«Γρίφος» το άνοιγμα της εστίασης

* ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΣΕ «ΚΩΜΑ» Ο ΚΛΑΔΟΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ * ΠΑΡΑΠΟΝΑ ΓΙΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑ * ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΦΠΑ * ΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΖΗΤΟΥΝ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕΤΡΑ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗΣ

Δημοσίευση: 10 Ιαν 2021 21:33

Με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη ημέρα είναι οι επιχειρήσεις της εστίασης στον ν. Λάρισας αφού εστιατόρια, καφέ και μπαρ εξακολουθούν από τον περασμένο Νοέμβριο να παραμένουν κλειστά λόγω του lockdown. Τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν επέτρεψαν το

άνοιγμα της εστίασης στις γιορτές και πλέον τα σενάρια για την επαναλειτουργία της φαντάζουν «όνειρο θερινής νυχτός». Ακόμη και όταν θα ανοίξει η εστίαση, υπάρχει η ανησυχία για τον τρόπο λειτουργίας τόσο της ίδιας, όσο και των υπόλοιπων επιχειρήσεων. Για παράδειγμα, ένας αυστηρός περιορισμός ωραρίου σίγουρα δεν επιτρέπει τη λειτουργία πλήθους επιχειρήσεων του κλάδου. Επίσης, για να μπορέσει η εστίαση να δουλέψει, θα πρέπει να υπάρξει και το άνοιγμα της υπόλοιπης αγοράς, αφού εστίαση και αγορά είναι συγκοινωνούντα δοχεία. Μην ξεχνάμε ότι πλέον έχουμε να κάνουμε με τη χειμερινή περίοδο, οπότε η χωρητικότητα κλειστών αιθουσών δεν μπορεί να ισορροπήσει με εκείνη της καλοκαιρινής περιόδου. Από την πλευρά της η πολιτική ηγεσία του Υπ. Ανάπτυξης δε δίνει ένα χρονοδιάγραμμα για την επανεκκίνησή της και συνεπώς είναι δύσκολο να πει κανείς με σιγουριά πότε θα ανοίξει η εστίαση. Προφανώς όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία των εμβολιασμών, των κρουσμάτων και την τάση διασποράς του ιού. Σε κάθε περίπτωση, το άνοιγμα των επιχειρήσεων δεν είναι ένα απλό θέμα, ούτε το μόνο ζητούμενο. Σημασία έχουν οι όροι, οι προϋποθέσεις και οι περιορισμοί που θα τεθούν.
 Την ίδια στιγμή, ένα ντόμινο παρενεργειών έχει προκαλέσει στην αγορά η αναστολή δραστηριότητας παρασύροντας στη δίνη της κρίσης όλους τους εμπλεκόμενους με την εστίαση επαγγελματικούς κλάδους. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Λάρισας έχουν ματώσει και η εορταστική περίοδος που αποτελεί την πιο προσοδοφόρα περίοδο του χρόνου έχει χαθεί οριστικά. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, στο σύνολο των επιχειρήσεων του κλάδου υπηρεσιών εστίασης, ο κύκλος εργασιών μειώθηκε πάνω από 30% σε σχέση με το 2019, ενώ σε πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε από επαγγελματικούς φορείς καταγράφηκε έντονη η απαισιοδοξία των επιχειρήσεων εστίασης, με το 41,7% να εκφράζει φόβο για «λουκέτο» το επόμενο διάστημα. Στα στοιχεία της έρευνας αξιοσημείωτο είναι ότι το 98% των επιχειρήσεων του κλάδου έχει υποστεί οικονομική ζημιά στη διάρκεια της πανδημίας. Η πτώση στον τζίρο των επιχειρήσεων την περίοδο που ήταν ανοιχτές, έπειτα από ένα δύσκολο καλοκαίρι λόγω και της μείωσης του τουρισμού, έφτανε το 60% με το μεγαλύτερο πλήγμα να το δέχεται η αμιγής εστίαση!
ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΦΠΑ
Πάντως στο οικονομικό επιτελείο εξετάζονται σενάρια για περαιτέρω στήριξη των επιχειρήσεων της εστίασης, ώστε να παραμείνουν εν λειτουργία και να είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Προς αυτήν την κατεύθυνση έχει ήδη αποφασιστεί να διατηρηθεί τουλάχιστον έως τον Απρίλιο ο μειωμένος ΦΠΑ (13%), ακόμη κι αν οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας καταστήσουν δυνατή την άρση όλων των περιορισμών και την κανονική λειτουργία των καταστημάτων (καφέ, εστιατορίων, κέντρων αναψυχής, κ.λπ.). Ένα δεύτερο πιο τολμηρό σενάριο προβλέπει τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ της εστίασης από το 13% στο 11%. Το θέμα όμως θα επανεξεταστεί την άνοιξη υπό το φως των νέων δεδομένων που θα έχουν διαμορφωθεί και ενδέχεται να αποφασισθεί παράταση του μέτρου για ένα ακόμα εξάμηνο – ώστε να καλυφθεί η τουριστική περίοδος – ή μέχρι το τέλος του έτους.
ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥΣ
Σε κάθε περίπτωση τα προβλήματα είναι μεγάλα και η εστίαση χρειάζεται ουσιαστική στήριξη. Χρειάζονται μακροπρόθεσμα μέτρα ουσιαστικής στήριξης και όχι απλά μέτρα ανακούφισης και προς αυτήν την κατεύθυνση προτείνουν συγκεκριμένα:
* Μείωση του ΦΠΑ.
* Επιδότηση με 30% του τζίρου στον κλάδο της εστίασης.
* Επιδότηση του 100% των ασφαλιστικών εισφορών (εργοδότη - εργαζομένου) για το επόμενο εξάμηνο.
* Αναστολή όλων των ληξιπρόθεσμων οφειλών έως τον Μάιο του 2021.
* Γενναίο «κούρεμα», τάξεως 50%, των οφειλών που έχουν προκύψει το διάστημα της πανδημίας.
* Δυνατότητα αποπληρωμής των συσσωρευμένων χρεών της πανδημίας σε 120 δόσεις.
* Ειδικό Πρόγραμμα Χρηματοδότησης του Κλάδου, με ευνοϊκότερους όρους από εκείνους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, ώστε να ενταχθούν όλες οι επιχειρήσεις.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass