Αποτελεσματική συνύπαρξη για την αντιμετώπιση της πανδημίας

ΜΕΤΑΞΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ -Φ. ΣΕΡΕΤΗΣ: ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ - ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΚΟΙΝΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ -ΑΠ. ΚΟΜΝΟΣ: ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΣΤΟ ΤΡΙΤΟ ΚΥΜΑ -ΚΩΝ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΝΕΔΕΙΞΕ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΕΙΑΣ

Δημοσίευση: 23 Μαϊ 2021 21:07

Του Δημ. Κατσανάκη
Η καταγγελία του περιφερειακού συμβούλου με την Αριστερή Παρέμβαση Θεσσαλίας - Ανταρσία για την Ανατροπή, Στάθη Ντούρου την προηγούμενη Τετάρτη στη διαδικτυακή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας για τη διασπορά κορονοϊού σε ιδιωτική δομή υγείας, πέραν της αντιπαράθεσης σε υψηλούς τόνους που προκάλεσε, επανέφερε με έμμεσο τρόπο το θέμα της συνεργασίας μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και της συνεισφοράς του τελευταίου στην αντιμετώπιση της πανδημίας στη Λάρισα.
Η καταγγελία του κ. Ντούρου κάθε άλλο παρά τυχαία υπήρξε: η επίκληση της καταγγελίας ομάδας γιατρών στην Εισαγγελία για διασπορά κορονοϊού σε συγκεκριμένη ιδιωτική δομή, όταν η διασπορά αποδείχθηκε πρόβλημα που αντιμετώπισαν πολλές ιδιωτικές δομές υγείας, στόχευε στην αμφισβήτηση και απαξίωση της συμφωνίας μεταξύ της συγκεκριμένης ιδιωτικής δομής και της 5ης ΥΠΕ για τη νοσηλεία και ασθενών Covid-19. Μια συμφωνία μοναδική για ολόκληρη τη χώρα, καθώς αναδείκνυε τη συνεργασία και τη συνέργεια απέναντι στο αίτημα της επίταξης, που επιλέχθηκε στη Θεσσαλονίκη και ακολούθως στην Αθήνα κατά τις περιόδους έξαρσης της πανδημίας.
Η απάντηση στις αναφορές του περιφερειακού συμβούλου ήρθε από τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό που υπεραμύνθηκε της απόφασης για συνεργασία μεταξύ της 5ης ΥΠΕ και της ιδιωτικής δομής αντί της επίταξης για να προσθέσει ότι ο ιδιώτης θα μπορούσε να μη δεχθεί τη νοσηλεία των ασθενών Covid-19, όπως συνέβη με τους ιδιώτες στην υπόλοιπη Ελλάδα. Σε υψηλούς τόνους κινήθηκε και η απάντηση του περιφερειακού συμβούλου διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας και της ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου, Απόστολου Κομνού, που θεώρησε την απόφαση του ιδιωτικού ομίλου καταλυτική ώστε το Γενικό Νοσοκομείο να συνεχίσει τη λειτουργία του εξυπηρετώντας και όλα τα υπόλοιπα περιστατικά πέραν των ασθενών Covid-19.
Αν και στο Περιφερειακό Συμβούλιο αναδείχθηκε σε όλους τους τόνους η αξιοπιστία του Δημόσιου Συστήματος Υγείας επισημάνθηκε, όπως και σε πολλές άλλες δημόσιες συζητήσεις στο παρελθόν, ότι ο ιδιωτικός τομέας αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του εθνικού συστήματος υγείας, λειτουργεί συμπληρωματικά με τον δημόσιο τομέα και ως εκ τούτου η αξία του θεωρείται αυτονόητη και η συνδρομή του στην αντιμετώπιση της πανδημίας σημαντική.
Με αφορμή τη συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο, η «Ε» ζήτησε την άποψη τριών σημαντικών παραγόντων του χώρου της υγείας στη Λάρισα για αυτήν τη συνεργασία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και τη συμβολή του τελευταίου στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ και αρχιτέκτονας της συμφωνίας με τις ιδιωτικές δομές υγείας Φώτης Σερέτης, ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας και της ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Απόστολος Κομνός και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας Ντίνος Γιαννακόπουλος καταθέτουν τις απόψεις τους μιλώντας ένθερμα για την αποτελεσματικότητα της συνεργασίας των δύο πυλώνων της υγείας στη Λάρισα την περίοδο της πανδημίας.

 

seretis-12.jpgΦώτης Σερέτης
Διοικητής 5ης Υ.ΠΕ.
Η συνεργασία του ΕΣΥ με τον ιδιωτικό τομέα κατά τη διάρκεια της πανδημίας μπορεί και πρέπει να αποτελέσει στο μέλλον οδηγό για περαιτέρω κοινές δράσεις, οι οποίες έχουν σαν σκοπό μέσα σε ένα πλαίσιο ασφάλειας την αύξηση των ποιοτικών υπηρεσιών υγείας στους πολίτες.
Έμπρακτα η ανωτέρω συνεργασία αποδείχτηκε με τη σωστή και αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας στη Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα, η οποία και αποτέλεσε πρότυπο διαχείρισης με βασικούς πυλώνες τα Νοσοκομεία και τις Μονάδες Π.Φ.Υ., όπου το υγειονομικό μας προσωπικό δίνει καθημερινές μάχες καταθέτοντας ψυχικές και σωματικές δυνάμεις, προσωπικό το οποίο τιμούμε και ευχαριστούμε για όλα όσα προσέφερε και προσφέρει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας κατά τη διάρκεια της πανδημίας αυτής.
Ειδικότερα, στο Β’ κύμα της πανδημίας και με βάση το Επιχειρησιακό Σχέδιο της 5ης ΥΠΕ και την έγκριση του Υπουργείου Υγείας, οικειοθελώς ιδιωτικά θεραπευτήρια στη Θεσσαλία διέθεσαν κλίνες ΜΕΘ και απλές κλίνες νοσηλείας non-Covid ασθενών για παθολογικά και χειρουργικά περιστατικά. Είχαμε έτσι τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε στα Νοσοκομεία της Υγειονομικής Περιφέρειάς μας νέες κλίνες ΜΕΘ Covid και νέες κλίνες ήπιας νοσηλείας, με αποτέλεσμα από 23 κλίνες ΜΕΘ Covid που είχαμε στο Α’ κύμα της πανδημίας να τις αυξήσουμε σε 95 στο Β’ κύμα, καθώς και από 250 απλές κλίνες νοσηλείας στο Α’ κύμα να τις αυξήσουμε σε 759 στο Β’ κύμα της πανδημίας, τις οποίες και διατηρούμε.
Στο Γ’ κύμα της πανδημίας το οποίο και διανύουμε, η συνεργασία με τα Ιδιωτικά Θεραπευτήρια (Κ.Α.Α.) επεκτάθηκε και στην παραχώρηση κλινών για ήπια νοσηλεία ασθενών Covid, που έχει σαν αποτέλεσμα την αποσυμφόρηση των δύο μεγάλων Νοσοκομείων μας (Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας και Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας) και την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών που δεν νοσούν από Covid-19. Επιπρόσθετα, στο Γ’ κύμα της πανδημίας συνεργαζόμαστε με τον ιδιωτικό τομέα και ιδιαίτερα με Κέντρα Αποκατάστασης και Αποθεραπείας για άτομα τα οποία έχουν εξέλθει μετά από βαριά νόσηση με Covid-19 (post-Covid περιστατικά).
Τέλος, θα ήθελα να επισημάνω ότι στη συνολική προσπάθεια αντιμετώπισης της Covid-19 συμμετέχουν προσφέροντας υπηρεσίες και ιδιώτες ιατροί, οι οποίοι συνεργάζονται με απόλυτη επιτυχία με τα Νοσοκομεία της 5ης ΥΠΕ, σύμφωνα πάντα με τους κανόνες δεοντολογίας και τα πρωτόκολλα των συναδέλφων τους στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ.

KOMNOS.jpg

Απόστολος Κομνός
Διευθυντής ΜΕΘ ΓΝΛ
Είμαστε στον Οκτώβριο 2020, όταν περιμένοντας τη λαίλαπα του κορονοϊού, σε συνεχείς συσκέψεις με τον διοικητή της ΥΠΕ Θεσσαλίας, κ. Σερέτη και της Διοίκησης του Νοσοκομείου μας καταστρώναμε σχέδια για την αύξηση των κλινών ΜΕΘ, αλλά και τη σύμπτυξη κλινικών ώστε να απελευθερωθούν κλίνες για τις εισαγωγές ασθενών με πιο ήπια νόσο.
Όλοι συμφωνήσαμε στη συγκέντρωση όλων των μη Covid περιστατικών σε μία κλινική, την Καρδιολογική, και ταυτόχρονα δημιουργήσαμε μία νέα Μ.Ε.Θ. στον χώρο της Ουρολογικής Κλινικής, αλλά και μίας άλλης στον χώρο της Ανάνηψης των Χειρουργείων. Εξ ανάγκης και οι 8 εναπομείνασες κλίνες της ΜΕΘ για μη Covid περιστατικά μετατράπηκαν σε κλίνες ΜΕΘ για κορονοϊό. Σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα εξασφαλίσθηκαν 4 κλίνες στη ΜΕΘ του ΙΑΣΩ και άλλες 4 στη ΜΕΘ του Κυανού Σταυρού για τη νοσηλεία βαρέως πασχόντων ασθενών από άλλα αίτια.
Το δεύτερο κύμα πέρασε. Όμως το Νοσοκομείο δεν αλλάζει μορφή. Οι ασθενείς με άλλα νοσήματα αυξάνονται… Ο χειρουργικός τομέας σε συνεχείς συνελεύσεις προς εξεύρεση λύσης. Το τρίτο κύμα όμως είναι ο φόβος των αρμοδίων….
Δειλά-δειλά άρχισαν τα Χειρουργεία. Αρχικά ένα τραπέζι Επειγόντων Περιστατικών και αργότερα μία αίθουσα για χειρουργεία ογκολογικών ασθενών. Οι αναισθησιολόγοι σε συνεργασία με τους χειρουργούς, προσπαθούν νυχθημερόν να εξυπηρετήσουν τους χειρουργικούς ασθενείς μας!
Ξαφνικά κληθήκαμε σε συνεδρίαση στην Υγειονομική Περιφέρεια, όπου μας ανακοινώθηκε η απόφαση ιδιοκτήτη ιδιωτικής δομής να συνεργαστεί με το Νοσοκομείο μας και να νοσηλεύσει ασθενείς με κορονοϊό! Η ανακούφιση μεγάλη!
Το άγχος για τη νοσηλεία των ασθενών μας τελείωσε. Το Νοσοκομείο αυξάνει τις κλίνες του κατά 50%. Η συνεργασία Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα επιτυγχάνεται κατά τον καλύτερο δυνατόν τρόπο, προς το συμφέρον των πασχόντων συνανθρώπων μας!
Αυτή η συνεργασία ήταν η λύση για το Νοσοκομείο μας, γιατί έτσι επιτεύχθηκε η αύξηση των κλινών του κατά 50%.
Η αύξηση αυτή επέτρεψε την απρόσκοπτη λειτουργία του όσον αφορά τις εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό, όσον και την αντιμετώπιση ασθενών νοσούντων από άλλα νοσήματα, αλλά και τη στοιχειώδη λειτουργία των Χειρουργείων σε επείγοντα και ογκολογικά περιστατικά.
Τα παραπάνω έγιναν εφικτά χάρη στην καταλυτική συμβολή γνωστού τοπικού ομίλου υγείας, ο οποίος και στις δύο περιπτώσεις προσέφερε σημαντικό αριθμό κλινών, προς όφελος της αποσυμφόρησης του νοσοκομείου μας.
Εν κατακλείδι, με τον τρόπο αυτόν το Κουτλιμπάνειο Νοσοκομείο λειτούργησε με επάρκεια κατά το τρίτο κύμα της πανδημίας και χωρίς την πίεση που είχε κατά τη διάρκεια του δευτέρου κύματος.

GIANNAKOPOYLOS_NTINOS.jpg

Κων/νος Γιαννακόπουλος
Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας
Σχετικά με την περίθαλψη στη χώρα μας πιστεύουμε ακράδαντα πως αυτή θα μπορούσε να ανελιχθεί μόνο με την ανάπτυξη ενός Συστήματος Υγείας με 2 βασικούς πυλώνες. Ο πρώτος και ο πιο σημαντικός θα περιλαμβάνει ένα Κρατικό Σύστημα Υγείας, καλά οργανωμένο και ενισχυμένο σε όλα τα επίπεδα. Ο δεύτερος θα περιλαμβάνει ένα εξίσου ποιοτικό και άριστα εξοπλισμένο Ιδιωτικό Σύστημα που θα λειτουργεί σε σύνδεση και άριστη συνεργασία με το Κρατικό. Η πανδημία της Covid-19 ανέδειξε αυτήν την αναγκαιότητα, καθόσον αμιγώς ιδιωτικά συστήματα (ΗΠΑ) ή αμιγώς κρατικά (ΒΡΕΤΑΝΙΑ, ΣΟΥΗΔΙΑ), δεν μπόρεσαν να ανταπεξέλθουν στη μεγάλη πίεση που δέχθηκαν από τις εξάρσεις της πανδημίας και σχεδόν κατέρρευσαν.
Στο πλαίσιο αυτό και κατά τη συζήτηση στον Σύλλογό μας σχετικά με το τι πήγε καλά κατά τη διάρκεια της αντιμετώπισης του δευτέρου κύματος για να το συνεχίσουμε, ή τι δεν πήγε καλά για να το διορθώσουμε, διατυπώσαμε την πρόταση από πολύ νωρίς ότι η καλύτερη αντιμετώπιση ενός πιθανού τρίτου κύματος θα έπρεπε να περάσει μέσα από μια στενότερη συνεργασία Κρατικού και Ιδιωτικού τομέα Υγείας. Την ίδια πρόταση διατυπώσαμε και στο Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας, όταν ζητήθηκε η άποψή μας, δηλαδή περί αναλογικού επιμερισμού των περιστατικών νοσηλείας σε όλες τις κρατικές και ιδιωτικές δομές της περιοχή μας, με παράλληλη και μεγαλύτερη ενεργοποίηση και συμμετοχή των ιδιωτών γιατρών στην ΠΦΥ, ώστε να αποσυμπιεστούν οι δομές που δέχτηκαν ασφυκτική πίεση το προηγούμενο διάστημα (κυρίως Γ.Ν.Λ.).
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, την 5η ΥΠΕ, τη Διοίκηση του νοσοκομείου και της Ιατρικής του Υπηρεσίας, καθώς και των υπευθύνων των Ιδιωτικών Δομών, οργάνωσαν το πλαίσιο αυτής της συνεργασίας και το υλοποίησαν κατά τον καλύτερο τρόπο.
Πραγματικά, πολλά περιστατικά νοσηλεύτηκαν σε ιδιωτικές δομές, χωρίς καμία απολύτως οικονομική επιβάρυνση των ασθενών. Η πρωτοβουλία αυτή του κ. Κώστα Αγοραστού, ο οποίος ακούει και συμβουλεύεται τα θεσμικά όργανα των λειτουργών υγείας, αποτελεί μία ακόμα πανελλαδική πρωτοτυπία και δίνει το παράδειγμα προς μίμηση. Αποτελεί τον αντίποδα της αυταρχικής δήμευσης ή επίταξης ιδιωτικών δομών και ιατρικών υπηρεσιών προς όφελος πάντα της δημόσιας υγείας, αλλά και του δημοσίου συμφέροντος. Οι ασθενείς που νοσηλεύτηκαν με ασφάλεια στις ποιοτικά αναβαθμισμένες ιδιωτικές εγκαταστάσεις αποτελούν σήμερα τους καλύτερους μάρτυρες μέσα σ’ αυτήν την πανδημική συγκυρία.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass