Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΚΑΦΕΤΕΡΙΩΝ ΑΛΕΞΗΣ ΣΑΚΕΛΑΡΗΣ:

Να συμφωνήσουμε όλοι σε νέους κανόνες λειτουργίας

* Ποιο μήνυμα στέλνει σε Δήμο-Αστυνομία-βουλευτές

Δημοσίευση: 07 Αυγ 2014 13:05 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 16:23

 

Του Γιώργου Ρούστα

«Ο κλάδος των καφετεριών είναι ο πιο παρεξηγημένος. Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι θα πλουτίσουν εύκολα και γρήγορα. Άλλοι πάλι θεωρούν ότι δεν θέλουμε συστηματικά την εφαρμογή της νομοθεσίας και επιδιώκουμε την παρανομία. Τίποτα από αυτά δεν συμβαίνει και το Σωματείο μας πασχίζει, καιρό τώρα, να προβάλει την αλήθεια για το καλό όλων. Είμαστε η βαριά βιομηχανία της Λάρισας, αλλά δυστυχώς οι φορείς μάς αντιμετωπίζουν με επιπολαιότητα».

Αυτά υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Σωματείου Ιδιοκτητών Καφετεριών Καφέ Μπαρ νομού Λάρισας Αλέξης Σακελάρης, ο οποίος ανοίγει τα χαρτιά του στην «Ε» για τα προβλήματα του κλάδου, ο οποίος συνεχώς αναβαθμίζεται, ενώ στέλνει μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, αλλά κυρίως προς τη νέα δημοτική αρχή για την ανάγκη ενός ειλικρινούς διαλόγου, από μηδενική βάση.

Η «ΒΑΡΙΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ» ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Στόχος της νέας διοίκησης του Σωματείου είναι καταρχήν να συσπειρώσει, γύρω από αυτό, όλους όσοι ασχολούνται σοβαρά με τη λειτουργία καφετέριας και μπαρ στη Λάρισα. «Η δύναμή μας είναι μεγάλη και όσο πιο γρήγορα το διαπιστώσουν τα μέλη μας τόσο πιο εύκολα θα λυθούν τα προβλήματά μας» δηλώνει στην «Ε» ο πρόεδρος του Σωματείου Ιδιοκτητών Καφετεριών Καφέ Μπαρ νομού Λάρισας Αλέξης Σακελάρης, ο οποίος παραδέχεται ότι «και στον δικό τους κλάδο υπάρχουν και οι κακοί επαγγελματίες. Μέσα από κοινή δράση, όλοι όσοι επενδύσαμε πολλά σε αυτόν τον χώρο και δεν θέλουμε να είμαστε αλεξιπτωτιστές μπορούμε να τους απομονώσουμε. Και θα το κάνουμε...».

Το παράπονο του προέδρου του Σωματείου είναι ότι τόσο οι εκάστοτε δημοτικές αρχές της πόλης όσο και το ίδιο το κράτος αντιμετωπίζει με προκατάληψη τον κλάδο, και ας έχει εξελιχθεί αυτός στην πλέον επίσημη ατμομηχανή, η οποία σε καιρούς κρίσης κινεί και στηρίζει την τοπική και εθνική οικονομία. «Αυτή τη στιγμή στη Λάρισα δραστηριοποιούνται 1.674 καφετέριες. Αριθμός ρεκόρ για τα πληθυσμιακά κριτήρια της πόλης. Και παρ’ όλ’ αυτά, κάποιοι συνεχίζουν να πιστεύουν ότι οι καφετέριες είναι μια επιχείρηση που βγάζει χρήμα με το τσουβάλι».

Αυτός λοιπόν είναι ο πρώτος μύθος που επιχειρεί να καταρρίψει ο πρόεδρος Αλέξης Σακελάρης.

«Από τα 3 ευρώ του καφέ, εμείς εκτός από το κόστος των προμηθευτών (νερά, ζάχαρη, ο ίδιος ο καφές κλπ), θα πρέπει να εξοικονομήσουμε χρήματα για το προσωπικό, τα δημοτικά τέλη, τα έξοδα λειτουργίας του καταστήματος (ΔΕΗ, κλπ), τα πνευματικά δικαιώματα για τη μουσική που παίζουμε και μια σειρά άλλες υποχρεώσεις. Μάλιστα μετά τα εξοντωτικά πρόστιμα για την ανασφάλιστη εργασία (10.500 ευρώ για κάθε ανασφάλιστο), έχουμε εξελιχθεί στον καλύτερο πελάτη του ΙΚΑ. Για να μην μιλήσω για τη μείωση του ποσοστού ανεργίας στην πόλη, την οποία οι πολιτικοί επιχειρούν να αποδώσουν στις δήθεν αναπτυξιακές τους πολιτικές! Δεν ξέρω αν η επόμενη φούσκα που θα σκάσει στην εθνική οικονομία θα αφορά στον χώρο των καφετεριών και της εστίασης, αλλά σίγουρα όποιος σκοπεύει να επενδύσει σε αυτόν τον χώρο, να γνωρίζει ότι ο δρόμος δεν είναι στρωμένος με λουλούδια» δηλώνει ο κ. Σακελάρης και συνεχίζει: «Μεταξύ των πολλών προτάσεων που έχουμε καταθέσει είναι να θεσπιστούν πληθυσμιακά κριτήρια. Πόσες ακόμη καφετέριες μπορεί να αντέξει αυτή η πόλη; Φίλος που επιχείρησε να ανοίξει καφετέρια στη Νίκαια της Γαλλίας του είπαν να ξαναπεράσει την επόμενη... 5ετία. Το ίδιο και στην Ιταλία. Ελεύθερη αγορά δεν σημαίνει ζούγκλα, αλλά θεσπίζω συγκεκριμένους κανόνες λειτουργίας.

ΚΟΙΝΟ ΜΕΤΩΠΟ ΜΕ ΤΗΝ ΕΣΤΙΑΣΗ

Επόμενος στόχος της διοίκησης του Σωματείου Ιδιοκτητών Καφετεριών Καφέ Μπαρ νομού Λάρισας είναι η διεύρυνσή του σε όλο τον χώρο της εστίασης και της διασκέδασης γενικότερα. Άλλωστε τα προβλήματα είναι κοινά. Σύμφωνα με τον κ. Σακελάρη «αυτή τη στιγμή στο Σωματείο μας έχουν εγγραφεί και επαγγελματίες που ασχολούνται με το φαγητό (φαστ φουντ, κρεπερί κλπ), ενώ είμαστε σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με τον Σύλλογο Εστιατόρων. Το πιο πιθανό να συγχωνευθούμε μαζί τους και να δημιουργήσουμε το Σωματείο Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής και Εστίασης. Μέσα από τη συστράτευση και τη συνεργασία θα μπορέσουμε να κάνουμε τις επιχειρήσεις μας βιώσιμες και ανταγωνιστικές» τονίζει ο πρόεδρος.

Ταυτοχρόνως ξεκινήσαμε έναν διάλογο με την Ένωση Ξενοδόχων Λάρισας, προκειμένου να στηρίξουμε κι εμείς την προσπάθειά τους να προβάλουν τις ομορφιές της περιοχής σε τουριστικές εκθέσεις του εξωτερικού, αλλά και με τα Οινοποιεία της περιοχής, προκειμένου να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες μας προς τους πελάτες. Και φυσικά οι πόρτες μας είναι ανοικτές και σε κάθε άλλο φορέα επιθυμεί την συνεργασία μας.

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΕ ΔΗΜΟ-ΠΟΛΙΤΕΙΑ

Η βασική συνεργασία όμως που είναι το Α και το Ω στη λειτουργία των καφετεριών έχει να κάνει με τον Δήμο και την Αστυνομία. Σύμφωνα με τον κ. Αλέξη Σακελάρη «και οι δύο δείχνουν μια υπερβολική αυστηρότητα και προκατάληψη προς τον κλάδο μας. Κανείς μας δεν θέλει να παρανομήσει, αλλά ούτε και να έχει το μαγαζί του κλειστό για 10 μέρες, λόγω παράβασης και μετά την υποβολή της τρίτης μήνυσης. Αυτές τις μέρες η Αστυνομία σφράγισε κάποια καταστήματα στη Λάρισα, επίσης και σε παραλιακά μαγαζιά όπως για παράδειγμα σε Αγιόκαμπο και Πλαταμώνα μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο. Καταλαβαίνετε ότι αυτό αποτελεί το τελειωτικό χτύπημα για τους ιδιοκτήτες τους. Θα πρέπει να βρεθεί μια λύση με τις ποινές που επιβάλλονται. Και η Αστυνομία να ζητά επώνυμες καταγγελίες, και να μην έρχεται στο μαγαζί κάθε βράδυ, επειδή κάποιος δεν συμπαθεί τον ιδιοκτήτη της καφετέριας. Θέλουμε τον έλεγχο, αλλά πρώτα να μπούνε κανόνες κοινής αποδοχής.

Ο Δήμος όρισε κάποια Κανονιστική για τους εξωτερικούς χώρους των καφετεριών. Υιοθετήσαμε τις προτάσεις του και μετά από λίγο έρχεται και την αλλάζει. Εμείς όμως κάναμε κάποια έξοδα» καταλήγει ο κ. Σακελάρης.

ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ

Ενόψει της συνάντησης του Σωματείου με τη νέα δημοτική αρχή, ο πρόεδρος καταθέτει τις προτάσεις των Ιδιοκτητών Καφετεριών, ευελπιστώντας ότι αυτές θα γίνουν αντικείμενο συζήτησης ενός ειλικρινούς διαλόγου, από μηδενική βάση το επόμενο διάστημα. «Στη συζήτηση αυτή θα πρέπει να παραστούν και οι βουλευτές, καθώς αρκετά θέματα έχουν να κάνουν με τη νομοθεσία, που πρέπει να αλλάξει» παρατηρεί ο κ. Σακελάρης.

Οι προτάσεις είναι:

* Συνεννόηση και συνεχείς επαφές στο διάστημα αυτό με όλες τις δημόσιες υπηρεσίες και τους φορείς (Περιφέρεια Θεσσαλίας, Δήμος Λαρισαίων, ΤΕΕ, Σύλλογος Αρχιτεκτόνων κλπ) για τη δημιουργία μίας σύγχρονης κανονιστικής που βασικός σκοπός της θα είναι η αισθητική αναβάθμιση όλου του ιστορικού κέντρου αλλά και τον υπόλοιπων κοινόχρηστων χώρων.

* Η δημιουργία ενός υγιούς επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

* Η εξασφάλιση ότι ο πολίτης θα απολαμβάνει υψηλές υπηρεσίες στους δημόσιους διαγραμμισμένους χώρους, προστατευόμενος από τις εκάστοτε καιρικές συνθήκες.

* Η εξεύρεση λύσεων, που θα εγγυώνται την πλήρη εφαρμογή από τους επαγγελματίες των όσων επιτάσσει ο νόμος, χωρίς εξαιρέσεις και πλήρη συμμόρφωση στις επιταγές του νόμου, από όλους τους επιχειρηματίες που επιθυμούν να είναι μέλη του συλλόγου.

* Επιβολή κυρώσεων στις περιπτώσεις που καταπατάται ο νόμος, καθολικά και όχι επιλεκτικά με οριστική κατάργηση των πελατειακών σχέσεων με την εκάστοτε δημοτική αρχή, κατάσταση που εξυπηρετούσε συγκεκριμένους επιχειρηματίες αφήνοντας τους στο απυρόβλητο και οδηγώντας στην επικράτηση τους σε βάρος συναδέλφων και στην καλλιέργεια αθέμιτου ανταγωνισμού.

* Την απόσυρση των λεγόμενων «σπαστών» τραπεζοκαθισμάτων και τον πλήρη σεβασμό της διαγράμμισης που προτείνει η δημοτική αρχή για τον εκάστοτε χώρο, σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται από το νόμο.

* Δημιουργία συμβουλευτικής επιτροπής για νέους επιχειρηματίες που επιθυμούν να εισαχθούν στον κλάδο. Στο πλαίσιο αυτό ο επιχειρηματίας θα ενημερώνεται για το πλήρες νομικό πλαίσιο, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του και το οικονομικό ρίσκο της επένδυσής του, ώστε να μπορεί να συγκροτήσει μια υγιή επιχείρηση.

* Διετή περίοδο χάρητος στην εφαρμογή των καινούργιων διατάξεων, προκειμένου τα καταστήματα που επένδυσαν χρήματα για να εξοπλίσουν τα καταστήματα τους βάσει της ισχύουσας κατάστασης, να αποσβέσουν την επένδυση τους.

* Αναλογική χρέωση ανά μήνα στο κόστος χρήσης τραπεζοκαθισμάτων.

* Δόσεις σε όλα τα τέλη χρήσης παροχή διευκόλυνσης και για παρελθόντα χρέη.

* Μείωση στα τέλη χρήσης μετά από 5 χρόνια συνεχόμενης και αυξανόμενης οικονομικής κρίσης.

* Παράταση ωραρίου.

* Εκδίκαση και μετά εφαρμογή της ποινής όσον αφορά το μέτρο των 10 ήμερων.

Στόχος των παραπάνω προτάσεων είναι πρωτίστως η καλλιέργεια αγαστής συνεργασίας μεταξύ των συναδέλφων, η προάσπιση των δικαιωμάτων του χώρου και η εξάλειψη της ανασφάλειας που επικρατεί εξαιτίας της ισχύουσας κατάστασης.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass