Ευνοεί τους κτηνοτρόφους το νομοσχέδιο για τις σταβλικές εγκαταστάσεις

*ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ κ. ΦΩΤΕΙΝΗ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗ ΠΟΥ ΒΡΕΘΗΚΕ ΧΘΕΣ ΣΤΗ ΒΡΥΣΗ ΤΥΡΝΑΒΟΥ *ΤΗΝ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΕΞΕΦΡΑΣΑΝ ΚΟΚΟΥΡΑΣ, ΠΑΛΑΣΚΑΣ ΚΑΙ ΓΚΟΥΡΟΜΠΙΝΟΣ

Δημοσίευση: 24 Ιουν 2021 21:00

Στην περιοχή του Τυρνάβου και συγκεκριμένα στην τοποθεσία Βρύση, βρέθηκε χθες η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Φωτεινή Αραμπατζή, όπου και συναντήθηκε με εκπροσώπους τόσο της δημοτικής αρχής όσο και του κτηνοτροφικού κλάδου για να συζητήσουν λεπτομέρειες γύρω από το σχέδιο νόμου που αναμένεται να οδηγηθεί προς ψήφιση στη Βουλή και τους αφορά άμεσα, καθώς σχετίζεται με τις σταβλικές εγκαταστάσεις.

Η κ. Αραμπατζή εξήγησε όποια απορία υπήρχε γύρω από αυτό στους άμεσα ενδιαφερόμενους, με τους τελευταίους να εκφράζουν την ικανοποίησή τους γύρω από την εξέλιξη στο θέμα. Παράλληλα όμως η συζήτηση, που έγινε παρουσία και του προέδρου της ΔΕΕΠ Λάρισας ΝΔ, είχε και άλλες διαστάσεις που σχετίζονται με το θέμα των τιμών των ζωοτροφών, αλλά και των εργατικών χεριών. Η κ. Αραμπατζή όμως από την έδρα μιας τόσο δυνατής αγροτικής περιοχής δεν θα μπορούσε να μη σχολιάσει και ζητήματα που αφορούν στους πληγέντες από τους παγετούς, τονίζοντας την απόφαση του κ. Μητσοτάκη να δοθεί το 40% μέχρι τέλος Ιουλίου.
Πιο συγκεκριμένα και αναλυτικά:
Η κ. Φωτεινή Αραμπατζή στο ξεκίνημα της τοποθέτησής της, είπε πως πρόκειται για μια επίσκεψη που γίνεται στο πλαίσιο ενός συστηματικού διαλόγου. Ανέφερε πως τη συζήτηση αυτή «απασχόλησε το νομοσχέδιο που φέρνει σε λίγες ημέρες το Υπουργείο μας για τις σταβλικές εγκαταστάσεις. Είναι η απλοποίηση της διαδικασίας προς όφελος των κτηνοτρόφων. Πρόκειται για μια σειρά ευεργετικών ρυθμίσεων. Ο δήμαρχος κ. Κόκουρας συμμετείχε στην επιτροπή που είχε συσταθεί από το Υπουργείο μας με τη συμμετοχή όλων των ειδών εκτροφέων. Έπρεπε να γίνει ενδελεχής ανάλυση των προβλημάτων άρα και των λύσεων από πλευράς πολιτείας».
Η κ. Αραμπατζή είπε πως το νομοσχέδιο είναι έτοιμο και ότι «έρχεται ουσιαστικά και επιλύει χρόνια προβλήματα, πρόχειρων καταλυμάτων τα οποία αποτελούν και την πλειοψηφία των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων. Είναι ρυθμίσεις που μειώνουν το κόστος κατασκευής και έρχονται να άρουν γραφειοκρατική διαδικασία. Είναι ρυθμίσεις που έρχονται να δώσουν λύση στην καθετοποίηση των υπαρχουσών μονάδων, στη νομιμοποίηση αυτών με τον σεβασμό βεβαίως των περιβαλλοντικών όρων. Είναι ρυθμίσεις που τακτοποιούν τα ζητήματα των αποστάσεων. Όλα αυτά είναι θέματα που ταλάνιζαν τους κτηνοτρόφους μέχρι πρότινος».
Στη συνέχεια της τοποθέτησής της, η κ. υφυπουργός αναφέρθηκε και στο θέμα των «ελληνοποιήσεων», διευκρινίζοντας πως «Έχουμε ψηφίσει τον αυστηρότερο νόμο που έχει ποτέ ψηφιστεί και αφορά στην ποινικοποίηση των ελληνοποιήσεων. Η ψήφιση αυτού του νόμου, η εφαρμογή πολύ συντονισμένων ελέγχων, ειδικά την περίοδο του Πάσχα, έχει ενεργοποιήσει έναν ενάρετο κύκλο τιμών στην παραγωγική διαδικασία. Οι κτηνοτρόφοι έχουν δει μια αισθητή αύξηση της τιμής του αιγοπρόβειου γάλακτος και βεβαίως και του κρέατος. Αυτά σε συνδυασμό με τη μείωση των φορολογικών συντελεστών, με την ουσιαστική μείωση ασφαλιστικών εισφορών, το γεγονός πως οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι δεν πλήρωσαν φόρο επιτηδεύματος και εισφορά αλληλεγγύης για δεύτερη χρονιά και βεβαίως τη μείωση της προκαταβολής από το 100% στο μισό, αντιλαμβάνεστε πως πρόκειται για ένα «μπουκέτο» ρυθμίσεων και μέτρων με σκοπό τη μείωση του κόστους παραγωγής, προκειμένου οι αγρότες – κτηνοτρόφοι να έχουν αύξηση εισοδήματος και παραγωγής. Θέλουμε να αξιοποιήσουμε μια ιστορική ευκαιρία η οποία υπάρχει για τον πρωτογενή τομέα. Θυμίζω πως 36 χρόνια μετά, για πρώτη φορά, και εν μέσω πανδημικής κρίσης καταγράφουμε θετικό αγροτικό εμπορικό ισοζύγιο. Αυτό δεν έχει γίνει τυχαία. Η ζήτηση για ελληνικά προϊόντα και της φυτικής παραγωγής και της κτηνοτροφίας είναι μεγάλη από τις διεθνείς αγορές. Αυτό είναι μια ευκαιρία που ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης δεν θα την αφήσουν αναξιοποίητη».
ΕΛΓΑ ΚΑΙ ΖΗΜΙΕΣ
Μιλώντας για το θέμα των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ υπογράμμισε πως «οι πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού κ. Λιβανού για το θέμα της προκαταβολής αποζημίωσης από τον ΕΛΓΑ, πιστοποιούν ακριβώς το διαρκές ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τον αγροτικό κόσμο που δοκιμάζεται. Κυρίως πιστοποιούν τη συνέπεια των λόγων του πρωθυπουργού. Με απόφασή του θα δοθούν 155.000.000 ευρώ στον ΕΛΓΑ, έχει γίνει και σχετικό αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να θεωρηθούν κρατικές ενισχύσεις. Αυτό για να δοθεί το 40% στους ασφαλιστικά καλυπτόμενους κινδύνους για τις ζημιές από τον παγετό μέχρι τέλους Ιουλίου».
Κάνοντας μια αναδρομή στο έργο της κυβέρνησης γύρω απ’ αυτό το ζήτημα είπε ότι «Εκείνο το οποίο θέλω να υπογραμμίσω, είναι πως πρόκειται για τη δεύτερη φορά που επί των ημερών μας, ενεργοποιείται ο μηχανισμός προκαταβολής από τον ΕΛΓΑ. Είχε να δώσει ο ΕΛΓΑ από το 2003. Επί κυβέρνησης Μητσοτάκη δόθηκε τόσο για τον «ΙΑΝΟ» όσο και τώρα για την αντιμετώπιση από την απώλεια εισοδήματος από τον παγετό. Επιπροσθέτως 3,5 εκ. ευρώ θα δοθούν στον ΕΛΓΑ για την πρόσληψη περαιτέρω προσωπικού, αν χρειαστεί για να γίνουν πολύ γρήγορα καταγραφές και πορίσματα, οδοιπορικά και γενικότερα για το διοικητικό κόστος. Παραμένουμε συνεπείς σ’ αυτό που λέμε. Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι να γνωρίζουν πως έχουν μια κυβέρνηση και έναν πρωθυπουργό που είναι δίπλα τους με όλα τα διαθέσιμα εργαλεία».
Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΚΟΥΡΑΣ
Ο δήμαρχος Τυρνάβου κ. Γιάννης Κόκουρας εκτίμησε πως έγινε μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση με διάφορα θέματα που αφορούν τον κτηνοτροφικό κλάδο. Ευχαρίστησε ιδιαίτερα την κ. Αραμπατζή για το νομοσχέδιο που πάει προς ψήφιση και αφορά στα κτηνοτροφικά κτίσματα.
«Ήταν ένα μεγάλο στοίχημα που δώσαμε και πραγματικά το πετύχαμε γιατί έχουμε εργαστεί με την κ. Αραμπατζή πολλά χρόνια και βλέπουμε πως αυτοί οι κόποι μας γίνονται πραγματικότητα και παίρνει σάρκα και οστά το νομοσχέδιο που πραγματικά ευνοεί τους κτηνοτρόφους. Με εύκολες, γρήγορες και απλές διαδικασίες μπορούν να στεγάσουν τα ποίμνιά τους σε σωστές, ασφαλείς και προβλεπόμενες περιβαλλοντικά εγκαταστάσεις. Η κ. Αραμπατζή από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε «έτρεξε» το συγκεκριμένο θέμα».
Ο κ. Κόκουρας μίλησε και για το ζήτημα των φωτοβολταϊκών στην περιοχή: «Εμείς ως δημοτική αρχή θέσαμε το θέμα των φωτοβολταϊκών που υπάρχουν στα σχέδια να γίνουν εδώ στην περιοχή μας. Καλύπτουν μεγάλη έκταση και έρχονται σε αντίθεση με τους κτηνοτρόφους που βόσκουν σ’ αυτές τις εκτάσεις. Δεν είμαστε εναντίον των φωτοβολταϊκών, όμως είμαστε εναντίον αυτών που έρχονται για να διώξουν κάποιους άλλους, οι οποίοι δικαιωματικά και με χαρτιά βρίσκονται μέσα σ’ αυτές τις εκτάσεις. Επίσης είναι πολύ σημαντικά τα όσα είπε στη Βουλή για το 40% προκαταβολή στους πληγέντες αγρότες της περιοχής μας, γιατί εκτός από τον σεισμό είχαμε και πολλές ζημιές από τον παγετό που έπληξε πέντε φορές την περιοχή μας. Θα πρέπει να ενισχυθούν οι άνθρωποι αυτοί».
Ο ΝΙΚΟΣ ΠΑΛΑΣΚΑΣ
Ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων κ. Νίκος Παλάσκας, ευχαρίστησε στο ξεκίνημα της τοποθέτησής του την κ. Αραμπατζή και είπε πως η ίδια γνωρίζει πολύ καλά τα προβλήματα που ζει ο κτηνοτροφικός κλάδος. «Για το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ήταν ένα στοίχημα να δοθεί μια λύση για τα πρόχειρα καταλύματα. Βλέπω πως είναι σε πολύ καλή κατεύθυνση. Το πρόβλημά μας είναι στις ζωοτροφές και στα εργατικά χέρια. Εκεί θα πρέπει το Υπουργείο να στηρίξει με τον δικό του τρόπο, να απλοποιήσει τις διαδικασίες για τα εργατικά χέρια. Στις ζωοτροφές χρειάζεται μια ειδική ρύθμιση. Δεν υπάρχει δυνατότητα αγοράς από τον κτηνοτροφικό κόσμο. Θα πρέπει να ταΐσουμε τα ζώα για να βγει η χρονιά και ευελπιστούμε πως οι επόμενες χρονιές θα είναι καλύτερες» κατέληξε ο κ. Παλάσκας.
Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΚΟΥΡΟΜΠΙΝΟΣ
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων και Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας κ. Γιάννης Γκουρομπίνος ευχαρίστησε και εκείνος την κ. Αραμπατζή και εξέφρασε την ικανοποίησή του κυρίως στο θέμα της λύσης στο «εμπάργκο» της Αλβανίας χαρακτηρίζοντάς το, ως ένα τεράστιο επίτευγμα. «Για τις ζωοτροφές η πρότασή μας ήταν να παροτρύνουν τους αγρότες να καλλιεργήσουν καλαμπόκι, δίνοντάς τους συνδεδεμένη, προστατεύοντάς τους από τους αγριόχοιρους. Πρέπει να δοθεί μια λύση για να έχουμε επάρκεια σαν χώρα σε παραγωγή καλαμποκιού. Αυτό που λέμε πάντα εμείς είναι πως ζητάμε την προστασία του προϊόντος. Όταν προστατεύεται, υπάρχει η δυνατότητα να παράγουμε» ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του ο κ. Γκουρομπίνος.

Του Κώστα Γκιάστα
Φωτ. Βασίλης Ντάμπλης

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass