Οδηγός έσπασε το κοντέρ... του αλκοολόμετρου

ΤΗ «ΜΗΝΙΝ» ΤΟΥ ΑΥΤΟΦΩΡΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ 37ΧΡΟΝΟΣ ΠΟΥ ΟΔΗΓΟΥΣΕ ΜΕ ...2,75 MG/LT (!) ΟΤΑΝ ΤΟ ΟΡΙΟ ΤΗΣ ΣΥΛΛΗΨΗΣ ΑΝΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΑ 0,60 MG/LT -ΣΥΛΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΠΟΛΛΟΣΤΗ ΦΟΡΑ ΝΑ ΟΔΗΓΕΙ ΥΠΟ ΤΗΝ ΕΠΗΡΕΙΑ ΑΛΚΟΟΛ ΚΑΙ, ΠΑΡΟΤΙ ΤΟΥ ΕΧΕΙ ΑΦΑΙΡΕΘΕΙ ΤΟ ΔΙΠΛΩΜΑ, ΗΡΘΕ ΟΔΗΓΩΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Δημοσίευση: 18 Μαϊ 2021 21:00
φωτ. αρχείου φωτ. αρχείου

«Δεν πίστευαν στα μάτια τους» αστυνομικοί του Τμήματος Τροχαίας Λάρισας όταν μετά από αλκοτέστ,

διαπίστωσαν πως ένας 37χρονος Αθηναίος οδηγούσε έχοντας καταναλώσει αλκοόλ σε τέτοια ποσότητα που «τερμάτισε» στην κυριολεξία τη συσκευή μέτρησης, δείχνοντας ποσοστό οινοπνεύματος στον οργανισμό του που αντιστοιχούσε σε... τετραπλάσιο από αυτό που συνεπάγεται αυτόφωρη σύλληψη ή δεκαπλάσιο από αυτό της απλής βεβαίωσης προστίμου, σύμφωνα και με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
Ο 37χρονος, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», αποδείχθηκε «γερό ποτήρι», καθώς φαινομενικά έδειχνε σε «καλή κατάσταση», αλλά κατάφερε να «τερματίσει» την ηλεκτρονική συσκευή αλκοολομέτρησης -σπάνια περίπτωση, σύμφωνα με τις μαρτυρίες τροχονόμων!- που κατέγραψε ποσοστό 2,75 mg/lt όσο και η μέγιστη τεχνικά (έως 3 mg/lt) δυνατότητα της νέας ψηφιακής συσκευής να μετρήσει τη μέθη ενός οδηγού.
Για να γίνει αντιληπτό το ύψος της μέτρησης που «δεν πίστευαν» ακόμη και οι τροχονόμοι, αξιοσημείωτο είναι πως -σύμφωνα με τον ΚΟΚ- για να συλληφθεί κάποιος οδηγός στο πλαίσιο του Αυτόφωρου επειδή οδηγεί υπό την επήρεια οινοπνεύματος (μέθη), θα πρέπει η μέτρηση να ανέρχεται σε 0,60 mg/lt (και άνω), ενώ η πρώτη και η δεύτερη μέτρηση στον 37χρονο έδειξαν προχθές βράδυ το ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό 2,75 mg/lt.
Ο 37χρονος έχει συλληφθεί και άλλες (σ.σ. αρκετές) φορές στο παρελθόν οδηγώντας υπό την επήρεια αλκοόλ και μάλιστα του έχει αφαιρεθεί η άδεια οδήγησης, διάσταση που προκάλεσε τη «μήνιν» του Αυτόφωρου Πλημμελειοδικείου Λάρισας, που του επέβαλε χθες συνολική ποινή φυλάκισης 29 μήνες (με τριετή αναστολή), χρηματικό πρόστιμο, εκ νέου αφαίρεση του διπλώματος (σ.σ. που διαθέτει από πρόπερσι, καθώς του έχει αφαιρεθεί), αλλά και των πινακίδων του Ι.Χ. Η προσπάθειά του μάλιστα να «μετριάσει» κάπως την απόφασή του να οδηγήσει στην κατάστασή του είχε ως αποτέλεσμα, τόσο η πρόεδρος του Δικαστηρίου όσο και η Εισαγγελέας της έδρας, να τον επικρίνουν σε αυστηρό ύφος για τις «δικαιολογίες» που ενώ ήπιε... «δεν έτρεχε». Η συγκεκριμένη περίπτωση του 37χρονου με αφορμή και το τρομακτικό ποσοστό μέθης αποτελεί μία από τις σπάνιες περιπτώσεις. Ωστόσο, είναι σε όλους γνωστό πως η οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος (και σε τοπικό επίπεδο) αποτελεί τη δεύτερη από τις... συνηθέστερες παραβάσεις που βεβαιώνονται σε τροχονομικούς ελέγχους. Γνωστό δε στην αδρανούσα Πολιτεία και στους φορείς της είναι πως αναρίθμητοι οδηγοί, οδηγούν χωρίς να διαθέτουν άδεια. Είτε γιατί τους έχει αφαιρεθεί σε παλαιότερο έλεγχο, είτε γιατί δεν εξέδωσαν ποτέ άδεια οδήγησης.

«ΕΣΠΑΣΕ ΤΟ ΚΟΝΤΕΡ»
Ο 37χρονος ελέγχθηκε από Αστυνομικούς του Τμήματος Άμεσης Δράσης, στις 8 προχθές το βράδυ στο 5ο χλμ. του δρόμου Λάρισας - Αμπελώνα, για να συλληφθεί στη συνέχεια από αστυνομικούς του Τμήματος Τροχαίας Λάρισας καθώς, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., κατελήφθη να οδηγεί ΙΧΕ αυτοκίνητο και να βρίσκεται υπό την επήρεια μέθης.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», και στις δύο μετρήσεις με την ηλεκτρονική συσκευή αλκοολομέτρησης βρέθηκε ποσοστό 2,75 mg/lt, ενώ διαπιστώθηκε επίσης ότι στερούνταν άδειας ικανότητας οδήγησης.
Όπως επισημάνθηκε χθες από την πρόεδρο του Μονομελούς Αυτόφωρου Πλημμελειοδικείου Λάρισας, από τον 37χρονο έχει αφαιρεθεί το δίπλωμα οδήγησης τον Απρίλιο του 2019 και μάλιστα για 5 χρόνια, αφού, μετά από ελέγχους της ΕΛ.ΑΣ., βρέθηκε άλλες τρεις φορές (το 2018) να οδηγεί υπό την επήρεια αλκοόλ, έχοντας συλληφθεί σε ισάριθμες περιπτώσεις.
Όπως εξήγησε στην απολογία του ο 37χρονος χθες ενώπιον του Δικαστηρίου, μετέβαινε οδηγώντας το ΙΧ «από τον Αμπελώνα στον Σταθμό του ΟΣΕ στη Λάρισα» για να ταξιδέψει στη συνέχεια «με το τρένο».
«Ήσασταν μεθυσμένος» τόνισε η πρόεδρος «και μάλιστα πολύ. Το έχετε ξανακάνει και άλλες φορές». «Ήπιαμε λίγο...» θέλησε να δικαιολογηθεί ο κατηγορούμενος. «Είναι δικαιολογία αυτή; Αν σκοτώνατε άνθρωπο;» επανήλθε η πρόεδρος. «Πήγαινα μια χαρά, δεν έτρεχα...» ψέλλισε.
Η εισαγγελέας της έδρας πρότεινε την ενοχή του, παρατηρώντας νωρίτερα τον κατηγορούμενο σε αυστηρό τόνο πως «ήρθατε οδικώς από Αθήνα στη Λάρισα χωρίς να έχετε άδεια η οποία σας αφαιρέθηκε γιατί οδηγούσατε υπό την επίδραση αλκοόλ. Μας αγνοείται παντελώς. Έχετε καταληφθεί πολλές φορές να οδηγείτε έτσι και λέτε δικαιολογίες...».
Με το Δικαστήριο να καταδικάζει τελικά τον 37χρονο κατηγορούμενο για οδήγηση υπό επήρεια οινοπνεύματος και χωρίς δίπλωμα με συνολική ποινή φυλάκισης 29 μηνών, χρηματικό πρόστιμο ύψους 1.200 ευρώ, με νέα αφαίρεση της άδειας οδήγησης για 6 μήνες και, τέλος, με αφαίρεση των πινακίδων κυκλοφορίας του οχήματος, που παρεμπιπτόντως να αναφερθεί είναι ιδιοκτησίας τρίτου προσώπου. Η επιβληθείσα ποινή έχει τριετή αναστολή οπότε ο 37χρονος, χθες το μεσημέρι αφέθηκε ελεύθερος.

ΠΟΙΝΕΣ
Σημειώνεται πως με βάση τον νόμο 2696/99 (περί ΚΟΚ) τα όρια του αλκοτέστ και οι αντίστοιχες κυρώσεις έχουν ως εξής: Για 0,24 έως 0,40 χιλιοστά του γραμμαρίου ανά λίτρο (mg/lt) εκπνεόμενου αέρα, τότε βεβαιώνεται στον οδηγό πρόστιμο ύψους 200 ευρώ. Για 0,40 έως 0,60 mg/lt προβλέπεται πρόστιμο 700 ευρώ, αφαίρεση άδειας οδήγησης για 3 μήνες και ακινητοποίηση του οχήματος (έως ότου εξασφαλισθούν οι προϋποθέσεις ασφαλούς κίνησης).
Για 0,60 mg/lt και άνω προβλέπεται πρόστιμο 700 ευρώ, αφαίρεση άδειας οδήγησης για 6 μήνες (ακινητοποίηση οχήματος κ.λπ.), σύλληψη και παραπομπή σε δίκη (Αυτόφωρο).
Όπως διευκρίνιζαν τροχονόμοι στην «Ε», τα πλέον «συνήθη» Αυτόφωρα σε ελέγχους οδηγών σε τοπικό επίπεδο, κυμαίνονται από 0,60 έως 0,90 mg/lt με τη διευκρίνιση ότι είναι αυθαίρετη η συσχέτιση του ποσοστού με την καταναλωθείσα ποσότητα (π.χ. ποτήρια) ή το αλκοόλ (κρασί, ουίσκι κ.λπ.) αφού σε κάθε περίπτωση εκείνο που επηρεάζεται είναι η οδηγική ικανότητα.

ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ
Η περίπτωση του 37χρονου που φαινομενικά «έδειχνε καλά» (σ.σ. ακόμη και χθες στο Δικαστήριο οι τροχονόμοι τον ρωτούσαν αν αισθάνεται καλά) παρότι το τρομακτικό ποσοστό δήλωνε «κωματώδη» κατάσταση, αποτελεί μία από τις σπάνιες περιπτώσεις ως προς το ποσοστό, πάνω από το νόμιμο όριο. Ωστόσο και σε τοπικό επίπεδο, η οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος αποτελεί μία από τις... συνηθισμένες παραβάσεις, όπως συνηθισμένη είναι και η παράβαση της οδήγησης χωρίς δίπλωμα.
Στον πρόσφατο απολογισμό της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλίας της ΕΛ.ΑΣ. σε θέματα οδικής ασφάλειας (για τον περασμένο Απρίλιο) βεβαιώθηκαν 6.215 παραβάσεις, εκ των οποίων: 932 για υπερβολική ταχύτητα, 32 για οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος (μέθη), 317 για οδήγηση χωρίς άδεια ικανότητας οδήγησης, 81 για κίνηση στο αντίθετο ρεύμα, 105 για μη χρήση της ζώνης ασφαλείας, 177 για μη χρήση του προστατευτικού κράνους, 75 για χρήση κινητού τηλεφώνου, 6 για μη χρήση παιδικών καθισμάτων, 101 για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη, 18 για αντικανονικό προσπέρασμα, 13 για αντικανονικούς ελιγμούς, 13 για παραβίαση προτεραιότητας, 939 για παραβάσεις επαγγελματικών οχημάτων, 127 για παραβάσεις ΚΤΕΟ και 34 παραβάσεις για φθαρμένα ελαστικά.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass