«Απογειώνει» τη Θεσσαλία ο Ε-65

Συνδέει την Κεντρική Ελλάδα με Εγνατία, Βαλκάνια και Κεντρική Ευρώπη *Δημιουργεί εξαγωγικές ευκαιρίες, περιορίζει τα τροχαία και βελτιώνει τις καθημερινές μετακινήσεις χιλιάδων πολιτών *Οι κόποι μας δικαιώνονται, δηλώνει στην «ΕτΔ» ο Κ. Αγοραστός

Δημοσίευση: 01 Φεβ 2021 15:05

Μετά από 10 χρόνια αβεβαιότητας, ο αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας (Ε-65) μπαίνει επιτέλους σε τροχιά ολοκλήρωσης, καθώς δόθηκε λύση για το πολύπαθο Βόρειο Τμήμα του, μήκους 70,5 χιλιομέτρων και προϋπολογισμού 442 εκατ. ευρώ.


Με αφορμή το «ξεμπλοκάρισμα» του σημαντικού αυτού έργου, κυβερνητικό κλιμάκιο υπό τον πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, παρέστη σε ειδική εκδήλωση στα Τρίκαλα, καθώς και το εργοτάξιο της Ξυνιάδας, με το κυβερνητικό επιτελείο να τονίζει πως «μέσα σε ενάμιση χρόνο, η πρόοδος του έργου από το 13% που παραλάβαμε, έφθασε στο 63%. Έχουμε ολοκληρώσει δηλαδή το μισό έργο, επιταχύνοντας τους ρυθμούς κατά 50%».
Ικανοποιημένος και δικαιωμένος από τις κυβερνητικές εξαγγελίες εμφανίζεται και ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός, ο οποίος με επιμονή τόνιζε προς κάθε κατεύθυνση και ιδιαίτερα προς τους Ευρωπαίους αξιωματούχους, την αναγκαιότητα του έργου και πως «πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα έργα στην Ευρώπη». Μάλιστα λίγες μέρες πριν την έλευση Μητσοτάκη στη Θεσσαλία, ο περιφερειάρχης μαζί με τον αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων, Χρ. Μιχαλάκη, συναντήθηκαν για ώρες με τον υπουργό Υποδομών, Κ. Καραμανλή, προκειμένου να ρυθμιστούν και οι τελευταίες λεπτομέρειες.
Ο Κ. Αγοραστός σε δηλώσεις του στην «ΕτΔ» εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού, ευχαρίστησε για μία ακόμα φορά τον Κ. Καραμανλή για την αποτελεσματική συνεργασία που έχουν και πρόσθεσε πως «ο Ε-65, με τη γεωγραφική ολοκλήρωσή του δημιουργεί νέα αναπτυξιακή δυναμική για το σύνολο της χώρας, αναμορφώνει τις οδικές μεταφορές και δίνει σημαντική ώθηση στο εμπόριο, τον τουρισμό και την αγροτική παραγωγή. Έργο αναπτυξιακό, το οποίο θα συμβάλει αποφασιστικά στην τόνωση της τοπικής οικονομίας, θα βγάλει τη Δυτ. Θεσσαλία από την απομόνωση και θα ανοίξει νέες προοπτικές ανάπτυξης».
ΠΥΛΗ ΓΙΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ - ΔΥΤ. ΕΥΡΩΠΗ
Σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Υποδομών αναλύει πως ο Ε-65 αλλάζει προς το καλύτερο τις ζωές των ανθρώπων και υπενθυμίζει το ιστορικό και τα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «ο Ε-65 θα συνδέει την Αθήνα με τη Δυτική Μακεδονία, αλλά και με την Ιταλία μέσω του Λιμένα της Ηγουμενίτσας, καθώς και με τα Δυτικά Βαλκάνια και από εκεί, με την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη. Με την ολοκλήρωσή του το ταξίδι από Λαμία έως και Εγνατία θα διαρκεί μία ώρα και 30 λεπτά, αντί των δύο ωρών και 30 λεπτών, που απαιτούνται σήμερα».
Πρώτον, ο Ε-65 αναμένεται να συμβάλει στη μείωση των ατυχημάτων και να ενισχύσει την οδική ασφάλεια, η οποία αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα για την κυβέρνησή της Νέας Δημοκρατίας. Θα συμβάλει επίσης σε μετακινήσεις πιο φιλικές στο περιβάλλον και θα ενισχύσει τις συνδυαστικές, πολυτροπικές μεταφορές, καθώς η χώρα μας πρέπει να συνδέσει τα λιμάνια της με σύγχρονους οδικούς άξονες. Ο Ε-65 θα ενισχύσει την οικονομική, πολιτιστική και τουριστική ανάπτυξη, θα δώσει ώθηση στο εμπόριο και νέες προοπτικές στην αγροτική ανάπτυξη, σε πόλεις όπως τα Τρίκαλα και τα Γρεβενά, αλλά και στις ευρύτερες περιοχές της Θεσσαλίας και της Δυτικής Μακεδονίας. Γεγονός που θα οδηγήσει σε περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες δουλειές. Με τον Ε-65 ολόκληρες περιοχές θα βγουν από την απομόνωση».
ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
Ο Ε-65 σχεδιάστηκε ως νέος αυτοκινητόδρομος 181 χιλιομέτρων, που ενώνει τον υφιστάμενο αυτοκινητόδρομο Αθηνών - Θεσσαλονίκης (στο ύψος της Λαμίας) με την Εγνατία Οδό. Ήταν ένας από πέντε αυτοκινητόδρομους που δημοπρατήθηκαν με Σύμβαση Παραχώρησης το 2007. Εξαιτίας της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, το 2011, αποφασίστηκε, σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, να υλοποιηθεί το ενδιάμεσο τμήμα του αυτοκινητόδρομου (Ξινιάδα - Τρίκαλα) μήκους 77,5 χιλιομέτρων και να μετατεθεί η κατασκευή των άλλων δύο τμημάτων (Βόρειο και Νότιο).
Η κατασκευή του τμήματος Λαμία - Ξυνιάδα, μήκους 32,5 χιλιομέτρων, ξεκίνησε το 2018 και έχει εκτελεστεί το 63% του έργου.
Στις 18 Ιανουαρίου 2021 η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενέκρινε ως συμβατή με τους κανόνες της εσωτερικής αγοράς τη χρηματοδότηση του Αναδόχου για την κατασκευή του Βορείου Τμήματος (Τρίκαλα - Εγνατία) μήκους 70,5 χιλιομέτρων. Η τροποποίηση της Σύμβασης Παραχώρησης και η κύρωση του σχετικού Νόμου από τη Βουλή θα προχωρήσει άμεσα. Το έργο έχει προϋπολογισμό 442 εκατ. ευρώ και η διάρκεια κατασκευής του θα είναι τρία χρόνια. Θα έχει δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση και ΛΕΑ, καθώς και τέσσερις σήραγγες, οι δύο εκ των οποίων θα κατασκευαστούν με εκσκαφή και επανεπίχωση (Cut and Cover) μήκους 264 και 180 μέτρων, ενώ οι άλλες δύο θα έχουν μήκος 65 και 400 μέτρα αντίστοιχα. Θα κατασκευαστούν επίσης 31 γέφυρες / άνω διαβάσεις και έξι κόμβοι (Βασιλική, Καλαμπάκα, Γρεβενά, Οξύνεια, Αγιόφυλλο - Καρπερό, Εγνατία), ενώ θα ολοκληρωθεί ο κόμβος Τρικάλων. Στον Ε-65 θα υπάρχουν δύο κέντρα Εκμετάλλευσης και Συντήρησης (ΚΕΣ), καθώς και ένας Μετωπικός Σταθμός Διοδίων (Οξύνεια) και τρεις πλευρικοί σταθμοί. Σε όλο το μήκος του έργου θα κατασκευαστούν τέλος χώροι Στάθμευσης και Ανάπαυσης, καθώς και νέο δευτερεύον οδικό δίκτυο (εξυπηρέτησης και κάθετων αξόνων) για την εξυπηρέτηση των γειτονικών περιοχών.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass