Πέφτουν υπογραφές για τη λεωφόρο Καραμανλή

Δημοσίευση: 01 Αυγ 2014 0:08 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 16:17

 

Της Μαρίνας Αποστολοπούλου

Ένα έργο εξαιρετικής σημασίας για την Λάρισα, μπαίνει αύριο Παρασκευή σε διαδικασία υλοποίησης καθώς, υπογράφεται το μεσημέρι η σύμβαση ανάμεσα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και την ανάδοχο εταιρεία για την κατασκευή της  Λεωφόρου Καραμανλή, από την οδό Διγενή μέχρι την οδό Βαρδουσίων.

Πρόκειται για την ευρέως γνωστή «αστικοποίηση» της παλιάς Εθνικής οδού Αθηνών-Θεσσαλονίκης, η οποία εδώ και χρόνια αποτελεί πλέον αρτηρία κυκλοφορίας η οποία περνάει μέσα από την Λάρισα. Η διαμόρφωση της σε οδό αστικής κυκλοφορίας, αποτελεί ζητούμενο επί σειρά ετών για την ασφαλή διακίνηση των πολιτών καθώς έχουν σημειωθεί σε αυτή σωρεία ατυχημάτων αλλά και δυστυχημάτων.

Με την αστικοποίηση της Καραμανλή εξασφαλίζεται  η ασφαλής κίνηση των κατοίκων της περιοχής, αναβαθμίζεται η ποιότητα ζωής των κατοίκων της πόλης, επιτυγχάνεται ο  εκσυγχρονισμός και η ανάπτυξη των παραγωγικών τομέων και η στήριξη μεγάλου φάσματος επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

Το σύνολο των εργασιών και επεμβάσεων ανέρχεται στο πόσο των 3 εκ 496 χιλιάδων ευρώ ενώ το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωση του έργου έχει οριστεί σε 17 μήνες  από την υπογραφή της σύμβασης δηλαδή, αναμένεται το έργο να ολοκληρωθεί στις 31 Δεκεμβρίου του 2015.

Το έργο συγχρηματοδοτείται από το ΕΤΠΑ του Ε.Π. ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ-ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ-ΗΠΕΙΡΟΥ 2007-2013 με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.) και θα χρηματοδοτηθεί κατά τη διάρκεια της εκτέλεσής του με το ποσό που θα καθορίζεται κάθε χρόνο.

Ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα  5.000.000,00€ και  με την προσφερθείσα έκπτωση  που έφθασε το  30,06%  ανήλθε εν τέλει στο προαναφερόμενο ποσό, ενώ φορέας υλοποίησης του έργου  είναι η  Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

 

Τι περιλαμβάνει

Συγκριμένα η δαπάνη φθάνει τα 3.496.760,80€ (με Φ.Π.Α.),  και αφορά τη κατασκευή τμήματος της Π.Ε.Ο. Αθηνών-Θεσσαλονίκης εντός της πόλης Λάρισας από την οδό Διγενή έως την οδό Βαρδουσίων.

Η κατασκευή του έργου περιλαμβάνει την αρτηρία, το παράπλευρο δίκτυο, τους ισόπεδους κόμβους, αποχετευτικά – αποστραγγιστικά έργα, σήμανση-ασφάλιση, ηλεκτροφωτισμό-σηματοδότηση του έργου καθώς και εργασίες εγκατάστασης πρασίνου.

Αναλυτικότερα, τεχνικό αντικείμενο του έργου είναι η πλήρης κατασκευή Αστικής Αρτηρίας η οποία περιλαμβάνει την κύρια αρτηρία μήκους περίπου 1 χιλιομέτρου το παράπλευρο δίκτυο εξυπηρέτησης των παρόδιων ιδιοκτησιών μήκους  1,8Km (δεξιά και αριστερά της αρτηρίας) από την οδό Διγενή (Χ.Θ. 5+700) έως την οδό Βαρδουσίων (Χ.Θ. 6+630) με τις προσαρμογές των ήδη διανοιγμένων κάθετων δημοτικών οδών σε μήκος περίπου 20m.

Περιλαμβάνεται επίσης η κατασκευή των ισόπεδων κόμβων ήτοι του Ι/Κ Διγενή – 303 ΠΕΒ και του Ι/Κ Δούκα – Ενιπέως. Το τμήμα της αρτηρίας από την Χ.Θ. 5+680 έως την Χ.Θ. 6+630 έχει χαρακτήρα Αστικής Αρτηρίας  με δύο  λωρίδες ανά κατεύθυνση καθώς και διαχωριστική νησίδα πλάτους 5 μέτρων.

Το πλάτος των παράπλευρων οδών που χωροθετούνται εκατέρωθεν της αρτηρίας σε όλο το μήκος είναι περίπου 5,00μ και το πεζοδρόμιο μεταξύ αρτηρίας και παράπλευρων έχει σε γενικές γραμμές πλάτος 3,00μ.

Για την εξυπηρέτηση των αστικών συγκοινωνιών έχουν προβλεφθεί στάσεις λεωφορείων πλάτους 2,50μ και μήκους 24,00μ.

Η ασφάλιση του έργου επιτυγχάνεται με την τοποθέτηση συστημάτων αναχαίτισης οχημάτων (ΣΑΟ) στην κεντρική νησίδα και τοποθέτηση σιδηρών κιγκλιδωμάτων για την παρεμπόδιση εισόδου των πεζών στην αρτηρία. Προβλέπεται ηλεκτροφωτισμός σε όλο το μήκος της αρτηρίας, η ανακατασκευή της φωτεινής σηματοδότησης του κόμβου Κ. Καραμανλή – Διγενή και η κατασκευή δύο  νέων σηματοδοτούμενων  κόμβων   Κ. Καραμανλή – Δούκα και Κ. Καραμανλή – Φλωρίνης.

Με την κατασκευή του συγκεκριμένου  οδικού τμήματος αντιμετωπίζεται το πρόβλημα του αυξημένου κυκλοφοριακού φόρτου που παρατηρείται στην περιοχή  σε συνδυασμό με τα ελλιπή τεχνικά χαρακτηριστικά της διατομής και την χρήση του από παρόδιες ιδιοκτησίες (τράπεζες, super market, εκκλησία κτλ). 

Επιτυγχάνεται η ασφαλής κίνηση των κατοίκων της περιοχής με συνέπεια να αναβαθμιστεί η ποιότητα ζωής των κατοίκων της πόλης, να επιτευχθεί ο εκσυγχρονισμός και η ανάπτυξη των παραγωγικών τομέων και η στήριξη μεγάλου φάσματος επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass