ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΠΟΛΣΕΒΙΚΟΥΣ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ 20ού AI. ΣΤΟΥΣ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥΣ ΛΑΡΙΣΑΙΟΥΣ

Τέχνη και χρώμα στο ποτήρι μας

*Γιατί το κοκτέιλ κερδίζει συνεχώς οπαδούς *Μυστικά και... απόκρυφη γνώση για το ποτό του καλοκαιριού

Δημοσίευση: 30 Ιουλ 2014 2:25 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 16:13

Του Θανάση Αραμπατζή

Φωτ. Λεων. Τζέκας

Να πώς έχει η συνταγή: Παίρνουμε δύο μεζούρες ελληνικό καλοκαίρι, τρεις μεζούρες νεανική φρεσκάδα, συνοδεύουμε με καλή διάθεση και γαρνίρουμε με χαμόγελο. Προσθέτουμε πάγο και ανακατεύουμε για λίγο... Σερβίρουμε σε βάζο μαρμελάδας της γιαγιάς με άφθονο πάγο. Προαιρετικά μπορούμε να προσθέσουμε και δύο ομπρελίτσες, και μουσική, κάθε είδους και σε κάθε ένταση...

Αυτά λοιπόν είναι τα κύρια συστατικά για το ποτό του καλοκαιριού: Το κοκτέιλ. Ποτό, ή ακριβέστερα συνδυασμός ποτών, αλκοολούχων ή μη, με φανατικούς ακόλουθους και θαυμαστές. Από αστέρες του Χόλιγουντ, όπως ο Φρανκ Σινάτρα και η Αβα Γκάρντνερ, που εκτός από ζευγάρι ήταν και λάτρεις του Κούμπα Λίμπρε, συγγραφείς όπως ο Ερνεστ Χέμινγουέι που ως λέγεται έγραψε το “Γέρος και η θάλασσα” με ένα ντάκιρι για παρέα στην εξωτική Κούβα, έως και τους μπολσεβίκους στις αρχές του 20ού αι. με τα White Russians.

Χρώματα βγαλμένα από έκρηξη παλέτας ιμπρεσιονιστή ζωγράφου, αρώματα που γίνονται το διαβατήριο για προορισμούς μακρινούς, γεύσεις που σε μπερδεύουν και σε συναρπάζουν συνάμα, κι όλα αυτά σε ένα ποτήρι... Κι όχι πάντα, αφού τα σκεύη στα οποία προσφέρεται ποικίλλουν και μπορεί να είναι μπουκάλι, φλασκί, γυάλινη νεκροκεφαλή, κανατούλες, μίνι μπουκαλάκια της κόκα-κόλα, αλλά και... βάζο! Λογικό λοιπόν να το προτιμούν και οι Λαρισαίοι. Ανεξαρτήτως ηλικίας, και γενικότερης στάσης ζωής το κοκτέιλ είναι αυτό που τους συντροφεύει στις εξόδους τους. Ο κατάλογος ατέλειωτος και η ποικιλία πλούσια, ουσιαστικά αδύνατο να μην εντοπίσεις αυτό που θα σου κάνει κλικ και θα τέρψει τον ουρανίσκο σου.

Βρεθήκαμε λοιπόν σε κεντρικό γνωστό μπαρ και μιλήσαμε με έναν εκ των ιδιοκτητών, τον Αλέξανδρο Σακελλάρη. Τον ρωτήσαμε τι είναι αυτό που κάνει τα κοκτέιλ τόσο δημοφιλή, σε τι συνίσταται ένα καλό κοκτέιλ, και του ζητήσαμε να μοιραστεί μαζί μας μυστικά και... απόκρυφες γνώσεις της παρασκευής του.

*Πολλοί έχουν χαρακτηρίσει την παρασκευή τού κοκτέιλ μορφή τέχνης... Υπερβολή με ψήγματα αλήθειας;

-Αλήθεια με ψήγματα υπερβολής! Το κυρίαρχο στην παρασκευή του κοκτέιλ είναι η φαντασία, η γνώση, η έμπνευση αλλά και τα ερεθίσματα. Στοιχεία που αν μη τι άλλο χαρακτηρίζουν τις τέχνες σε όλες τις εκφάνσεις τους. Σε αυτή τη βάση τότε ναι, μπορούμε να πούμε ότι είναι τέχνη. Άλλωστε αν η ίδια η ζωή είναι τέχνη, τότε κι εμείς είμαστε καλλιτέχνες...

*Γιατί οι Λαρισαίοι -κι όχι μόνο- το προτιμούν, τι είναι αυτό που τους έλκει;

-Η αλήθεια είναι πως η πόλη μας έχει προοδεύσει πολύ στον τομέα του κοκτέιλ. Υπάρχουν μαγαζιά, δυστυχώς όχι πολλά, ίσως μετρημένα στο δάχτυλα του ενός χεριού, που προσφέρουν προϊόν εξαιρετικής ποιότητας. Λογικό είναι οι συντοπίτες μας δοκιμάζοντάς τα να τα επιλέγουν στην έξοδό τους.

*Πολλοί είναι αυτοί που μπορούν να πουν ότι φτιάχνουν κοκτέιλ. Πού ξεχωρίζει το καλό από το καλύτερο; Στα υλικά, την τεχνογνωσία, τη φαντασία...

-Τα πράγματα εδώ είναι εντελώς απλά και αντικειμενικά: Πρώτη ύλη, γνώση, φαντασία, ερεθίσματα. Αν δεν έχεις άποψη τι μπορείς να δημιουργήσεις με την πρώτη ύλη που έχεις, τότε κάθε φορά τα αποτελέσματα θα είναι διαφορετικά και αμφιβόλου ποιότητας. Πρέπει να ξέρεις πού είναι η χρυσή τομή των υλικών που χρησιμοποιείς. Είναι θέμα ισορροπίας. Κι όλα αυτά, φυσικά, επέρχονται μέσα από την προετοιμασία, και τη δουλειά που ο καθένας κάνει σε προσωπικό επίπεδο.

Τα παιδιά πίσω από το μπαρ ταξιδεύουν και ενημερώνονται με προσωπικό κόστος (χρόνο - χρήμα) για τις νέες τάσεις του κοτέιλ με απώτερο σκοπό την προσωπική τους βελτίωση αλλά και την προσφορά καλύτερων υπηρεσιών στον πελάτη.

*Σε έναν κατάλογο υπάρχουν δεκάδες, πώς θα αποφασίσω ποιο να επιλέξω;

-Με την προσωπική επαφή με το άτομο που τα δημιουργεί. Με την επικοινωνία. Θα του περιγράψεις τι είναι αυτό που θες, το ποτό που σου αρέσει, αλλά και τι θες να περιέχει. Αν για παράδειγμα σου αρέσει η φράουλα θα ζητήσεις φράουλα κοκ. Βέβαια και στον κατάλογο κάτω από κάθε κοκτέιλ αναγράφονται τα υλικά του.

*Βλέπουμε φλογοβόλα, μικρούς τρίφτες και περίεργα υλικά. Κατά πόσο είναι εύκολο να το φτιάξει κανείς μόνος στο σπίτι;

-Σίγουρα πρέπει ο καθένας να έχει επίγνωση ότι άλλα θα είναι τα αποτελέσματα όταν προσπαθήσεις να κάνεις κάτι στο σπίτι με ό,τι περιορισμούς συνεπάγεται αυτό, κι άλλα τα αποτελέσματα θα γευτείς στο μαγαζί όπου όλα έχουν στηθεί γύρω απ' αυτό. Πάντως μία κλασική συνταγή μπορεί να την κάνει, και μάλιστα αξιοπρεπέστατα. Όσον αφορά στα σκεύη που αναφέρεις απλά είναι υλικά της δουλειάς.

*Οι τιμές, πού κυμαίνονται, διαφέρουν σε σχέση με ένα κανονικό ποτό;

-Οι τιμές παρουσιάζουν απόκλιση αναλόγως με το περιεχόμενο. Ίσως να είναι πιο ακριβά απ' ό,τι τα απλά ποτά, αλλά από την άλλη το κοκτέιλ είναι γευστική εμπειρία...

*Τι θα συμβουλεύατε κάποιον αρχάριο; Τα μυστικά σας...

-Να μην φοβάται να πειραματιστεί. Ο καλύτερος γνώστης των προτιμήσεών μας είναι ο ίδιος μας ο εαυτός. Με καλά υλικά, πείσμα και όρεξη το επιθυμητό αποτέλεσμα είναι εκεί και τον περιμένει...

Γιατί, τι είναι το καλοκαίρι; Χρώματα, αρώματα κι εικόνες... Το χρυσό ηλιοβασίλεμα που χάνεται πίσω από ένα εκκλησάκι στο Αιγαίο, το κόκκινο καρπούζι στα χέρια ενός μικρού παιδιού, και χαρούμενα πρόσωπα που διασκεδάζουν κρατώντας ένα πολύχρωμο ποτό. Καλή απόλαυση λοιπόν...

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass