Τον Αγιο Τρύφωνα τίμησε η Εξωραϊστική Μορφωτική Λέσχη Φιλιππούπολης

Δημοσίευση: 02 Φεβ 2021 18:31

Τιμήθηκε και φέτος ο Άγιος Τρύφωνας, προχθές Κυριακή 31 Ιανουαρίου, στο ομώνυμο εξωκκλήσι, στην περιοχή Παλαιοχώρι (Νομές), από τους Ανατολικορωμυλιώτες της Φιλιππούπολης, που εδώ και μερικά χρόνια εορτάζεται σε δικό του χώρο, αφού το παρεκκλήσι του Αγίου χτίστηκε από δωρεές των κατοίκων της Φιλιππούπολης.


Την παραμονή της εορτής του Αγίου τελέστηκε αρχιερατικός εσπερινός μετά αρτοκλασίας, προεξάρχοντος του σεβασμιότατου μητροπολίτη κ.κ. Ιερώνυμου τη συμμετοχή ιερέων της Μητρόπολης, επισήμων όπως ο βουλευτής κ. Χρ. Κέλλας και αρκετών πιστών.
Χθες, ανήμερα της εορτής του Αγίου, τελέστηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος.
Ο Άγιος Τρύφων έζησε στα μέσα του τρίτου αιώνα, στη Λάμψακο της Φρυγίας. Καταγόταν από φτωχή οικογένεια και για να ζήσει έβοσκε χήνες. Ήταν ευσεβής, ενάρετος και ταπεινός, όπως σημειώνει ο Συναξαριστής και μελετούσε την Αγία Γραφή. Ο Θεός τού έδωσε το χάρισμα να θεραπεύει ασθένειες και να διώχνει δαιμόνια. Αναφέρεται ένα θαυμαστό περιστατικό θεραπείας της κόρης του αυτοκράτορα, η οποία βασανιζόταν από δαιμόνιο. Όταν ανέβηκε στον θρόνο ο Δέκιος, κήρυξε διωγμό εναντίον των Χριστιανών. Καταγγέλθηκε ως χριστιανός και οδηγήθηκε στον έπαρχο Ακυλίνο, στη Νίκαια της Βιθυνίας. Φρικτά βασανιστήρια ακολούθησαν την άρνηση του Αγίου να θυσιάσει στους θεούς. Ο Άγιος Τρύφων προσευχόταν στον Θεό, ζητώντας τη συγχώρηση δημίων του. Βλέποντας οι δήμιοί του, ότι δεν μπορούν να τον αναγκάσουν να αρνηθεί τον Χριστό, διέταξαν τον αποκεφαλισμό του. Όμως ο Άγιος παρέδωσε την ψυχή του στον Θεό πριν τον αποκεφαλίσουν. Ο Άγιος Τρύφωνας συνδέεται με το κρασί επειδή καταγόταν από μια περιοχή που ήταν από τους μεγαλύτερους αμπελότοπους της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας.
Οι Ανατολικορωμυλιώτες τιμούν τον Άγιο ως προστάτη των αμπελουργών και λαχανοπαραγωγών. Σε πολλά μέρη όπου έχουν εγκατασταθεί πρόσφυγες από την Αν. Ρωμυλία διοργανώνονται θρησκευτικές εκδηλώσεις για να τιμήσουν τον Άγιο. Οι Φιλιππουπολίτες/-ισσες τιμούν ιδιαίτερα τον Άγιο Τρύφωνα, καθώς οι παραδόσεις και τα έθιμα που μετέφεραν μαζί τους οι πρόσφυγες από την Ανατολική Ρωμυλία, παραμένουν ζωντανές. Σχεδόν σε όλα τα σπίτια αυτών που ασχολούνται με τη γεωργία υπάρχει εικόνισμα του Αγίου.
Φέτος λόγω της πανδημίας και των μέτρων περιορισμού εξάπλωσής της, οι εκδηλώσεις περιορίστηκαν αποκλειστικά στο θρησκευτικό τυπικό.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass