ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΑ ΙΧΝΗ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΤΗΣ

Μία Νεοζηλανδή στα Φάρσαλα

Υπηρέτησε ως στρατιώτης το 1941

Δημοσίευση: 12 Αυγ 2014 11:10 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 16:28

ΦΑΡΣΑΛΑ (Γραφείο «Ε»)

Του Αχ. Μπακαλέξη

Αναζητώντας τα βήματα του πατέρα της στην περιοχή Φαρσάλων κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο η Νεοζηλανδή Annette Ganlen επισκέφτηκε το Δημαρχείο Φαρσάλων, έχοντας στοιχεία από τον νεοζηλανδικό στρατό και ζητώντας να επισκεφθεί περιοχές στις οποίες υπηρέτησε ο αείμνηστος πατέρας της Edward Easton το 1941.

Ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, ως γνωστόν, υπήρξε ο πιο αιματηρός πόλεμος στην ιστορία της ανθρωπότητας, κράτησε 6 χρόνια, επέφερε φοβερές καταστροφές σε πολλά σημεία της γης, οδήγησε στον θάνατο, σε τραυματισμούς, σε συνθήκες προσφυγιάς εκατομμύρια ανθρώπους. Εγινε αφορμή για τεράστιες μετακινήσεις ανθρώπων, από το ένα άκρο της γης στο άλλο, είτε ως στρατιώτες είτε ως πρόσφυγες.

Πολλοί Αυστραλοί και Νεοδηλανδοί ήλθαν την περίοδο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ελλάδα, κυρίως μετά την εισβολή των Γερμανών. Οι περισσότεροι ήρθαν να στηρίξουν τη δράση της Εθνικής Αντίστασης. Αρκετοί ξένοι πολεμιστές που επέζησαν, μετά από πολλά χρόνια επισκέφτηκαν ξανά τη χώρα μας. Γεμάτοι συγκίνηση, αναζήτησαν παλιούς συντρόφους Ελληνες, ξαναπερπάτησαν σε πόλεις και χωριά, θυμήθηκαν γεγονότα και ανθρώπους από την ταραγμένη εποχή του πολέμου. Οσοι ήταν από πολύ μακρινές χώρες δεν υλοποίησαν αυτό το ταξίδι. Κάποιοι από τους απογόνους τους, αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν αυτοί, το ταξίδι αυτό, που συνδέεται με μνήμες ηρωϊσμού και αυτοθυσίας. Ένα τέτοιο ταξίδι πραγματοποίησε και η Νεοζηλανδή Annette Ganlen επισκεπτόμενη τα Φάρσαλα, αναζητώντας τα ίχνη του  πατέρα της που υπηρέτησε ως λοχίας νοσοκόμος στο νεοζηλανδικό στρατό. Ο Edward Easton προερχόμενος από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου αποβιβάστηκε στον Πειραιά στις 25 Φεβρουαρίου 1941 και στις 6 Μαρτίου 1941 έλαβε φύλλο πορείας για τα Φάρσαλα, ως επικεφαλής του νοσηλευτικού τμήματος της μονάδος. Κατά τον χρόνο παραμονής του μέχρι τις  10 Απριλίου του 1941 που βομβαρδίστηκε το στρατόπεδο από τους Γερμανούς (το στρατόπεδο βρίσκονταν όπου είναι σήμερα η 61 Μ.Ε.) προσέφερε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και σε πάσχοντες Φαρσαλινούς.

Κατόπιν μετέβη στη Κόρινθο με άλλους Νεοζηλανδούς κατά την οπισθοχώρηση, προκειμένου να διαφύγουν για την Κρήτη, αλλά συνελήφθη και κρατήθηκε για δύο χρόνια σε στρατόπεδο συγκέντρωσης. Ο Edward Easton απεβίωσε το 1979 και η κόρη του Anette Ganlen θέλοντας να δει τις περιοχές που υπηρέτησε ο πατέρας της επισκέφτηκε το δημαρχείο Φαρσάλων, όπου έγινε δεκτή από τον αντιδήμαρχο κ. Δημήτρη Μπαμπανίκα, προσκόμισε στοιχεία από τον νεοζηλανδικό στρατό με φωτογραφίες του πατέρα της, του στρατοπέδου των Νεοζηλανδών στα Φάρσαλα και διαφόρων άλλων εγγράφων. Μετά το δημαρχείο Φαρσάλων ξεναγήθηκε από υπάλληλο του δήμου στον χώρο του στρατοπέδου της 61 Μ.Ε. όπου έγινε δεκτή από τον διοικητή κ. Χρήστο Ράμμο, επισκέφτηκε τον Σταυρό Φαρσάλων και προσκύνησε σε μνημείο πεσόντων Νοεζηλανδών στις Νέες Καρυές. Ακόμη επισκέφτηκε αρχαιότητες της πόλης υποσχόμενη ότι στο μέλλον θα οργανώσει εκδρομή Νεοζηλανδών για να επισκεφτούν την περιοχή Φαρσάλων.

Από πλευράς του Δήμου Φαρσάλων της προσεφέρθη ο παραδοσιακός χαλβάς Φαρσάλων και έντυπα της αρχαίας φαρσαλινής ιστορίας. Κατόπιν αναχώρησε για την Κόρινθο ακολουθώντας τα ίχνη του πατέρα της.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass