προτίμησή του με σταυρό που σημειώνει δίπλα στο ονοματεπώνυμο κάθε υποψηφίου. Κάθε δημοτικός σύμβουλος μπορεί να ψηφίσει μέχρι τόσους εκπροσώπους, όσους εκλέγει η πλειοψηφία ή, αντίστοιχα, η μειοψηφία στη γενική συνέλευση της Π.Ε.Δ. Οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας ψηφίζουν σε μία κάλπη το συνδυασμό που προτείνεται από την πλειοψηφία. Οι υπόλοιποι συνδυασμοί της μειοψηφίας ψηφίζουν σε άλλη κάλπη.

Για τον καθορισμό των εδρών που αναλογούν σε κάθε συνδυασμό της

μειοψηφίας, ο αριθμός των έγκυρων ψηφοδελτίων του συνδυασμού διαιρείται με το συνολικό αριθμό των έγκυρων ψηφοδελτίων και το πηλίκο πολλαπλασιάζεται με τον αριθμό των εκπροσώπων της μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου στη γενική συνέλευση. Κάθε συνδυασμός λαμβάνει τόσες έδρες όσο το ακέραιο πηλίκο που προκύπτει ως ανωτέρω.

Εάν οι έδρες που λαμβάνουν οι συνδυασμοί είναι λιγότερες από αυτές που είναι προς διάθεση, όσες απομένουν διανέμονται ανά μία στους συνδυασμούς, ανάλογα με τα αχρησιμοποίητα υπόλοιπα, αρχίζοντας από το συνδυασμό που έχει το μεγαλύτερο. Εάν το αχρησιμοποίητο υπόλοιπο περισσοτέρων συνδυασμών είναι ίσο, διενεργείται, μεταξύ αυτών, δημόσια κλήρωση από τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου.

Οι εκπρόσωποι στην γενική συνέλευση της Π.Ε.Δ. κατατάσσονται σύμφωνα με τη σειρά εκλογής, και αν δεν εκλεγούν με σταυρό προτίμησης, με αλφαβητική σειρά. Σε περίπτωση ισοψηφίας, διενεργείται δημόσια κλήρωση από τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου.

Στην περίπτωση που σε δήμο δεν εκλεγούν εκπρόσωποι για την γενική

συνέλευση της Π.Ε.Δ. για οποιονδήποτε λόγο, οι θέσεις παραμένουν κενές και δεν συμπληρώνονται».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass