Κάθειρξη 10 ετών σε «μεταφορέα» ηρωίνης

ΤΗΝ ΕΝΔΕΙΑ 30ΧΡΟΝΗΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΗΚΑΝ ΕΜΠΟΡΟΙ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΠΟΥ ΤΗΝ ΕΣΤΕΙΛΑΝ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΛΑΒΕΙ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΜΕ ΤΕΛΙΚΟ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ ΤΟΝ ΤΥΡΝΑΒΟ *«Ο “ΣΩΤΗΡΑΣ” ΤΗΣ ΤΗ ΜΑΖΕΨΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ, ΟΠΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΕ ΑΣΤΕΓΗ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΕΙ» ΤΟΝΙΣΕ Η ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ

Δημοσίευση: 23 Μαϊ 2021 21:51

Στη Φυλακή οδηγήθηκε μία 30χρονη γυναίκα μετά την απόφαση του Μονομελούς Εφετείου Κακουργημάτων Λάρισας να την καταδικάσει σε κάθειρξη 10 ετών και υψηλό χρηματικό πρόστιμο, κατηγορούμενη για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών.


Η 30χρονη, την 1η Ιουλίου 2020, συνελήφθη στη Λάρισα από αστυνομικούς της Δίωξης Ναρκωτικών Θεσσαλονίκης, καθώς παριστάνοντας την επιβάτιδα σε τσαντάκι πλάτης μετέφερε περισσότερο από 1 κιλό ηρωίνης με τελικό προορισμό τον Τύρναβο.
Η υπεράσπισή της ωστόσο κατά τη χθεσινή ακροαματική διαδικασία, ανέδειξε διαστάσεις για το πώς λειτουργεί το δίκτυο διακίνησης ναρκωτικών και πώς οι έμποροι ναρκωτικών -σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και μέσα από τις Φυλακές- εκμεταλλεύονται ανθρώπους με αφορμή και την οικονομική τους ένδεια.
Οι μεταφορείς μπορεί να είναι κάτοικοι άλλων περιοχών από την περιοχή παράδοσης των ναρκωτικών, φύλου και ηλικίας τέτοιας που να μην κινούν υποψίες στις Διωκτικές Αρχές, ενώ από πληθώρα υποθέσεων είναι επίσης γνωστό ότι το δίκτυο διακίνησης σε ορισμένες των περιπτώσεων επιλέγει τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
Συχνά επίσης οι διακινητές είναι και οι ίδιοι, ή δηλώνουν, χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών έτσι ώστε ως τοξικομανείς να τύχουν των ευνοϊκότερων νομοθετικών διατάξεων και κυρίως να μην καταλήξουν οι έρευνες στους εμπόρους, ενώ οι όποιες καταδικαστικές αποφάσεις να «εξαντληθούν» στα «βαποράκια».
Στη χθεσινή περίπτωση η νεαρή γυναίκα, όπως τονίστηκε και στην κατάθεση του αστυνομικού - μάρτυρα, θα εκτελούσε τον «ρόλο» του μεταφορέα ναρκωτικών που θα γινόταν με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
Έτσι, ξεκίνησε το ταξίδι της από τη Θεσσαλονίκη, όπου κατοικούσε, με τρένο για την Αθήνα. Στην Αθήνα παρέλαβε τα ναρκωτικά, με τελικό προορισμό τον Τύρναβο. Η ίδια, όπως τονίστηκε χθες θα λάμβανε μια αμοιβή - «χαρτζιλίκι», ενώ η αξία της διακινηθείσης ποσότητας, σύμφωνα με εκτιμήσεις, ανερχόταν σε 18.000 ευρώ.
Ωστόσο, όταν η 30χρονη έφτασε στη Λάρισα με το λεωφορείο του Υπεραστικού ΚΤΕΛ, συνελήφθη από αστυνομικούς της Δίωξης Ναρκωτικών Θεσσαλονίκης. Όπως σημειώνεται και στο κατηγορητήριο, η 30χρονη «βρέθηκε να κατέχει ποσότητες ναρκωτικών ουσιών και δη: ηρωίνη, συνολικού βάρους 1.122 γραμμαρίων και ειδικότερα 4 δέματα ηρωίνης βάρους αντίστοιχα, 505 γραμμαρίων, 503 γραμμαρίων, 103 γραμμαρίων και 11 γραμμαρίων και, κοκαΐνη σε δέμα βάρους 81 γραμμαρίων. Τις ποσότητες ναρκωτικών ουσιών, τις οποίες κατείχε εντός χειραποσκευής - γυναικείας τσάντας πλάτης, παρέλαβε στην Αθήνα σε πάρκο πλησίον του Σταθμού Λαρίσης» (σ.σ. από υπήκοο αλβανικής καταγωγής σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ.) και «μετέφερε ως επιβάτης σε δρομολόγιο του ΚΤΕΛ από Αθήνα στη Λάρισα με τελικό προορισμό τον Τύρναβο Λάρισας, όπου τελικώς δεν έφτασε, καθόσον συνελήφθη από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Θεσσαλονίκης, κατά την αποβίβαση της από το λεωφορείο του ΚΤΕΛ στον Υπεραστικό Σταθμό Λάρισας».
Η 30χρονη απολογούμενη, χωρίς να κάνει αναφορά στα πρόσωπα από τα οποία έλαβε εντολές, τόνισε πως «με έστειλαν να πάρω τα ναρκωτικά από την Αθήνα, να τα φέρω στη Λάρισα και μετά στον Τύρναβο. Είχαν κανονίσει από ποιον θα τα πάρω».
«Δεν είχα επιλογή» τόνισε η 30χρονη και κλαίγοντας ζήτησε συγγνώμη από το Δικαστήριο για την πράξη της, με την εισαγγελέα της έδρας να προτείνει την ενοχή της σημειώνοντας νωρίτερα πως έχει και στο παρελθόν συλληφθεί για υπόθεση περί ναρκωτικών.
Η υπεράσπισή της εστίασε στον ρόλο της κατηγορουμένης του μεταφορέα και μόνο των ναρκωτικών, σε ένα κανονισμένο από άλλους δρομολόγιο. Για να σημειώσει πως η 30χρονη «υποχρεώθηκε να το πράξει» υπογραμμίζοντας τη δεινή οικονομική θέση στην οποία βρίσκεται.
Τόνισε μάλιστα πως η κατηγορούμενη αποτελεί «θύμα» του δικτύου διακίνησης ναρκωτικών και αναφέρθηκε στη ζωή της 30χρονης σημειώνοντας ότι «μεγάλωσε άστεγη, μεγάλωσε στους δρόμους. Ο “σωτήρας” της τη μαζεύει από τους δρόμους, όχι επειδή συμπάσχει, αλλά επειδή θέλει να την εκμεταλλευτεί». Τελικά το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας την καταδίκασε σε κάθειρξη 10 ετών και χρηματική ποινή ύψους 10.000 ευρώ.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass