Στο τέλος του χρόνου και εάν...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΩΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ «ΙΑΝΟΥ»

Δημοσίευση: 21 Ιαν 2021 15:40

Συνεχίζεται η συζήτηση για το ενδεχόμενο επιστροφής των προκαταβολών που έλαβαν Θεσσαλοί αγρότες από τον ΕΛΓΑ, μετά το καταστροφικό πέρασμα του «Ιανού», ενώ δεν το εδικαιούτο. Μπορεί η διοίκηση του ασφαλιστικού φορέα να δήλωσε ότι «κάποιοι θα χρειαστεί να

επιστρέψουν την προκαταβολή ή μέρος αυτής, καθώς τα πορίσματα που ακολούθησαν της καταγραφής του δορυφόρου έδειξαν μικρότερη ζημιά από αυτήν που αποζημιώθηκε με τις προκαταβολές», εντούτοις αυτό δεν πρόκειται να γίνει άμεσα. Όπως σημειώνουν στην «Ε» χαρακτηριστικά άνθρωποι που γνωρίζουν καλά τη λειτουργία του ΕΛΓΑ «η επιστροφή των αποζημιώσεων ως αχρεωστήτως καταβληθέντα δεν μπορεί να γίνει πριν το τέλος του 2021».
Και μπορεί η ανάκτηση των χρημάτων να αποτελεί μονόδρομο για τη διοίκηση, φαίνεται όμως ότι αυτός θα είναι μακρύς. Σύμφωνα με τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, τόσο τα αχρεωστήτως καταβληθέντα, όσο και οι απλήρωτες ασφαλιστικές εισφορές βεβαιώνονται στο ΚΕΑΟ προς είσπραξη, στο τέλος κάθε χρόνου και αφού εξαντληθούν οι προσπάθειες συμψηφισμού των χρεών με τις αποζημιώσεις.
Ο αγροτικός κόσμος της Θεσσαλίας και κυρίως αυτοί που έχουν μπει στο στόχαστρο του ΕΛΓΑ εμφανίζονται ανάστατοι και θυμίζουν ότι «η απόφαση καταβολής των αποζημιώσεων ανήκει αποκλειστικά στη διοίκηση του Οργανισμού και αποτελεί πολύ άσχημη εμπειρία γι΄ αυτούς η επιστροφή των χρημάτων όταν έχεις υποστεί ζημιά, ανεξαρτήτου μεγέθους». Από την άλλη η διοίκηση του ΕΛΓΑ αντιτείνει ότι «ήταν απαίτηση του αγροτικού κόσμου η άμεση χορήγηση των προκαταβολών, προκειμένου να σταθούν στα πόδια τους», ενώ το τελευταίο διάστημα οι εκκρεμείς αποζημιώσεις από τον «Ιανό» φιγουράρουν στο διεκδικητικό πλαίσιο των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων της Θεσσαλίας, ενόψει των κινητοποιήσεών τους.
Γ.Ρ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass