ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ ΤΟ ΠΕΡΙΣΣΕΥΜΑ ΕΦΤΑΣΕ ΣΤΑ 45 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ

Πλημμύρισε αποθεματικά η ΔΕΥΑΛ

* Δικαστική προσφυγή Κ. Τζανακούλη «κατά δύο εντύπων για παραπληροφόρηση»

Δημοσίευση: 12 Αυγ 2014 12:10 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 16:28

Στα 45 εκατομμύρια ευρώ φτάνει θεωρητικά το αποθεματικό της ΔΕΥΑΛ, όπως ανέφερε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο απερχόμενος δήμαρχος και πρόεδρός της Κ. Τζανακούλης, ο οποίος την χαρακτήρισε για άλλη μια φορά κολοσσό και πρώτη ΔΕΥΑ στη χώρα.

Παράλληλα ο δήμαρχος ανακοίνωσε ότι μετά από δημοσιεύματα μερίδας του τοπικού Τύπου για μεγάλη οφειλή της ΔΕΥΑΛ στο Δημόσιο, κατατίθεται μήνυση και αγωγή εναντίον δύο εντύπων (όχι της «Ε»), προσάπτοντάς τους διάθεση παραπληροφόρησης.

«Λέγεται ότι ο Αύγουστος δεν παράγει ειδήσεις. Κάποιοι όμως φροντίζουν να δημιουργούν ώστε να προκαλέσουν ενδιαφέρον», είπε ο Κ. Τζανακούλης. «Βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να καταφύγουμε στη Δικαιοσύνη. Δεν μας εκφράζει και δεν το κάναμε όλα αυτά τα χρόνια, ο καθένας έχει το δικαίωμα να τα λέει όπως νομίζει κι εγώ έχω κάνει φυσικά πολλά λάθη στην ενασχόλησή μου με τα κοινά. Όμως κάποιοι προσπαθούν συστηματικά να αναφερθούν στα οικονομικά, εκεί δεν μας αγγίζει τίποτα...».

Πλαισιωμένος από τον γενικό διευθυντή Απ. Μπαλογιάννη και τη διευθύντρια Οικονομικών της ΔΕΥΑΛ Ζωή Γκουβατζή, ο δήμαρχος εξήγησε ότι τα αναφερόμενα 11 εκατ. ευρώ είναι υπόλοιπα δανείων που είχε λάβει η ΔΕΥΑΛ την περίοδο 1983-1992 επί διοίκησης Λαμπρούλη, με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, «και καλά έκανε και προχώρησε σε δανεισμό για να χρηματοδοτηθούν έργα», είπε. Ανέφερε ότι συνολικά ο δανεισμός μαζί με τα τοκοχρεολύσια είχε φτάσει τα 31 εκατομμύρια, από τα οποία κάποια πληρώθηκαν, ενώ με τις ρυθμίσεις που έγιναν για όλες τις ΔΕΥΑ της χώρας, το 1996 επί Χρ. Καφφέ και επί δικής του θητείας το 2003 και το 2007 η οφειλή κατέβηκε στα 11 εκατομμύρια. Ταυτόχρονα επικαλέστηκε πρόσφατη γραπτή απάντηση του υπουργού Εσωτερικών ότι επίκειται νέα ευνοϊκή ρύθμιση για τα δάνεια των ΔΕΥΑ, αφού λόγω του Μνημονίου δεν τηρήθηκε η δέσμευση του κράτους για την κρατική ετήσια επιχορήγηση. «Πρόκειται για δάνεια, η ΔΕΥΑΛ δεν είναι μεγαλοοφειλέτης του Δημοσίου», είπε ο δήμαρχος. «Η ΔΕΥΑΛ παίρνει κανονικά φορολογική ενημερότητα από την εφορία. Η νέα δημοτική αρχή είναι ενήμερη για την υπόθεση».

Και ο Κ. Τζανακούλης, απαντώντας και σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, συνέχισε υπενθυμίζοντας ότι «η ΔΕΥΑΛ που βρίσκεται σε αξιοζήλευτη οικονομική κατάσταση, μείωσε το 2010 την τιμή του νερού κατά 20% φτάνοντάς τη στα επίπεδα του 1998, εκεί που την είχαμε παραλάβει. Παραλάβαμε αποθεματικό 8 εκατομμυρίων και το φτάσαμε στα 45 εκατ. ευρώ. Η ΔΕΥΑΛ χρηματοδότησε πολλά πράγματα στην πόλη όλα αυτά τα χρόνια, σήμερα μπορεί να διαθέσει χρήματα για κοινωνική πολιτική και για τον Πολιτισμό, θα το δει αυτό η νέα δημοτική αρχή».

Όπως είπε ο δήμαρχος, από το αποθεματικό της ΔΕΥΑΛ τα 25 εκατομμύρια βρίσκονται σε ρευστό σε διάφορες τράπεζες, ενώ τα 12 εκατομμύρια ευρώ είναι επενδεδυμένα σε ομολογίες που διέπονται από το αγγλικό δίκαιο και που αν ρευστοποιηθούν σήμερα αντιπροσωπεύουν το 70% της ονομαστικής τους αξίας. Από το «κούρεμα» του PSI η ΔΕΥΑΛ απώλεσε περί τα 5 εκατ. ευρώ, απώλεια που ο Δήμος δεν αναγνωρίζει και συνεχίζει να προβαίνει στις δέουσες ενέργειες «ώστε να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ». Και κατέληξε λέγοντας ότι το γεγονός πως «η ΔΕΥΑ της Λάρισας είναι η κορυφαία της χώρας και οι υπόλοιπες τη βλέπουν από πολύ-πολύ μακριά, οφείλεται σε όλους τους εργαζόμενους στην επιχείρηση, στις διοικήσεις της και σε όσους την εμπιστεύτηκαν».

Σωτ. Ζαχαριάς

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass