Rapid test παντού, ο στόχος της Περιφέρειας Θεσσαλίας

Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ: ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ Η ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ -ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

Δημοσίευση: 05 Ιαν 2021 21:01

Του Γιώργου Ρούστα

«Η Περιφέρεια Θεσσαλίας προετοιμάζεται με εντατικούς ρυθμούς για να αντιμετωπίσει το επικείμενο

τρίτο κύμα της πανδημίας. Γι’ αυτό προτίθεται να διενεργήσει περισσότερα rapid test και παντού.
Θέλουμε όμως στο πλευρό μας όλους τους αρμόδιους φορείς». Αυτό ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας που είχε ως αποκλειστικό θέμα συζήτησης την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Σύμφωνα με τον Κ. Αγοραστό: «Για να υλοποιηθεί με επιτυχία το σχέδιο που έχουμε καταρτίσει, απαιτείται η συνεργασία της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου και των Ιατρικών Συλλόγων, ώστε με την εθελοντική προσφορά των μελών τους να πραγματοποιούνται περισσότεροι έλεγχοι. Το Υπουργείο Υγείας θα πρέπει να απορροφήσει τα 12 εκατομμύρια που έχουμε δεσμεύσει για την ενίσχυση των νοσοκομείων με ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό.
Το ΕΣΥ έχει αποκτήσει πλέον την εμπειρία, υπάρχει η διάθεση των στελεχών του, των ανθρώπων της πρώτης γραμμής, ας ολοκληρώσουμε και την ενίσχυσή τους με τον απαιτούμενο εξοπλισμό.
Στη διενέργεια των rapid test χρειάζεται να συνδράμουν ακόμα περισσότερο οι ιδιωτικές κλινικές, όπως επίσης και όλες οι δομές και τα ιδρύματα. Πριν την έναρξη των σχολείων θα πραγματοποιηθούν διαγνωστικοί έλεγχοι σε όλους τους εκπαιδευτικούς σε σχολικό συγκρότημα που θα ανακοινωθεί σύντομα. Ακόμη τα μικροβιολογικά εργαστήρια, στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, ας φροντίσουν να διενεργήσουν ελέγχους σε οικογένειες που αδυνατούν να τους κάνουν από μόνες τους. Απαιτείται ανάλογη αύξηση των τεστ από τα Κέντρα Υγείας, τους ΤΟΜΥ, τα Αγροτικά Ιατρεία και τον ΕΟΠΥΥ (πρώην ΙΚΑ)».
Καταλήγοντας ο κ. Αγοραστός τόνισε: «Όλες οι δυνάμεις χρειάζεται να συνδράμουν αναλόγως της θέσεως και των δυνατοτήτων τους, ουδείς περισσεύει.
Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη, θα δοκιμαστούν οι αντοχές όλων, θα χρειαστεί προσπάθεια από όλους, ο κορονοϊός παραμένει ενεργός. Όσο πιο καλά εφαρμόσουμε τα μέτρα, τόσο γρηγορότερα θα απαλλαγούμε από αυτόν τον εφιάλτη. Χρειάζεται επιμονή και υπομονή. Εμείς ανακοινώνουμε τα μέτρα και το επόμενο διάστημα προτίθεμαι να συγκαλέσω σύσκεψη με βουλευτές και άλλους εκπροσώπους φορέων, ώστε από κοινού να υλοποιήσουμε τα συμφωνηθέντα».


ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ
Ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ Φ. Σερέτης στην τοποθέτησή του ανέφερε ότι «από την πρώτη στιγμή στην Περιφέρεια Θεσσαλίας μπορέσαμε να προγραμματίσουμε και να υλοποιήσουμε ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα για την ανανέωση του εξοπλισμού και αυτήν τη στιγμή οι διαγωνιστικές διαδικασίες βαίνουν προς ολοκλήρωση. Στο δεύτερο ιδιαίτερα κύμα της πανδημίας εφαρμόσαμε ιδιαίτερα στη Θεσσαλία ένα πετυχημένο επιχειρησιακό σχέδιο, που είχε ως αποτέλεσμα κανένας ασθενής να μη μείνει χωρίς κρεβάτι και νοσηλεία.
Κι όλα αυτά χάρη στην πολύ καλή συνεργασία που είχαμε με τις διοικήσεις των Νοσοκομείων και με τις ιδιωτικές κλινικές με τις οποίες συνεργαστήκαμε, όπως για παράδειγμα στη Λάρισα με τον «Κυανούς Σταυρός» και το «ΙΑΣΩ».
Ακολούθως ο κ. Σερέτης αναφέρθηκε στις 4 φάσεις του εμβολιασμού: Η πρώτη φάση ξεκίνησε πριν από μία εβδομάδα στους γιατρούς του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, η δεύτερη φάση ξεκίνησε χθες Δευτέρα στα Γενικά Νοσοκομεία της Θεσσαλίας, η τρίτη φάση θα ξεκινήσει την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου, ενώ μία μέρα πριν (Πέμπτη 7 του μήνα) θα γίνει ο εφοδιασμός με εμβόλια. «Στόχος είναι μέχρι 20 Ιανουαρίου να εμβολιασθεί όλος ο υγειονομικός πληθυσμός που θα προσέλθει οικειοθελώς για τον εμβολιασμό» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σερέτης. Τέλος, η 4η φάση θα ολοκληρωθεί με τις κλειστές δομές.
* Από την πλευρά του ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας διευθυντής Εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας, κ. Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, ανέφερε ότι «η στενή συνεργασία όλων των φορέων, με συντονιστή την Περιφέρεια Θεσσαλίας απέδωσε καρπούς». Μίλησε για την πτωτική τάση -σε κρούσματα και αριθμό νοσηλείας- που παρουσιάζεται το τελευταίο διάστημα, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να επαναπαυτούμε, αντιθέτως οι έλεγχοι θα πρέπει να εντατικοποιηθούν -όπως είπε και ο Κώστας Αγοραστός- και όταν δεν υπάρχει σωστή χρήση της μάσκας να πέφτουν και πρόστιμα.
* Ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Αθανάσιος Γιαννούκας, χαρακτήρισε «επιτυχή την αντιμετώπιση του κύματος της πανδημίας από το Πανεπιστήμιο και εν όψει του τρίτου κύματος της πανδημίας τόνισε ότι η αποκτηθείσα εμπειρία θα πρέπει να αξιοποιηθεί σε όλα τα επίπεδα. Έδωσε συγχαρητήρια στην Περιφέρεια για τον σημαντικό ρόλο που έπαιξε και χαρακτήρισε «καταλυτική την παρέμβαση του Κώστα Αγοραστού». Ζήτησε το μοριακό τεστ να καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ, ενώ εξέφρασε τον προβληματισμό του για την ελλιπή εκπαίδευση των φοιτητών της Ιατρικής, λόγω της προτεραιότητας που έχει δοθεί στο ιατρικό σύστημα για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Συνεχάρη ακόμη τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ζήση Μαμούρη για τη διάθεση μέσω του ΕΛΚΕ πόρων για την ενίσχυση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου με εξοπλισμό.
Ο Κώστας Αγοραστός ευχαρίστησε τον κ. Γιαννούκα για την παρέμβασή του, ώστε να έρθουν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας από νοσοκομείο της Λιέγης, ιατρικά μηχανήματα και εξοπλισμός, ενώ η Περιφέρεια Θεσσαλίας -όπως τόνισε- ανέλαβε το κόστος της μεταφοράς.

ΤΙ ΕΔΕΙΞΑΝ ΟΙ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός παρουσίασε επιδημιολογική μελέτη, η οποία χωρίστηκε σε δύο χρονικά σημεία, από 14 Μαρτίου μέχρι και 17 Δεκεμβρίου και από 18 Δεκεμβρίου έως 31 του μήνα. Στην έκθεση φαίνεται ότι πρωταθλητής στα κρούσματα ήταν ο νομός Λάρισας με 5.722 την πρώτη περίοδο και 350 τη δεύτερη, ενώ όπως είναι φυσικό στον Δήμο Λαρισαίων εμφανίστηκαν τα περισσότερα. Στον νομό Μαγνησίας καταγράφηκαν 2.695 κρούσματα στο πρώτο κύμα και 189 στο πρόσφατο. Στον νομό Καρδίτσας 1.763 και 141 αντίστοιχα και στον νομό Τρικάλων 1.565 και 69 αντίστοιχα. Συνολικά στη Θεσσαλία είχαμε 11.834 στην πρώτη περίοδο και 754 τις τελευταίες μέρες. Εκτίναξη της πανδημίας είχαμε το δίμηνο 14 Οκτωβρίου με 14 Δεκεμβρίου, με πολύ δύσκολες ημέρες το τρίτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.
Στη μελέτη καταγράφηκε η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και ο αριθμός αναπαραγωγής R (R=reproductive number), ενώ μαζί με την επιδημική καμπύλη παρουσιάστηκε και ο κυλιόμενος μέσος όρος επίπτωσης του νοσήματος Covid-19 των τελευταίων 7 ημερών (movin gaverage in cidence). Για τον αριθμό αναπαραγωγής R χρησιμοποιήθηκε διάστημα έξι ημερών από την ημερομηνία δήλωσης ως πιθανή ημερομηνία μόλυνσης από τον νέο κορονοϊό (Covid-19).

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass