Ασκούς αντιδράσεων άνοιξαν τα αιολικά πάρκα στον Κίσσαβο

ΑΡΝΗΤΙΚΟΣ Ο ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΓΙΓΑΝΤΙΑΙΩΝ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ Ι.Μ. ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

Δημοσίευση: 05 Μαρ 2021 15:06
Το σημείο όπου θα στηθεί το ένα από τα δύο αιολικά πάρκα Το σημείο όπου θα στηθεί το ένα από τα δύο αιολικά πάρκα

ΑΓΙΑ (Γραφείο «Ε») Του Νίκου Γουργιώτη

Αντίθετος στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων στον Κίσσαβο δείχνει να είναι ο Δήμος Αγιάς,

θέμα το οποίο συζητήθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου απ’ όπου υιοθετήθηκε ψήφισμα με το οποίο ζητείται, μεταξύ άλλων, το «πάγωμα» όλων των αδειών από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), όπως και λοιπών εκκρεμών αδειοδοτήσεων, έως την ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης και αναθεώρησης του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Όπως είναι γνωστό, στη ΡΑΕ έχουν κατατεθεί αιτήσεις για την εγκατάσταση 7 ή 8 συνολικά αιολικών σταθμών. Από αυτές, δύο αιτήσεις έχουν πρόσφατα πάρει τη θετική γνωμοδότηση στο Κεντρικό Συμβούλιο Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης και αναμένεται η απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων και η άδεια εγκατάστασης. Οι δε άλλες, είναι στη φάση της αξιολόγησης των αιτήσεων παραγωγής. Οι δύο, που έχουν ήδη τη θετική γνωμοδότηση, αφορούν:
1. Αιολικό Σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 48 MW, στην περιοχή που περιβάλλουν οι θέσεις Καλλιθέα - Πλάκα Τρανή - Μικρή Πλάκα - Φωτεινή - Πατούσα - Μαγούλα - Μάσκα των Δημοτικών Ενοτήτων Λακέρειας και Νέσσωνος των Δήμων Αγιάς και Τεμπών αντίστοιχα. Πρόκειται για 16 φτερωτές ανεμογεννήτριες διαμέτρου 112 μέτρων με συνολικό ύψος από το έδαφος περί τα 150 μέτρα η καθεμία και διάρκεια ισχύος βεβαίωσης τα 25 έτη, η οποία μπορεί να ανανεωθεί μέχρι ίσο χρόνο. Η βεβαίωση αυτή ισχύει για 25 έτη, αρχόμενη από την ημερομηνία έκδοσης της άδειας παραγωγής που έγινε το 2010, οπότε και λήγει στις 7/10/2035.
2. Αιολικό Σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 6 MW, στη θέση Γιδοβοσκή - Δροσερή Ράχη της Δημοτικής Ενότητας Λακέρειας του Δήμου Αγιάς. Πρόκειται για 3 φτερωτές ανεμογεννήτριες διαμέτρου 90 μέτρων η καθεμία και διάρκειας ισχύος βεβαίωσης τα 25 έτη, η οποία μπορεί να ανανεωθεί μέχρι ίσο χρόνο. Η βεβαίωση αυτή ισχύει για 25 έτη, αρχόμενη από την ημερομηνία έκδοσης της άδειας παραγωγής που έγινε το 2012, οπότε και λήγει στις 15/3/2037.
Κατά την τοποθέτησή του ο εισηγητής του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο αντιδήμαρχος Τουρισμού, Πολιτισμού και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Νίκος Ντάγκας, υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ό,τι: «Δε θα μπορούσαμε να είμαστε αντίθετοι στην ανάπτυξη όλων των ανανεώσιμων μορφών ενέργειας, οι οποίες συμβάλλουν με την παραγωγή καθαρής ενέργειας και στην προστασία του περιβάλλοντος. Όμως, δεν είναι δυνατό να μην αντιδράσουμε και να μη διαμαρτυρηθούμε, όταν στη διαδικασία κατασκευής αυτών των εγκαταστάσεων (δρόμοι πρόσβασης, κτίρια, πυλώνες, κόψιμο δέντρων, σκυρόδεμα, ανεμογεννήτριες, κ.λπ.) το αποτέλεσμα είναι εν τέλει λιγότερο «πράσινο» από το αντιστάθμισμα της παραγόμενης «καθαρής ενέργειας» βλάπτοντας αισθητικά και ουσιαστικά τις ορεινές περιοχές της πατρίδας μας.
Η συνεχιζόμενη ανεξέλεγκτη χωροθέτηση αιολικών πάρκων βλάπτει τις προοπτικές μελλοντικής ανάπτυξης των ορεινών περιοχών και καταδικάζει σε σταδιακή ένδεια τους κατοίκους τους, επιδρά αρνητικά στη χλωρίδα, στην πανίδα και τους υπαίθριους χώρους όπου ασκούνται δραστηριότητες του βουνού, αλλά επιδρά αρνητικά και στη συνέχεια της αγροτικής εκμετάλλευσης και της κτηνοτροφίας.
Δημιουργεί μια μόνιμη ζημία και μια καταστροφή που θα παραμείνει για πάντα. Θεωρούμε ότι η κεντρική διοίκηση προχώρησε και προχωρά στην ανάπτυξη και την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών χωρίς ολοκληρωμένη ενεργειακή στρατηγική που να βασίζεται στις πραγματικές ενεργειακές ανάγκες και σε έναν ορθολογικό χωροταξικό σχεδιασμό, στην προστασία των ιδιαίτερων ταυτοτήτων μας χαρακτηριστικών και στην οικονομική, πολιτισμική και περιβαλλοντική πραγματικότητα των Δήμων. Στο πλαίσιο αυτό πιστεύουμε ότι, για να αρθεί το σημερινό αδιέξοδο, είναι αναγκαίο να καλλιεργηθεί ένα γόνιμο έδαφος εποικοδομητικού διαλόγου μεταξύ Δήμων και Κεντρικής Διοίκησης, ώστε σε περιβάλλον διαφάνειας και δημοκρατίας να αναζητηθούν αξιόπιστες και τεκμηριωμένες προτάσεις».

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ
Ο κ. Ντάγκας κάλεσε τους δημοτικούς συμβούλους να εκφράσουν την πλήρη αντίθεσή τους στα σχέδια για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο βουνό του Κισσάβου, άποψη η οποία στηρίχθηκε στα εξής επιχειρήματα:
* Πρόκειται να κατασκευαστούν σε υψόμετρα που για άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι απαγορευτικά, όπως στην Αυστρία, στη Γερμανία, στην Ιταλία.
* Τα συνοδευτικά έργα και οι παρεμβάσεις - διάνοιξη δρόμων πρόσβασης, εσωτερική οδοποιία με εκσκαφές και εκβραχισμούς, προσωρινή εγκατάσταση εργοταξίου, ανέγερση οικίσκου ελέγχου, υπόγειο και εναέριο δίκτυο μεταφοράς (πυλώνες) για τη σύνδεση με το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, την ανέγερση υποσταθμού ανύψωσης τάσης, κ.λπ. - λόγω του υψομέτρου και των μεγάλων κλίσεων θα προκαλέσουν υποβάθμιση, διάβρωση, κατακερματισμό και απώλεια των φυσικών βιοτόπων των οργανισμών του Κισσάβου, θα επιδράσουν αρνητικά στη χλωρίδα και στην πανίδα της περιοχής Natura και θα αυξήσουν δραματικά τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς, όπως διαπιστώνεται τα τελευταία 20 χρόνια στην Εύβοια.
* Η εγκατάσταση ανεμογεννητριών στις κορυφογραμμές του Κισσάβου και στα 2.000 μέτρα κακοποιεί το ορεινό τοπίο, υπονομεύει τον ήπιο εναλλακτικό τουρισμό της περιοχής και βλάπτει τις προοπτικές μελλοντικής βιώσιμης ανάπτυξης διώχνοντας ουσιαστικά όσους θα ήθελαν να ζήσουν αξιοπρεπώς και να επενδύσουν στα χωριά τους, αξιοποιώντας αυτές τις δυνατότητες.
* Είναι δίπλα στον θρησκευτικό χώρο της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου.
* Είναι σε απόσταση αναπνοής από την Περιοχή Natura.
* Εκκρεμεί η έγκριση της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης (ΕΠΜ), καθώς και το Προεδρικό Διάταγμα, που θα καθορίσουν τα όρια του Εθνικού Δρυμού, αλλά και τις χρήσεις της ευρύτερης περιοχής.
* Τέλος, αναφερόμαστε στο βουνό Κίσσαβος με την Προστατευόμενη Περιοχή NATURA, με την πλούσια και σπάνια χλωρίδα και πανίδα, που αποτελεί τον βοτανικό κήπο της Ευρώπης με κάλυψη στο 98% της.
Επισήμανε παράλληλα ότι:
α) Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας από τον Νοέμβριο του 2020 προχώρησε στην υπογραφή της σύμβασης για τη μελέτη με τίτλο «Αξιολόγηση και Αναθεώρηση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Ε.Χ.Π. Α.Π.Ε.)».
β) Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται η προκήρυξη των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης, η ολοκλήρωση των οποίων θα διασφαλίσει την ορθολογική χρήση των βοσκοτόπων και θα συμβάλλει στην κατεύθυνση ανάταξης της κτηνοτροφίας και στην περιοχή μας.
γ) Αυτήν τη χρονική στιγμή για τις ανάγκες της πανδημίας από 3% έχει κατέβει στο 1% η απόδοση εσόδων στους Δήμους.
δ) Η διαβούλευση στον πρώην Δήμο Λακέρειας έχει γίνει πριν πολλά χρόνια, όταν οι τοπικές και εθνικές ανάγκες ήταν διαφορετικές.
Σύμφωνα με όλα τα παραπάνω, λοιπόν, ο κ. Ντάγκας πρότεινε στο Δημοτικό Συμβούλιο να εγκρίνει τη σύνταξη του ψηφίσματος με το οποίο ζητείται:
- Πάγωμα όλων των αδειών από τη ΡΑΕ, όπως και λοιπών αδειοδοτήσεων, έως την ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης και αναθεώρησης του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
- Τεκμηρίωση της υπάρχουσας κατάστασης ως προς τους τιθέμενους εθνικούς στόχους για τις ΑΠΕ και την ανάλυση του βαθμού επίτευξης αυτών έως σήμερα από τους πλέον επίσημους φορείς.
- Ενεργή συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κατά τη διαβούλευση της αξιολόγησης και αναθεώρησης του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ και ικανός χρόνος διάρκειας αυτής ώστε να υποβληθούν τεκμηριωμένα οι απόψεις όλων των φορέων.
- Αναθεώρηση των αντισταθμιστικών ωφελημάτων προς όφελος των τοπικών κοινωνιών, τόσο πριν την κατασκευή των έργων, όσο και κατά τη λειτουργία τους, με αύξηση του προβλεπόμενου σήμερα ποσοστού 3% επί των εσόδων. Να εξορθολογιστεί ο τρόπος απόδοσης αυτών των οικονομικών ωφελημάτων, ώστε να κατευθύνονται συνολικά στις περιοχές που θίγονται από τα αιολικά έργα και όχι μόνο στις Κοινότητες που φιλοξενούν τις ανεμογεννήτριες.
- Να χρηματοδοτηθεί ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα Οικονομικής Ανάπτυξης για κάθε κοινότητα στην οποία υπάρχει το ενδιαφέρον.
- Απαίτηση για τη σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών κατά τη διαδικασία της αδειοδότησης έργων ΑΠΕ.
- Υψομετρικό «κατώφλι» 1.000 μέτρων, άνω του οποίου να μη δύναται η εγκατάσταση αιολικών σταθμών. Ο εν λόγω περιορισμός να ισχύσει μόνο εφόσον δε γίνει αποδεκτό το αίτημα για την αποφασιστική γνώμη των Δήμων στις αιτήσεις εγκατάστασης ΑΠΕ.
- Απαγόρευση εγκατάστασης έργων ΑΠΕ σε περιοχές, όπως Εθνικά Πάρκα, Εθνικοί Δρυμοί και περιοχές Natura.
- Να δημιουργηθεί «κουμπαράς» με μέρος από τα ακαθάριστα έσοδα για κάθε έργο ΑΠΕ, ώστε με το πέρας της κάθε επένδυσης ο κάθε Δήμος να μπορεί με τα έσοδα αυτά να χρηματοδοτεί την αποκατάσταση του τοπίου.
- Την εκπόνηση περιβαλλοντικών μελετών από ανεξάρτητους φορείς, μη ελεγχόμενους από τις ανάδοχες εταιρείες.
Το ψήφισμα, μετά από μακρά συζήτηση, ενεκρίθη και στάλθηκε στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωστή Χατζηδάκη και τη γενική γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, κ. Αλεξάνδρα Σδούκου.
Ο κ. Αθανάσιος Ολύμπιος από την παράταξη «Νέα Εποχή» δήλωσε παρών, όπως κι ο κ. Ηλίας Ευσταθίου από την παράταξη «Δώτιο Πεδίο». Λευκό ψήφισε η «Λαϊκή Συσπείρωση».


Η ΜΕΙΖΟΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Με επιστολή της στην «Ε» η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης «Αγιά 2019 - Νέα Εποχή» υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Συμφωνήσαμε με την ουσία του ψηφίσματος, αφουγκρασμένοι και τις ανησυχίες των δημοτών. Θέλουμε κι εμείς να έχουμε την ελάχιστη περιβαλλοντική επιβάρυνση στο «βουνό μας» κι επομένως στηρίζουμε κάθε πίεση προς τους υπευθύνους για τον σκοπό αυτόν. Όπως είπαμε και στο Δημοτικό Συμβούλιο, έχουμε τις διαφωνίες μας σε πολλά από τα στοιχεία που περιέχονται στην εισήγηση, κάποια από τα οποία τα θεωρούμε υπερβολικά, αλλά, κυρίως, ότι πρέπει να ερωτηθούν, ειδικά οι δημότες του δημοτικού διαμερίσματος της Λακέρειας, οι οποίοι και είχαν συμφωνήσει παλαιότερα στην ανάπτυξη αιολικών πάρκων στον Κίσσαβο, καθώς επίσης και η γειτονική Μοναστική Κοινότητα. Να μην ξεχνάμε ότι είναι αυτοί οι οποίοι θα επηρεαστούν περισσότερο».Η ΛΑ.ΣΥ.
Για το θέμα, η Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Αγιάς σε ανακοίνωση, μεταξύ άλλων, αναφέρει ό,τι:
«Η Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Αγιάς είναι αντίθετη όχι μόνο γιατί καταστρέφεται στη συγκεκριμένη περίπτωση το περιβάλλον στον ορεινό όγκο του Κισσάβου από τις μεγάλες παρεμβάσεις που απατούνται για την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών (δρόμοι, τσιμέντο, κτίρια, κόψιμο δέντρων, πυλώνες, ανεμογεννήτριες), αλλά γιατί παραδίδει την ενέργεια στα χέρια των επιχειρηματιών, μετατρέποντάς την σε ακριβό εμπόρευμα που θα το πληρώνει ο λαός και πολλοί δε θα έχουν πρόσβαση λόγω της φτώχειας».

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass