Εμπρακτη η κοινωνική στήριξη στα παιδιά με αυτισμό

Η ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΔΟΜΝΑ ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΣΤΗ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗ -ΕΝΙΣΧΥΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΟΜΕΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΕ 360 ΜΟΝΙΜΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Δημοσίευση: 06 Απρ 2021 21:04

Ρεπορτάζ: Δημ. Κατσανάκης Φωτ.: Βασίλης Ντάμπλης

Μήνυμα στους πάσχοντες από αυτισμό και στις οικογένειές τους ότι δεν είναι μόνοι στον αγώνα

της διαβίωσής τους, έστειλε χθες από τη Λάρισα η υφυπουργός Εργασίας, αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου, υποδηλώνοντας με σαφή τρόπο τις κυβερνητικές προθέσεις για την υλοποίηση του ολιστικού σχεδίου παρέμβασης, που η ίδια προανήγγειλε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού.
Η κα Μιχαηλίδου αργά το μεσημέρι επισκέφθηκε το παράρτημα Γιάννουλης του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας Θεσσαλίας στο πλαίσιο της καμπάνιας «race for autism» και συναντήθηκε με τη διοίκηση του Κέντρου για τα προγράμματα, ενώ είχε την ευκαιρία να δει από κοντά τις δημιουργίες των παιδιών μέσα από τα εργαστήρια και να παρακολουθήσει επίδειξη χορού Zumba, τηρώντας όλα τα μέτρα για την αποφυγή διάδοσης του Covid-19. «Ήρθα εδώ για να δω από κοντά τους ωφελούμενους, τους οποίους θωρακίσαμε υγειονομικά κάνοντας και τη δεύτερη δόση του εμβολίου…» τόνισε σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους η κα Μιχαηλίδου, υπενθυμίζοντας παρουσία των βουλευτών της ΝΔ, Χρήστου Κέλλα και Στυλιανής Μπίζιου, την ενίσχυση των ιδρυμάτων με προσωπικό, αλλά και την προκήρυξη των 360 μόνιμων θέσεων εργασίας, για τις οποίες σύντομα θα ανακοινωθούν οι τελικοί πίνακες του ΑΣΕΠ.
Προηγουμένως η υφυπουργός Εργασίας ενημερώθηκε από την πρόεδρο του Κέντρου, Δήμητρα Παππά, για τον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας και τα προγράμματα για τη στήριξη των παιδιών με αυτισμό και ιδιαίτερα για το πιλοτικό πρόγραμμα βοήθειας των γονέων με το τμήμα βραχείας φιλοξενίας παιδιών με αυτισμό στον Αμπελώνα, που ξεκίνησε τον Απρίλιο 2020 με την έναρξη της πανδημίας και έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον των οικογενειών των παιδιών με αυτισμό. Ενώ στη συνάντηση των δύο πλευρών συζητήθηκαν και οι ανάγκες του Κέντρου, με την κα Παππά να μεταφέρει την ανάγκη των ωφελουμένων παιδιών να συμμετέχουν σε μια εκδρομή μετά από πολύμηνη περίοδο εφαρμογής περιοριστικών μέτρων. Συνοδευόμενη από τους δύο βουλευτές και τη διοίκηση του Κέντρου, η υφυπουργός είχε την ευκαιρία να δει και να θαυμάσει από κοντά τις δημιουργίες των παιδιών σε μικρές εκθέσεις που είχαν στηθεί από τα εργαστήρια ξυλογλυπτικής, κηροπλαστικής, ανακύκλωσης, κηπουρικής και μαγειρικής-ζαχαροπλαστικής στους υπαίθριους χώρους του Κέντρου, ενώ στους αθλητικούς χώρους παρακολούθησε επίδειξη από τέσσερα παιδιά, που χόρεψαν Zumba με την καθοδήγηση της δασκάλας τους.
Η ΔΡΑΣΗ RACE FOR AUTISM
Η δράση «race for autism» διοργανώνεται από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Αττικής, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τον Αυτισμό, που ήταν στις 2 Απριλίου. Στο πλαίσιο αυτό μέχρι το τέλος του Απριλίου, όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να εγγραφεί δωρεάν στη σελίδα www.raceforautism.gr, να κατεβάσει την εφαρμογή, να διαλέξει το άθλημα στο οποίο επιθυμεί να πάρει μέρος (τρέξιμο, περπάτημα, ποδήλατο, κολύμπι, κ.λπ.), να αθληθεί, να συμπληρώσει τον χρόνο του αθλήματος που επέλεξε και να ανεβάσει μία φωτογραφία, αν το επιθυμεί, στην πλατφόρμα με το hashtag #raceforautismgr.

ΟΛΙΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ
Σημειώνεται ότι η κ. Μιχαηλίδου ανακοίνωσε προ ημερών την υλοποίηση ενός ολιστικού σχεδίου παρέμβασης για τον αυτισμό με τρεις άξονες:
* Πρώιμη διάγνωση: Από την επόμενη σχολική χρονιά (2021-2022), εισάγεται πιλοτικά σε Βρεφονηπιακούς Σταθμούς η πρώιμη ανίχνευση του αυτισμού με την εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου από παιδοψυχολόγους, αναπτυξιολόγους και άλλους ειδικούς επιστήμονες και ενσωματώνεται στη λειτουργία των σταθμών.
* Κατάρτιση και αγορά εργασίας: Αξιοποιούνται πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης για εξειδικευμένα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης και στοχευμένης διασύνδεσης των ατόμων στο φάσμα του αυτισμού με την αγορά εργασίας.
* Ενίσχυση της αυτόνομης ή υποστηριζόμενης διαβίωσης.

Ο ΧΡ. ΚΕΛΛΑΣ
Ο βουλευτής Λάρισας της ΝΔ, κ. Χρήστος Κέλλας, με αφορμή την επίσκεψη της υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Δόμνας Μιχαηλίδου, στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στη Γιάννουλη, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Οι εξαγγελίες της υφυπ. Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνας Μιχαηλίδου, για έγκριση 360 μόνιμων θέσεων στις Δομές Κοινωνικής Πρόνοιας, ενισχύουν περαιτέρω την κοινωνική πολιτική που εφαρμόζει η Κυβέρνηση της ΝΔ. Προς την κατεύθυνση αυτήν, άλλωστε, κινείται και η αύξηση του σχετικού προϋπολογισμού το 2021 για τη στήριξη των κοινωνικών ομάδων μέσω επιδομάτων. Με την ευκαιρία, θέλω να συγχαρώ την Υπουργό, αλλά και την πρόεδρο του Κέντρου Πρόνοιας της Περιφέρειας Θεσσαλίας Δήμητρα Παππά, για την υλοποίηση του σημαντικού προγράμματος «race for autism», που στόχο έχει να περιορίσει τις διακρίσεις προς τα άτομα με αυτισμό. Θερμά «ευχαριστώ» προς όλους τους εργαζόμενους στις Δομές Πρόνοιας, οι οποίοι επιτελούν σημαντικό έργο και συμβάλλουν στην ενίσχυση του πλέγματος πρόνοιας και κοινωνικής αλληλεγγύης, προσφέροντας τις υπηρεσίες τους κάτω από τις ιδιαίτερα απαιτητικές συνθήκες αντιμετώπισης της πανδημίας».

Η ΣΤΕΛΛΑ ΜΠΙΖΙΟΥ
Η βουλευτής Λάρισας της ΝΔ, κα Στέλλα Μπίζιου, δήλωσε: «Η 2α Απριλίου έχει καθιερωθεί ως η παγκόσμια ημέρα αυτισμού, όμως για την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κάθε ημέρα είναι ημέρα των ατόμων που βρίσκονται στα φάσμα του αυτισμού. Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σχεδιάζει πρωτοβουλίες για την ανίχνευση αναπτυξιακών διαταραχών, όπως ο αυτισμός στα παιδιά, ήδη από τους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς, ενώ ενισχύει την απασχόληση για άτομα με διαταραχές του αυτιστικού φάσματος, μέσω προγράμματος υποστηριζόμενης απασχόλησης για 200 άτομα, που θα πραγματοποιηθεί το 2022, με κάλυψη μεγάλου μέρους του μισθού και παράλληλη εργασιακή υποστήριξη και καθοδήγηση των ωφελούμενων.
Εξάλλου, έχουμε ενισχύσει τις δομές κοινωνικής πρόνοιας με την πρόσληψη εργαζομένων, ώστε να εξασφαλίζουμε υψηλής ποιότητας κοινωνικές υπηρεσίες προς τους χρόνια πάσχοντες, αλλά και να ανταποκριθούμε στις αυξημένες, λόγω Covid-19, ανάγκες. Η κοινωνική δικαιοσύνη, η αποδοχή και η κατανόηση αποτελούν προτεραιότητα για την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που αποστολή της έχει να υπηρετεί τον άνθρωπο».

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass