«Η πανδημία αποκάλυψε τη γύμνια της δημόσιας εκπαίδευσης»

Η ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΚΑΙ Η ΑΣΓΜΕ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΧΘΕΣ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΑΝΟΙΓΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ *ΕΠΙΔΙΩΞΗ ΝΑ ΙΔΡΥΘΕΙ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Δημοσίευση: 20 Ιαν 2021 21:28

Της Νατάσας Πολυγένη
Για τους όρους ανοίγματος των Δημοτικών και Νηπιαγωγείων, την τηλεκπαίδευση και τις αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση συζήτησαν χθες διαδικτυακά τα μέλη της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Λαρισαίων, με γονείς και

εκπροσώπους των Συλλόγων Γονέων της Λάρισας. Στη συζήτηση μετείχε και ο αντιπρόεδρος της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ) Δημήτρης Λάμπρου.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Λάρισας Γιάννης Παναγιώτου κατά την εισήγησή του υπογράμμισε ότι τα σχολεία άνοιξαν με τους ίδιους όρους που έκλεισαν, χωρίς καμία προετοιμασία, χωρίς κανένα μέτρο για την ασφαλή λειτουργία τους και ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο θέμα της αραίωσης των τμημάτων που δεν προχώρησε στη Λάρισα, την ώρα που τα επίσημα στοιχεία μιλούν για 41 κενές αίθουσες στα Δημοτικά Σχολεία. «Εδώ και μήνες απαιτούμε τα αυτονόητα για να είναι ασφαλής η λειτουργία των σχολείων. Δυστυχώς τα σχολεία άνοιξαν ξανά με μόνο εφόδιο μια μάσκα και ένα παγουρίνο. Επανειλημμένα θέσαμε το αίτημά μας για αξιοποίηση των κενών αιθουσών τόσο στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Θεσσαλίας όσο και στον Δήμο Λαρισαίων. Εισπράξαμε αδιαφορία και ένα πινγκ πονγκ ευθυνών. Από τη μια ο Δήμος επικαλείται ότι δεν μπορεί να κάνει κάτι από τη στιγμή που δεν υπάρχουν οι εκπαιδευτικοί και από την άλλη η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης μάς πληροφορεί ότι το Υπουργείο Παιδείας απάντησε αρνητικά στο αίτημά μας με το σκεπτικό ότι δεν θα είναι ισότιμη η συμμετοχή στην εκπαίδευση των μαθητών του Δήμου Λαρισαίων με άλλες πόλεις όπου δεν υπάρχει η δυνατότητα. Δυστυχώς η στρατηγική του Υπουργείου είναι να αποφύγει τους διορισμούς και εφαρμόζει πρωτόκολλα-λάστιχο», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ακόμη ο κ. Παναγιώτου, αναφέρθηκε στο θέμα της περαιτέρω ενίσχυσης των σχολικών μονάδων με μόνιμο προσωπικό καθαριότητας και την ανάγκη για επαναλαμβανόμενα τεστ σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.
Ο αντιπρόεδρος της ΑΣΓΜΕ Δημήτρης Λάμπρου, αναφέρθηκε στα μέτρα που πάρθηκαν για το άνοιγμα των σχολείων, στο ζήτημα της τηλεκπαίδευσης και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι μαθητές όλων των βαθμίδων, που για δεύτερη συνεχόμενη εκπαιδευτική χρονιά φοιτούν κάτω από αντίξοες συνθήκες.
Όπως χαρακτηριστικά επισήμανε «ο προβληματισμός για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων είναι μεγάλος και η πανδημία αποκάλυψε τη γύμνια της δημόσιας εκπαίδευσης και την έλλειψη υποδομών. Με το μέτρο της αναστολής λειτουργίας των σχολείων την περσινή και τη φετινή χρονιά, εντάθηκαν οι ανισότιμοι όροι παροχής της μόρφωσης, μεταξύ δημόσιας και ιδιωτικής εκπαίδευσης, αλλά ανάμεσα και στους μαθητές της δημόσιας εκπαίδευσης, ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες που έχουν οι οικογένειές τους να στηρίξουν τη μορφωτική διαδικασία των παιδιών τους. Επιβεβαιώνεται ότι η δημόσια εκπαίδευση νοσεί πολύ σοβαρά με άμεσα θύματα μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς.
Επιβεβαιώθηκε ότι ακόμα και σε ειδικές συνθήκες, το κράτος δεν μπορεί να εξασφαλίσει την ισότιμη εκπαίδευση για όλους τους μαθητές, διευρύνοντας ακόμα περισσότερο τις ανισότητες. Τέλος, αυτό που επιβεβαιώνεται επίσης, είναι ότι η δράση των Συλλόγων Γονέων και το διεκδικητικό περιεχόμενο αυτής είναι το «όπλο» που έχουμε εμείς οι γονείς για να διεκδικήσουμε τη μόρφωση που δικαιούνται τα παιδιά μας».
Τέλος, ο κ. Λάμπρου τόνισε ότι βασική επιδίωξη της ΑΣΓΜΕ είναι να δημιουργηθεί ξανά μία Ομοσπονδία Γονέων Θεσσαλίας με τη συμμετοχή Συλλόγων από όλους τους νομούς.
Ακολούθησε συζήτηση με τους γονείς αλλά και τα Δ.Σ. των Συλλόγων Γονέων με κυρίαρχο θέμα τις εκλογές τους.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass