«Οχι στις εξώσεις προσφύγων από τους χώρους διαμονής»

Η Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Λάρισας για το εξώδικο της ΔΗΚΕΛ

Δημοσίευση: 01 Φεβ 2021 18:48

Την αντίθεσή της στις εξώσεις των προσφύγων από τους χώρους διαμονής τους, την άμεση έκδοση νομιμοποιητικών - ταξιδιωτικών εγγράφων και, «αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, ίσα δικαιώματα για όλες και όλους, ντόπιους και ξένους» ζητά η Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Λάρισας με αφορμή εξώδικο της ΔΗΚΕΛ του Δήμου Λαρισαίων.


Όπως, μεταξύ άλλων, σημειώνει σε ανακοίνωσή της «το 2021 είναι ο χρόνος της ασφάλειας. Το εμβόλιο και ο φράχτης». Με αυτήν τη συνοπτική δήλωση καλωσόρισε το 2021, ο υπουργός Ασφάλειας και Καταστολής κ. Χρυσοχοΐδης επικαιροποιώντας το στίγμα της κυβερνητικής πολιτικής.
Κύρια χαρακτηριστικά μιας πολιτικής που αφού εν μέσω πανδημίας άφησε αθωράκιστο το δημόσιο σύστημα υγείας, κουνώντας το δάχτυλο της ατομικής ευθύνης στους ευάλωτους και απροστάτευτους πολίτες, τώρα εναποθέτει τα πάντα στο εμβόλιο που παρά το επικοινωνιακό show υποδοχής και εξαγγελιών σχεδίων άμεσων μαζικών εμβολιασμών, στην πράξη χορηγείται με το σταγονόμετρο και σε πολλές περιπτώσεις με ρουσφετολογικά κριτήρια.
Η ίδια πολιτική ανάγει τον «φράχτη» σε υπέρτατο σύμβολο «ασφάλειας». Φράχτης σε στεριά και θάλασσα απέναντι στους κατατρεγμένους των πολέμων και της φτώχειας, στο όνομα της εθνικής ασφάλειας. Μια μεγάλη επένδυση στον φόβο, την ανασφάλεια και τον κοινωνικό αυτοματισμό με άμεσο αποτέλεσμα την ενεργοποίηση αντιδραστικών, ξενοφοβικών και ρατσιστικών αντανακλαστικών και τη δημιουργία εντάσεων στις τοπικές κοινωνίες. Ένα έγκλημα διαρκείας στα σύνορα της «πολιτισμένης» Ευρώπης με παράνομες επαναπροωθήσεις, εξαφανίσεις ανθρώπων, νεκρούς στο Αιγαίο και τον Έβρο.
Παρεπόμενο αυτής της αντιλαϊκής, αντιδραστικής και αντιμεταναστευτικής πολιτικής, η ενεργοποίηση της κυβερνητικής απόφασης για εξώσεις χιλιάδων αναγνωρισμένων προσφύγων από τις δομές, τα ξενοδοχεία και τα διαμερίσματα της ενδοχώρας μετά την 1η Ιουνίου, χωρίς καμιά μέριμνα κοινωνικής ένταξης, στο όνομα της αντιμετώπισης του υπαρκτού προβλήματος αποσυμφόρησης των άθλιων στρατοπέδων στα νησιά.
Στα καθ’ ημάς, η υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής πραγματοποιείται μέσω εξώδικου που στάλθηκε πριν λίγες ημέρες από τη ΔΗΚΕΛ (δημοτική επιχείρηση αρμόδια για το πρόγραμμα φιλοξενίας προσφύγων ΕΣΤΙΑ από πλευράς του Δήμου Λαρισαίων), σε περίπου είκοσι οικογένειες προσφύγων που διαμένουν σε μισθωμένες κατοικίες στη Λάρισα, απαιτώντας την εντός δέκα ημερών εκκένωση των κατοικιών.
Εντύπωση προκαλεί η φρασεολογία που χρησιμοποιείται στο εν λόγω εξώδικο όπως «μέχρι σήμερα, κατά παράβαση της μεταξύ μας σύμβασης, διαμένετε παράνομα… αρνείστε να αποχωρήσετε από αυτό… με την αυθαίρετη και καταχρηστική παραμονή σας στερούνται τη χρήση του άλλοι ωφελούμενοι… θα ασκήσω κάθε δικαίωμα που παρέχεται από τον νόμο… για την άμεση αποβολή σας… ,καθώς και την αναζήτηση αποζημίωσης για κάθε ζημιά που προκάλεσε… η παράνομη και αντισυμβατική συμπεριφορά σας…».
Η επίκληση της νομιμότητας, πέρα από τη μη τεκμηρίωση της ηθικής, δεν μπορεί να συγκαλύψει την απόλυτη στρεψοδικία. Εγκαλούνται τα θύματα της εφαρμοσμένης θανατοπολιτικής που ασκούν οι κυβερνήσεις του δυτικού κόσμου συντηρώντας αυταρχικά καθεστώτα, υποδαυλίζοντας πολέμους και καταληστεύοντας τις χώρες προέλευσης, ότι δήθεν παρανομούν γιατί δε δέχονται να πεταχτούν στον δρόμο, γιατί τα ενταξιακά προγράμματα για όποιους επιθυμούν την παραμονή στη χώρα ουσιαστικά δε λειτουργούν, γιατί τα ταξιδιωτικά έγγραφα, για τους περισσότερους που θέλουν να μετακινηθούν, καθυστερούν απαράδεκτα επί μήνες αν και έχουν πληρωθεί αδρά, γιατί στερούν θέσεις από τους επόμενους κολασμένους που έχουν σειρά.
Για την κυβέρνηση της ακροδεξιάς του Κυρίου, τα πράγματα είναι απλά. Συνεπείς με την αντιδραστική και κατασταλτική πολιτική τους, αδιαφορούν πλήρως για το αν πετάγονται άνθρωποι, κυριολεκτικά στους δρόμους χωρίς να υπάρχει ένα δίχτυ ασφαλείας, ούτε μέτρα για να εξασφαλιστεί η αυτάρκειά τους.
Για τον Δήμο Λαρισαίων όμως και τη ΔΗΚΕΛ ο ρόλος του εντολοδόχου της κυβέρνησης δεν είναι μονόδρομος. Στη διελκυστίνδα ανάμεσα στις αντιμεταναστευτικές, ξενοφοβικές, ρατσιστικές πολιτικές της κυβέρνησης και τις ανθρώπινες ζωές και ανάγκες, δε χωράνε ισορροπίες και πολιτικοί ακροβατισμοί.
Τη στιγμή που υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που μένουν σε αυτήν την πόλη, ντόπιοι ή ξένοι, κοινωνικά ευάλωτες ομάδες, σε καθεστώς οικονομικής, εργασιακής, στεγαστικής ή επισιτιστικής ανασφάλειας, υπάρχουν οι υποδομές (άδεια ξενοδοχεία και κληροδοτήματα) και οι οικονομικοί πόροι για να εφαρμοστούν σχέδια κόντρα στις κυβερνητικές πολιτικές και σε όποιες αντιδραστικές φωνές μίσους και ρατσισμού ακούγονται. Απομένει, κάποιοι να αναλάβουν πρωτοβουλίες και την πολιτική ευθύνη για να τις υλοποιήσουν», καταλήγει η ανακοίνωση.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass