ΟΙ ΚΥΠΡΙΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΜΙΛΟΥΝ ΣΤΗΝ «Ε»

Καρτερούμεν να φυσήσει ένας... αέρας

* «Εδώ ποτέ δεν αισθανθήκαμε ξένοι ούτε για μια στιγμή»

Δημοσίευση: 17 Ιουλ 2014 2:34 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 15:49

Του Δημήτρη Βάλλα

Ζουν στην πόλη μας, μαζί μας, μοιράζονται με εμάς τους ίδιους καημούς και ανησυχίες. Μιλάνε την ίδια γλώσσα και κάθε καλοκαίρι, Χριστούγεννα ή Πάσχα, όταν πάνε για διακοπές στην πατρίδα τους, νοσταλγούν τη Λάρισα και περιμένουν πώς και πώς να ξαναγυρίσουν.

Για τους Κύπριους φοιτητές που είτε σπουδάζουν στα ΤΕΙ, είτε στο τμήμα Βιοχημείας, είτε στην Ιατρική Σχολή ο λόγος σήμερα σε μια προσπάθεια να γνωρίσουμε καλύτερα αυτά τα παιδιά που ξέρουν καλύτερα απο εμάς την ιστορία της Ελλάδος.

Ο Θέκλος Θωμάς είναι ο πρόεδρος της Φοιτητικής Ένωσης Κυπρίων Λάρισας και μαζί με την Ιωάννα Γεωργίου που είναι η γραμματέας και τον Γιάννη και την Κατερίνα ξεκινάμε τη συζήτηση.

... Είμαστε περίπου 300 στον Σύλλογο μαζί και με αυτούς που σπουδάζουν στα παραρτήματα του ΤΕΙ στην Καρδίτσα και στην Κτηνιατρική. Οι περισσότεροι είμαστε στη Λάρισα και νοικιάζουμε σπίτια κυρίως στο κέντρο της πόλης γιατί μας βολεύει περισσότερο μια που μπορούμε να συνδυάσουμε και τη διασκέδαση μαζί με τις σπουδές.

Τα ενοίκια είναι φθηνά και η πόλη είναι ήσυχη, δεν υπάρχει εγκληματικότητα και έχει ζωντάνια πράγματα που επιδιώκουν όλοι οι φοιτητές. Εδώ σ’ αυτή την πόλη μπορείς να βρεις τα πάντα, να μην στερηθείς τίποτα και να κάνεις αν θέλεις και «φθηνή», αλλά και «ακριβή» ζωή.

Οι περισσότεροι από εμάς προτιμούν τη Λάρισα και ιδιαίτερα τη Σχολή Ιατρικών Εργαστηρίων του ΤΕΙ, καθώς η Σχολή αυτή δεν υπάρχει στην Κύπρο.

Τώρα για να έρθουμε στην Ελλάδα συμμετέχουμε στις Παγκύπριες Εξετάσεις και συμπληρώνουμε το μηχανογραφικό δελτίο κατοχυρώνοντας τη θέση στην Ελλάδα, γιατί τα αγόρια θα έλθουν μετά από δύο χρόνια. Στην Κύπρο αμέσως μετά το σχολείο είναι υποχρεωτική η στρατιωτική θητεία πρώτα, που είναι 24 μήνες, και στη συνέχεια μπορείς να ακολουθήσεις τις πανεπιστημιακές σπουδές. Αυτό έχει σαν συνέπεια καμιά φορά να γίνονται και μπερδέματα γιατί μετά από δύο χρόνια ψάχνουν να βρουν πού πέρασες, κ.λ.π

Παράπονα δεν έχουμε όλοι μας φέρονται μια χαρά, και ποτέ δεν αισθανθήκαμε ξένοι στη Λάρισα!

Με τους καθηγητές δεν έχουμε επίσης κανένα πρόβλημα και μας βοηθούν στις δυσκολίες που συναντάμε στα μαθήματα.

ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΝΑ

* Τώρα ρωτάς τι μας κάνει εντύπωση και τι παράπονα έχουμε...

Λοιπόν εντύπωση μας κάνει το γεγονός ότι καθημερινά παρά την κρίση είναι γεμάτες οι καφετέριες και οι ταβέρνες, αλλά κι το γεγονός ότι στην εκκλησία που πηγαίνουμε δεν βλέπουμε νέο κόσμο!

Το παράπονό μας είναι ότι δεν υπάρχουν από το αεροδρόμιο της Αγχιάλου πτήσεις για Κύπρο και ότι ο ΟΣΕ δεν κάνει δεκτές τις κάρτες πολυτέκνων που έχουμε, μάλλον θεωρώντας μας αλλοδαπούς!

Βέβαια μας παραξενεύει που οι περισσότεροι Έλληνες δεν γνωρίζουν την ιστορία της Κύπρου, ενώ εμείς την ιστορία της Ελλάδος την ξέρουμε καλά.

* Και βέβαια έχουμε πολιτικές διαφωνίες και στη Λάρισα υπάρχουν δύο γραφεία των φοιτητικών παρατάξεων. Της ΦΠΚ-Πρωτοπορία που πρόσκειται στο χώρο της δεξιάς και της Κίνησης Φοιτητών-Προοδευτική που είναι στο χώρο της αριστεράς».

Χαμόγελα, από τα παιδιά και που στις μεταξύ τους κουβέντες, τους ξέφευγαν τα δύσκολα, «βαριά», κυπριακά, που χρειαζόταν προσπάθεια για να τα καταλάβεις...

«Άλλο προσπάθεια και άλλο να σου λένε ότι είσαι και Τούρκος...

Μας το είπε κάποτε ένας στο λεωφορείο και γίναμε έξω φρενών...

Το Κυπριακό μάς καίει και ελπίζουμε να βρεθεί μια δίκαιη λύση που θα διασφαλίζει τον ελληνισμό και για να στο πούμε στα κυπραίικα που σαφώς θα καταλάβεις:

«Καρτερούμεν μέραν νύχταν

να φυσήσει ένας αέρας

στουν τον τόπον πο `ν καμένος

τζι' εν θωρεί ποτέ δροσιάν»...

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass