Τα τρακτέρ ξανάρχονται...

ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ - ΚΟΝΒΟΪ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ -ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ ΕΟΑΣΝΛ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ ΜΕ ΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΚΩΣΤΑ ΑΓΟΡΑΣΤΟ -Ρ. ΜΑΡΟΥΔΑΣ: ΕΧΟΥΜΕ ΒΑΡΕΘΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΛΕΝΕ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΕΣ ΟΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΔΙΚΙΟ, ΑΛΛΑ ΤΙΠΟΤΑ ΝΑ ΜΗ ΓΙΝΕΤΑΙ...

Δημοσίευση: 09 Φεβ 2021 21:00

Του Γ. Ρούστα Φωτ.: Κ. Τσάντζος

Κινητοποίηση από τα ...παλιά στο κέντρο της Λάρισας με δεκάδες τρακτέρ από την επαρχία

να κάνουν αισθητή την παρουσία τους στην πόλη, με τον εκκωφαντικό ήχο της μηχανής και τις ...καραβίσιες κόρνες, τα συνθήματα και τα αγωνιστικά τραγούδια, στο πλαίσιο διαμαρτυρίας που οργάνωσε η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων νομού Λάρισας.
Η αυτοκινητοπομπή των αγροτικών μηχανημάτων ξεκίνησε από διάφορα χωριά (με την επαρχία Τυρνάβου να δίνει δυναμικό «παρών», ακολούθησαν σε συμμετοχή η Νίκαια και ο Πλατύκαμπος) και κατέληξε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Εκεί χρειάστηκαν διαπραγματεύσεις μεταξύ των διοικούντων της Ομοσπονδίας και του αντιπεριφερειάρχη, Γιώργου Λαδόπουλου, για την αποχώρηση της αστυνομικής δύναμης που βρισκόταν στον χώρο, κάτι που έγινε.
Στην ομιλία του ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Στέλιος Τσικριτζής, αναφέρθηκε στα βασικά αιτήματα των αγροτών, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση σε αυτά της επαρχίας Τυρνάβου και στο γεγονός ότι «οι Τυρναβίτες δεν έχουν αποζημιωθεί εδώ και έναν χρόνο για τις ζημιές που προκάλεσε ο παγετός, ιδιαίτερα στα ροδάκινα. Ακόμη αναμένουμε τις εκτιμήσεις» δήλωσε εξοργισμένος και ζήτησε την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ «ο οποίος εξαιρεί από το πλαίσιο των αποζημιώσεων, καλλιέργειες όπως οι κερασιές και οι αχλαδιές».
Στη σύσκεψη που ακολούθησε στην αίθουσα του περιφερειακού συμβουλίου, με τον περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό και τον αντιπεριφερειάρχη Γιώργο Λαδόπουλο, ο πρόεδρος της ΕΟΑΣΝΛ Ρίζος Μαρούδας, αφού διευκρίνισε ότι τηρήθηκαν ευλαβικά όλα τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό, ανέπτυξε διεξοδικά τα αιτήματα των αγροτών, ζητώντας από την Περιφερειακή Αρχή να τα στηρίξει.
Σχολιάζοντας δε τις απαντήσεις του υπουργού Σπήλιου Λιβανού στους συναδέλφους του της Καρδίτσας, με τους οποίους συναντήθηκε το μεσημέρι ανέφερε χαρακτηριστικά: Έχουμε βαρεθεί να μας λένε ότι έχουμε δίκιο αλλά στο τέλος να μην βλέπουμε το χρώμα του χρήματος, διότι για μας δεν επιτρέπουν ειδικές ενισχύσεις οι δημοσιονομικές συνθήκες. Ιδιαίτερα για τη μείωση του κόστους παραγωγής στα αγροτικά προϊόντα και το αφορολόγητο πετρέλαιο, ο Υπουργός τα χαρακτήρισε δίκαια αιτήματα, αλλά σημείωσε ότι δεν υπάρχουν χρήματα. Για το μεγάλο κεφάλαιο όμως πάντα βρίσκεται τρόπος. Ζητήθηκε από την κυβέρνηση να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο, ώστε να τους προστατεύσει από τους εκκοκκιστές και τους μεγαλεμπόρους, οι οποίοι με πρόσχημα την πανδημία αγοράζουν σε ακόμα πιο εξευτελιστικές τιμές, αλλά ακόμη περιμένουμε. Για πολλές αδικίες των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ για τις καταστροφές από τον «Ιανό», ο Υπουργός είπε απλά ότι θα το ψάξει. Ίσως βλέποντας τη σημερινή μαχητική μας αντίδραση να βιαστεί να το κάνει» σημείωσε ο κ. Μαρούδας.
Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, δεσμεύτηκε να προωθήσει τα αιτήματα των αγροτών στην ηγεσία του Υπουργείου, ενώ δήλωσε αλληλέγγυος με τα αιτήματά τους που σχετίζονται με την αναγκαιότητα αλλαγής του κανονισμού του ΕΛΓΑ και την ιδέα θέσπισης εγγυημένου εισοδήματος, «καθώς ο αγρότης δεν μπορεί να παρακολουθεί συνεχώς την τιμή των προϊόντων του στην αγορά». Τόνισε επίσης την ανάγκη «η δημόσια διοίκηση να λειτουργεί με μεγαλύτερη ταχύτητα» και υπενθύμισε στην αντιπροσωπεία της ΕΟΑΣΝΛ τις πρωτοβουλίες της Περιφερειακής Αρχής για την ήπια μεταφορά νερού από τον Αχελώο στον θεσσαλικό κάμπο και για όλα τα αρδευτικά έργα που προγραμματίζονται, με αποκορύφωμα τις τελευταίες θετικές εξελίξεις με το φράγμα της Σκοπιάς στα Φάρσαλα».
* Η Λαϊκή Συσπείρωση Κιλελέρ, στηρίζει τους αγώνες των βιοπαλαιστών αγροτών και με ανακοίνωση του επικεφαλής της, Βασίλη Σταμουλάκη, χαιρετίζει τη μηχανοκίνητη κινητοποίηση με τα δίκαια αιτήματα που θέτουν. «Τώρα πρέπει οι αγώνες αυτοί να γίνουν ακόμα μαζικότεροι, τηρώντας βεβαίως τα μέτρα προστασίας από τον Covid-19, να συντονιστούν με εκείνους των εργαζομένων, των υγειονομικών, των μικρομεσαίων επαγγελματιών των πόλεων, των φοιτητών και μαθητών, κόντρα στη λογική του μικρότερου κακού, του «όλοι μαζί να βάλουμε πλάτη να ξεπεράσουμε κι αυτήν την κρίση», που αποτελεί απαύγασμα της υποκρισίας της κυβέρνησης, των αστικών κομμάτων, των στελεχών τους στους Δήμους και την Περιφέρεια. Η Λαϊκή Συσπείρωση Κιλελέρ πρότεινε με ψήφισμά της στο Δημοτικό Συμβούλιο να υιοθετηθούν και να διεκδικηθούν συγκεκριμένα μέτρα στήριξης από την Κυβέρνηση» καταλήγει η ανακοίνωση.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΛΙΒΑΝΟΥ - ΕΟΑΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός δέχθηκε χθες αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας και συζήτησε μαζί τους το σύνολο των θεμάτων που τους απασχολούν. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ «η συζήτηση έγινε σε καλό και εποικοδομητικό κλίμα καθώς σε πολλά θέματα υπήρξε συναντίληψη. Κοινή συνισταμένη Υπουργείου και συνεταιριστών είναι η λήψη μέτρων προς όφελος των Ελλήνων αγροτών. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος, παρέθεσε στοιχεία για την καταγραφή και τις αποζημιώσεις που δόθηκαν λόγω των καταστροφών που προκάλεσε ο «Ιανός», οι οποίες κατεβλήθησαν σε χρόνο ρεκόρ. Ο κ. Λιβανός κατέστησε σαφές στους εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας ότι μέλημά του και μέλημα της κυβέρνησης είναι να γίνει ο πρωτογενής τομέας πιο παραγωγικός, να αυξηθεί η προστιθέμενη αξία των προϊόντων της ελληνικής γης και να εισέλθουν όσο το δυνατόν περισσότεροι νέοι στο αγροτικό επάγγελμα».

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass