ΤΑ ΦΑΡΣΑΛΑ

Τίμησαν την πολιούχο τους Αγία Παρασκευή

* Θερμής υποδοχής έτυχε ο νέος μητροπολίτης Τιμόθεος

Δημοσίευση: 26 Ιουλ 2014 21:16 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 16:09

ΦΑΡΣΑΛΑ (Γραφείο «Ε») Του Αχ. Μπακαλέξη

Με λαμπρότητα, επισημότητα και θεία κατάνυξη εορτάστηκε η πολιούχος των Φαρσάλων Αγία Παρασκευή, προστάτιδα των ματιών. Την παραμονή της εορτής τελέστηκε μέγας αρχιερατικός εσπερινός, χοροστατούντος του νέου μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεου που έτυχε θερμής υποδοχής από τις αρχές, τον ιερό κλήρο και τον λαό των Φαρσάλων που αναφωνούσαν αρκετές φορές το «άξιος - άξιος».

Στο θείο κήρυγμά του ο μητροπολίτης κ. Τιμόθεος, αφού ευχαρίστησε για την υποδοχή, υπενθύμισε ότι «Σταυρική θα είναι η πορεία μου και με τον Σταυρό θα μπορώ να ευλογώ τον λαό του Θεού», ενώ αναφερόμενος στην Αγία Παρασκευή ανέφερε ότι «Η Αγία Παρασκευή όπως και όλοι οι Άγιοι θυσίασαν τη ζωή τους, τα νιάτα τους για τη δόξα του Χριστού. Επομένως, κάθε φορά που εορτάζουμε έναν Άγιο, η ορθόδοξη Εκκλησία τιμώντας τον Άγιο, λατρεύει τον Θεό. Πρέπει να έχουμε πρότυπα στη ζωή μας τους Αγίους και οφείλουμε να μιμούμαστε τη ζωή τους. Αυτοί που μας καθοδηγούν στον δρόμο αυτό είναι οι ποιμένες της εκκλησίας, που οφείλουν να είναι το παράδειγμα, τα φώτα των πιστών. Πρέπει να συμβουλεύουν τον λαό, να τον στηρίζουν, να διδάσκουν τον δρόμο της Αγιότητας».

Κατόπιν έγινε η περιφορά της εικόνας της Αγίας Παρασκευής, η οποία έφθασε δια μέσου των οδών Ρήγα Φεραίου και Λαρίσης στην πλατεία Δημαρχείου της πόλης, όπου εψάλησαν τροπάρια προς τιμήν της Αγίας Παρασκευής.

Στη συνέχεια διαβάστηκε μήνυμα του αρχιερατικού επιτρόπου της Περιφέρειας Φαρσάλων π. Ηλία Γώγου, αναφερόμενο στην υποδοχή του σεβασμιότατου μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεου, που μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «είμαστε όλοι πρόθυμοι να συστρατευθούμε μαζί σας, ως αρμόζει σε ευπειθή τέκνα προς στοργικό πατέρα για την ανάπτυξη του εκκλησιαστικού έργου σε όλους τους τομείς, στους οποίους εσείς θα εμφυσήσετε με τη δημιουργική πνοή».

Ακολούθησε ο ευχετήριος λόγος του δημάρχου Φαρσάλων κ. Άρη Καραχάλιου προς τον νέο μητροπολίτη, που μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής: «Με χαρά σας καλωσορίζω, εξ ονόματος όλων των πιστών του τόπου, στα Φάρσαλα, τούτη την ξεχωριστή για μας ημέρα κατά την οποία γιορτάζουμε τη μνήμη της πολιούχου προστάτιδός μας, Αγίας Παρασκευής.

Σας απευθύνω θερμά, ειλικρινή συγχαρητήρια για την ανάρρησή σας στον επισκοπικό θρόνο της Μητροπόλεώς μας, καθώς είμαι βέβαιος ότι η εκλογή σας σηματοδοτεί μια νέα εποχή, μια νέα σελίδα, μια καινούρια ημέρα για τη Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων, αλλά και ιδιαιτέρως για την περιοχή μας. Η γνωριμία μας κατά την τελετή χειροτονίας σας προ ολίγων εβδομάδων και η καλύτερη επαφή μας κατά την τελετή ενθρόνισής σας, μου δίνει το δικαίωμα να εξάρω τον χαρακτήρα, τη μετριοπάθεια, την επάρκεια γνώσεων και την εμπειρία σας. Φαντάζετε ως ποιμενάρχης και άνθρωπος θαυμαστής ηθικής συγκρότησης, σεμνός και ταπεινός, ως πρέπει, ενάρετος με πνευματική ενάργεια και ψυχική ευγένεια, ενώ, όπως πληροφορούμαι με ικανοποίηση, διακριθήκατε για την άοκνη δράση σας, για τη διοικητική σας επάρκεια και πρωτίστως ως υπερασπιστής της κοινωνικής δικαιοσύνης. Η πόλη σάς χαιρετίζει και σας υποδέχεται με αισθήματα χαράς και αγαλλίασης ως πατέρα αλλά και ως αδελφό. Προσβλέπουμε σε σας με την ελπίδα ότι θα τεθείτε ολόψυχα στην υπηρεσία του λαού και με επιτυχία θα ανταποκριθείτε στα καθήκοντά σας ως πνευματικός ποιμενάρχης και ταγός της Μητροπόλεως, η οποία αναμφίβολα αποτελεί ένα κέντρο εξουσίας που έχει τη δύναμη να σταθεί αρωγός στα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα που ταλανίζουν εσχάτως την ελληνική κοινωνία. Να είστε σίγουρος ότι ο λαός τούτου του τόπου θα σταθεί δίπλα σας, συμπαραστάτης και συνεργάτης του ύψιστου σκοπού, αυτού της διαφύλαξης της κιβωτού της χριστιανικής μας πίστης, των εκκλησιαστικών κειμηλίων και προσκυνημάτων της περιοχής μας, της προβολής της χριστιανικής μας παράδοσης, αλλά συνάμα και πρωτεργάτης στο κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο της εκκλησίας. Είμαστε έτοιμοι να βαδίσουμε στα χνάρια του δρόμου που θα χαράξετε με την πνευματική δύναμη και εξουσία που σας δόθηκε.

Είμαστε έτοιμοι να δημιουργήσουμε ένα ασφαλές, παραγωγικό πλαίσιο συνεργασίας σας με την τοπική εκκλησία και τον λαό. Θέλουμε και επιζητούμε από σας την πραγμάτωση των προσδοκιών των ευσεβών κατοίκων του τόπου, που εστιάζονται στη συνέχιση του έργου που μας κληροδότησαν οι προπάτορές μας, στη μεθοδικότερη οργάνωση των ενοριών λειτουργικά και ιερατικά, στην ανάπτυξη και εξάπλωση του φιλανθρωπικού έργου της τοπικής εκκλησίας, στη φροντίδα των αδυνάτων, στη στήριξη των νέων. Προσευχόμαστε για σας να έχετε τη δύναμη να τηρήσετε στην επισκοπική σας ζωή τις αρετές του επισκόπου, όπως αυτές συνοψίζονται στην Επιστολή του Αποστόλου Παύλου προς τον Τιμόθεο: «Να είστε σεμνός και φιλόξενος, εγκρατής, προσεκτικός και διδακτικός, ακατηγόρητος και αφιλάργυρος, υπομονετικός και πράος. Και πάνω απ’ όλα να προρευθείτε με τη χάρη του Αγίου Πνεύματος». Χαιρετίζουμε με τον δέοντα σεβασμό την έλευσή σας».

Κατόπιν ο δήμαρχος Φαρσάλων κ. Άρης Καραχάλιος προσέφερε στον νέο μητροπολίτη εγκόλπιο και εκείνος αφού τον ευχαρίστησε δήλωση ότι θα το φέρει για πάντα στο στήθος του.

Ανταπαντώντας ο μητροπολίτης κ. Τιμόθεος στις προσφωνήσεις, ανέφερε τα εξής:

 «Ειλικρινά μέσα στην ψυχή μου υπάρχουν πολλά αισθήματα χαράς και ευγνωμοσύνης για την υποδοχή σας. Ένα μεγάλο ευχαριστώ μέσα από τα βάθη της καρδιάς μου. Θα ήθελα, όπου πάω αυτές τις ημέρες, να πω, επειδή όλοι μου εύχονται, ότι ο κληρικός και ιδιαίτερα ο επίσκοπος φέρει ένα Σταυρό που του ανέθεσε η Εκκλησία για να σηκώνει στους ώμους του και να πορεύεται μέσα στην Εκκλησία θυσιαζόμενος για τον λαό του Θεού. Για μένα λοιπόν επιτυχία θα είναι αυτό που λέει ο ιερός Χρυσόστομος: «όταν πήγε ο Ιερός Χρυσόστομος στην πόλη, η πόλη έσφυζε από αιρετικούς ανθρώπους, όταν έφυγε άφησε μόνο έναν αιρετικό. Δεν κάνω παρομοίωση γιατί στην πόλη μας δεν έχουμε αιρετικούς αλλά Ορθόδοξους Χριστιανούς, αλλά η επιτυχία η δική μου και του ιερού κλήρου θα είναι να είμαστε οι άνθρωποι οι οποίοι θα σας υπενθυμίζουν το Θεό και την παρουσία του Θεού μέσα στη ζωή σας. Να αγιαζόμαστε εμείς από τον Θεό και να σας αγιάζουμε όλους εσάς, με την άσκηση και την ταπείνωσή μας. Η Αγία Παρασκευή να είναι σκέπη και να ευλογεί όλους και εμένα και εσάς. Χρόνια πολλά και σας ευχαριστώ για την αγάπη σας και την υποδοχή σας».

Κατόπιν έγινε επιστροφή της ιεράς εικόνας στον ιερό μητροπολιτικό ναό της Αγίας Παρασκευής μέσω της οδού Λαμίας. Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν ανήμερα της εορτής με τη θεία λειτουργία και το θείο κήρυγμα στον ιερό μητροπολιτικό ναό της Αγίας Παρασκευής.

Στις εκδηλώσεις παρευρέθηκαν ο σεβασμιότατος μητροπολίτης κ. Τιμόθεος, ο δήμαρχος Φαρσάλων κ. Άρης Καραχάλιος, ο πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου κ. Βάιος Νικολάου, οι αντιδήμαρχοι κ. Δημ. Μπαμπανίκας και κ. Ευστάθιος Τεριζής, η πρόεδρος της ΔΗΚΕΦΑ κ. Δέσποινα Συροπούλου, δημοτικοί σύμβουλοι, ο διοικητής της 61 Μ.Ε. κ. Χρήστος Ράμμος, η υποδιοικητής του Α.Τ. Φαρσάλων κ. Ελένη Δαμιανού, ο πρόεδρος της ΕΑΣ κ. Ιωάν. Σούρλας, εκπρόσωποι του Αιμοδοτικού και Εμπορικού Συλλόγου, του Εργατικού Κέντρου, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, ο ιερός κλήρος της επαρχίας Φαρσάλων και πλήθος κόσμου.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass