Ηχοπετάσματα στις γραμμές του ΟΣΕ

«ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ ΣΕ EΝΑ EΡΓΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ» ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ ΕΝΤΑΣΣΟΝΤΑΣ ΤΟ «EΡΓΟ – ΠΙΛΟΤΟΣ» ΣΤΟ ΕΣΠΑ

Δημοσίευση: 08 Ιαν 2021 21:06

Την ένταξη στο ΕΣΠΑ, του έργου κατασκευής ηχοπετασμάτων κατά μήκος των σιδηροδρομικών γραμμών που διέρχονται την πόλη της Λάρισας υπέγραψε χθες ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κων. Αγοραστός.


Το έργο, προϋπολογισμού 5,9 εκατ. ευρώ αφορά στο τμήμα του σιδηροδρομικού δικτύου - από τον Σταθμό του Μεζούρλου έως και μετά τη γέφυρα του Πηνειού στη συνοικία της Νέας Σμύρνης - και θα αμβλύνει το πρόβλημα της ασφάλειας που αναδεικνύεται με τον πλέον δυσάρεστο τρόπο μετά και τα ατυχήματα παιδιών.
Το έργο θεωρείται πιλότος για περιφερειακές πόλεις χωρίς να αναιρεί ωστόσο τις επιβεβλημένες διεκδικήσεις της πόλης για θέματα που αφορούν στο σιδηροδρομικό δίκτυο (υπογειοποίηση, διαβάσεις κλπ), όταν τη στάση διοικήσεων του Οργανισμού (σ.σ. τουλάχιστον των προηγούμενων) τη διέκρινε η ασυνέπεια, καθώς παρά την αναγκαιότητα των έργων ουδέποτε τηρήθηκαν οι κατά καιρούς δεσμεύσεις για υλοποίηση έργων που στόχευσαν στην ασφάλεια και κατ’ επέκταση στη βελτίωση της καθημερινότητας των Λαρισαίων.
«Προχωράμε σε ένα έργο ασφάλειας για τους πολίτες της Λάρισας» δηλώνει στην «Ε» ο κ. Αγοραστός, σημειώνοντας την πρωτοβουλία να ξεπεραστεί η κωλυσιεργία και εξασφαλίζοντας τη χρηματοδότηση με 5.999.324,48 ευρώ από πόρους του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας, να υλοποιηθεί τελικά το έργο.
ΜΕΖΟΥΡΛΟ – ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ
Όπως μεταξύ άλλων σημειώνεται και στην τεχνική περιγραφή του έργου, προβλέπεται «η κατασκευή ηχοπετασμάτων σε τμηματικές θέσεις του σιδηροδρομικού διαδρόμου και εντός του αστικού ιστού της πόλης της Λάρισας, από τον Σταθμό του Μεζούρλου έως μετά τη γέφυρα του Πηνειού ποταμού, από τη Χ.Θ. 343+200 έως Χ.Θ. 348+200 του σιδηροδρομικού διαδρόμου. Στο μήκος αυτό των 5 χιλιομέτρων περιλαμβάνονται δύο σιδηροδρομικοί σταθμοί, Σ.Σ. Μεζούρλο και Σ.Σ. Λάρισας, τρεις ισόπεδες οδικές διαβάσεις (στην οδό Βόλου, στην οδό Καραγάτση και στην οδό Αγιάς), υπόγειες διαβάσεις πεζών, δύο πεζογέφυρες καθώς και το τεχνικό του ποταμού Πηνειού. Στα σημεία όπου από τη μελέτη θορύβου που εκπονήθηκε και εγκρίθηκε δεν προκύπτει απαίτηση τοποθέτησης ηχοπετάσματος, προβλέπεται η κατασκευή περίφραξης».
Διευκρινίζεται επίσης ότι «η επιλογή των θέσεων τοποθέτησης βασίστηκε στις ακόλουθες αρχές : Τοποθετούνται ηχοπετάσματα κατά μήκος των ορίων του σιδηροδρομικού άξονα όπου υπάρχουν οικιστικές ή άλλες ευαίσθητες χρήσεις, προκειμένου να επιτευχθεί προστασία του ακουστικού περιβάλλοντος από την επιρροή του σιδηροδρομικού θορύβου.
Τοποθετείται περίφραξη σε λοιπές θέσεις: Όπου οι παρακείμενες χρήσεις δεν χρήζουν προστασίας όσον αφορά την ποιότητα ακουστικού περιβάλλοντος, όπου λόγοι ορατότητας επιβάλλουν περιορισμούς στην παρεμβολή εμποδίων μεταξύ κινουμένων εγκάρσια προς τον σιδηροδρομικό διάδρομο (οχήματα, πεζοί) και των αξόνων των σιδηροδρομικών γραμμών, όπου είναι απαραίτητο για την προστασία έναντι ανεπιθύμητης εισόδου ατόμων στον σιδηροδρομικό διάδρομο.
Οι υφιστάμενες περιφράξεις κατά μήκος του σιδηροδρομικού διαδρόμου είναι κατά κύριο λόγο μεταλλικές με πλέγμα και χαμηλού ύψους και αφενός μεν έχουν υποστεί φθορές, αφετέρου η μορφή τους δεν αποτελεί εμπόδιο για τη πρόσβαση από τις παρακείμενες οδούς στη γραμμή μη εξουσιοδοτημένων ατόμων.
Οι προτεινόμενες κατασκευές αφορούν τόσο στην αντιμετώπιση των κοινωνικών επιπτώσεων που αφορούν στην ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία του Σιδηροδρόμου εντός του οικιστικού ιστού, όσο και στη βελτίωση του επιπέδου θορύβου που προέρχεται από τη λειτουργία της γραμμής στη γειτνιάζουσα με αυτή περιοχή».
«ΑΝΑΛΑΒΑΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ»
Με αφορμή την υπογραφή ένταξης, ο κ. Αγοραστός δήλωσε στην «Ε» πως «σε συνεργασία με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, τη διοίκηση του ΟΣΕ και την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020, προχωράμε σε ένα έργο ασφάλειας για τους πολίτες της Λάρισας.
Υπήρχε χρόνια κωλυσιεργία στο θέμα της ασφάλειας των σιδηροδρομικών γραμμών που διασχίζουν την πόλη, για αυτό και αναλάβαμε πρωτοβουλία, προτείνοντας το έργο στον ΟΣΕ και εξασφαλίζοντας τη χρηματοδότηση για την κατασκευή του, με πόρους του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας».
Με τον κ. Αγοραστό καταλήγοντας να σημειώνει πως «το έργο συμβάλλει στην προστασία του ακουστικού περιβάλλοντος, στην αύξηση του επιπέδου ασφαλείας των πολιτών και στην αισθητική αναβάθμιση του οικιστικού περιβάλλοντος, καθώς μέρος των ηχοπετασμάτων περιλαμβάνουν «πράσινα» ηχοπετάσματα, δηλ. ηχοπετάσματα με πυρήνα από πετροβάμβακα στα οποία θα αναρριχώνται φυτά, ώστε να μη δημιουργείται η αίσθηση του συνεχούς συμπαγούς στοιχείου στο περιβάλλον γύρω από τον σιδηροδρομικό διάδρομο».
Υπενθυμίζεται πως η πρωτοβουλία για την τοποθέτηση ηχοπετασμάτων αναλήφθηκε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας στις 11 Μαΐου του 2020 και με τις παρατάσεις, ο ΟΣΕ κατέθεσε συμπληρωματικά έγγραφα για την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ, 8 μήνες μετά και μάλιστα στις 30 Δεκεμβρίου του 2020. Μετά και τη χθεσινή υπογραφή ένταξης στο ΕΣΠΑ και με βάση τις προβλεπόμενες διαδικασίες που πρέπει να τηρηθούν (τεύχη δημοπράτησης κλπ), το έργο αναμένεται να ξεκινήσει το ερχόμενο φθινόπωρο.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass