Απευθείας ανάθεση σε «φιλική» εταιρεία

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΚΩΝ. ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΥ: ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΛΑΡΙΣΙΝΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΕΙΧΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΧΕΣΗ Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ - ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ

Δημοσίευση: 05 Φεβ 2021 15:00

Διαστάσεις παίρνει η υπόθεση της προμήθειας μηχανήματος καθαριότητας με απευθείας

ανάθεση από τον Δήμο Λαρισαίων σε εταιρεία με την οποία είχε επαγγελματική σχέση ο αντιδήμαρχος Οικονομικών! Η ηλεκτρονική διεύθυνση (email) του οποίου εμφανίζεται στο Καταστατικό της εταιρείας ως η διεύθυνση με την οποία μπορούν να επικοινωνούν τα μέλη της εταιρείας! Και η οποία άλλαξε μετά την απευθείας ανάθεση του έργου, ύψους 24.676 ευρώ. Μάλιστα ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Αθ. Αδαμόπουλος, υπογράφει ως προϊστάμενος Λογιστηρίου της συγκεκριμένης εταιρείας, έως και το τέλος του 2019, περίοδο κατά την οποία έχει αναλάβει θέση αντιδημάρχου καθώς και προέδρου της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου, από την οποία «περνούν» τέτοιου είδους αναθέσεις.
Την καταγγελία φέρνει στο Δημοτικό Συμβούλιο ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Λάρισα Μπροστά» κ. Κων. Αργυρόπουλος, με τη μορφή ερώτησης που κατέθεσε χθες. Η ερώτηση απευθύνεται στον δήμαρχο Λαρισαίων προκειμένου να συζητηθεί στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της ερχόμενης εβδομάδας που έχει ως θέμα της ημερήσιας διάταξης τη συζήτηση-απάντηση επί ερωτήσεων που υποβάλλουν επικεφαλής των παρατάξεων και οι δημοτικοί σύμβουλοι.
Ο κ. Αργυρόπουλος στην ερώτησή του κάνει λόγο και για άλλες απευθείας αναθέσεις προς τη συγκεκριμένη εταιρεία (σ.σ.: ερωτώμενος από την «Ε», ανέφερε ότι πρόκειται για προμήθειες ύψους 80.000 ευρώ), ενώ στέκεται ιδιαίτερα σε σχετικό άρθρο του καθηγητή Εφ. Γεωργικών Μηχανημάτων Τ.Ε.Ι. Λάρισας και τεχνικού συμβούλου της εταιρείας «GARDENSPORT» κ. Νίκου Κρουστάλλη (δημοσιεύτηκε στο φύλλο της 1ης Φεβρουαρίου 2021, της «Ελευθερίας της Δευτέρας»), στο οποίο, ούτε λίγο ούτε πολύ, ο συντάκτης του υποστήριζε ότι η περιγραφή των τεχνικών προδιαγραφών του μηχανήματος καθαριότητας (σ.σ.: ηλεκτροκίνητο σάρωθρο πεζού χειριστή) ήταν τόσο φωτογραφική και απόλυτη, ώστε αποκλείονταν αυτόματα κάθε άλλος προμηθευτής.

 

ARGYROPOYLOS LARISA MPROSTA

Το σάρωθρο πεζού χειριστή που με απευθείας ανάθεση πήγε σε εταιρείαμε την οποία είχε επαγγελματική σχέση ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Λάρισας. Το φέρνει στο Δημοτικό Συμβούλιο με τη μορφή ερώτησης ο δημ. σύμβουλος Κων. Αργυρόπουλος

 

Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΥ
Η ερώτηση του δημοτικού συμβούλου Κων. Αργυρόπουλου είναι η εξής: «Στις 15-1-2021 με δελτίο τύπου αναδείξαμε την προμήθεια, με απευθείας ανάθεση, ηλεκτροκίνητου σαρώθρου πεζού χειριστή, για τις ανάγκες της Διεύθυνσης Καθαριότητας. Στις 22-1-2021 σε απάντησή του ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Καθαριότητας κ. Ζαούτσος μας πληροφόρησε ότι, από πλευράς δημοτικής αρχής, υπάρχει «διαφάνεια στις απευθείας αναθέσεις»!
Τη θέση όμως του κ. Ζαούτσου ήρθε να αλλάξει το άρθρο του Καθηγητή Εφ. Γεωργικών Μηχανημάτων του ΤΕΙ Λάρισας, στην εφημερίδα «Ελευθερίας της Δευτέρας», ο οποίος αναφέρει: «Για τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης υπάρχει ο τύπος, υπάρχει και η ουσία. Είναι μια διαδικασία που επιτρέπεται μόνο σε επείγουσες και έκτακτες περιπτώσεις. Όμως για να μην κρυβόμαστε, αυτό που απέκλεισε όλους τους άλλους προμηθευτές από το να δώσουν προσφορά είναι η απόλυτη φωτογραφία δύο σελίδων των τεχνικών προδιαγραφών του σαρώθρου που προδιαγράφει και την τελευταία βίδα του συγκεκριμένου μηχανήματος». Και συμπληρώνει: «Το κυριότερο όμως ζήτημα είναι ζήτημα ηθικής τάξης που αφορά τη διαφάνεια, τα κριτήρια επιλογής μοντέλου και προμηθευτή και τη δημιουργία τετελεσμένων που δεσμεύουν και κατευθύνουν τον Δήμο σε συγκεκριμένες εταιρείες και μοντέλα».
Μετά τη συγκεκριμένη δημόσια τοποθέτηση-ειδικών και του κ. Ζαούτσου – ξεκινήσαμε έλεγχο και κάναμε φύλλο και φτερό όλες τις απευθείας αναθέσεις στη συγκριμένη εταιρεία. Ο σοφός λαός λέει ότι «όταν ψάχνεις βρίσκεις» και εμείς ανακαλύψαμε τα κάτωθι:
1. Η συγκεκριμένη εταιρεία, στην οποία δόθηκε η ανάθεση -συστήθηκε ως εταιρεία πολύ πρόσφατα, στις 02/08/2019. Άρα δεν είναι μια εταιρεία με πολυετή εμπειρία στα συγκεκριμένα μηχανήματα.
2. Στη σύσταση της εταιρείας με αριθμό ΓΕΜΗ 151…..00 από 2/8/2019 μέχρι και τις 11-1-2021 το (email) επικοινωνίας των μελών της εταιρείας ήταν το email του Αντιδημάρχου Οικονομικών Λάρισας το οποίο άλλαξε στις 12/1/ 2021 μετά τη συγκεκριμένη απευθείας ανάθεση.
3. Ο Ισολογισμός της 1ης εταιρικής χρήσης (02/08/2019-31/12/2019) της εταιρείας υπογράφεται από τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών του Δ. Λαρισαίων, με την ιδιότητα του προϊσταμένου λογιστηρίου της εταιρείας.
4. Η συγκεκριμένη εταιρεία από την ημέρα ίδρυσής της, την 2/8/2019, έχει πάρει και άλλες απευθείας αναθέσεις από τη δημοτική αρχή πολλών χιλιάδων ευρώ. Αναθέσεις οι οποίες γίνονται από την οικονομική επιτροπή του Δήμου Λαρισαίων, πρόεδρος της οποίας τυγχάνει να είναι ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Λάρισας.
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο Δήμαρχος Λάρισας κ. Καλογιάννης:
1. Είναι εν γνώση σας οι συνεχόμενες απευθείας αναθέσεις στη συγκεκριμένη εταιρεία;
2. Γνωρίζατε τη μέχρι πρόσφατα επαγγελματική σχέση της συγκεκριμένης εταιρείας με τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών;
3. Εάν γνωρίζετε την επαγγελματική σχέση του Αντιδημάρχου με την εταιρεία, το θεωρείτε πολιτικά και ηθικά σωστό να παίρνει απευθείας αναθέσεις από τον Δήμο;»
Ο ερωτών Δημοτικός Σύμβουλος της παράταξης «ΛΑΡΙΣΑ-ΜΠΡΟΣΤΑ» Κωνσταντίνος Αργυρόπουλος

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass