Ερώτηση Θ. Ψύρρα για περιφερειοποίηση και ΚΑΠ

Δημοσίευση: 11 Ιουλ 2014 20:43 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 15:36

Κοινή ερώτηση κατέθεσαν στη Βουλή, για τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ κ. κ. Θ. Ψύρρας και Νίκη Φούντα, για την «Καθυστέρηση στην κατάθεση του φακέλου για το μοντέλο περιφερειοποίησης ». Σε αυτή αναφέρουν:

Το δικό της προγραμματισμό δείχνει να ακολουθεί κάθε χώρα σε ό,τι αφορά στην εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), για τη νέα προγραμματική περίοδο 2015 – 2020, καθώς οι περισσότερες εθνικές κυβερνήσεις δείχνουν να αξιοποιούν τα περιθώρια διαφοροποίησης, που τους δίνουν οι νέοι κανονισμοί της ΚΑΠ και επιχειρούν να κινήσουν τα νήματα με βάση αυτό το οποίο κρίνεται ωφέλιμο για τη δική τους οικονομία. Για πρώτη φορά, η ΚΑΠ παρέχει τη δυνατότητα στα Κράτη Μέλη να επιλέξουν τον ακριβή αριθμό των περιφερειακών προγραμμάτων που θα καταρτίσουν.

Η Ισπανία επέλεξε το μοντέλο των τεσσάρων περιφερειών, υιοθετώντας παράλληλα ένα ευρύ σύστημα συνδεδεμένων ενισχύσεων για ντομάτα, ρύζι και ζαχαρότευτλα. Από την άλλη, η Ιταλία φαίνεται να έχει επιλέξει το μοντέλο της μιας περιφέρειας, παίζοντας παράλληλα με επί μέρους προγράμματα που θα δώσουν την απαιτούμενη ώθηση στην επί μέρους καλλιέργειες και προϊόντα, όπως είναι το ρύζι και η βιομηχανική ντομάτα. Η ελληνική πλευρά, όμως, δείχνει να μην έχει διαμορφώσει τον εθνικό φάκελο για την νέα ΚΑΠ. Η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης σχετικά με το μοντέλο πληρωμής των άμεσων ενισχύσεων του Πυλώνα Ι, που συνιστά και το μεγαλύτερο τμήμα της χρηματοδότησης της νέας ΚΑΠ, είχε προτείνει το διαχωρισμό της χώρας σε τρεις περιφέρειες.

Όπως διαφαινόταν, τις τρεις περιφέρειες θα αποτελούσαν οι βοσκότοποι, οι πολυετείς καλλιέργειες και οι μονοετείς καλλιέργειες. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η τωρινή ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης φαίνεται να προκρίνει ένα διαφορετικό σενάριο, αυτό των δύο περιφερειών (αροτραία και βοσκότοποι). Την ίδια στιγμή, επιχειρείται να αξιοποιηθούν ρυθμίσεις που διευκολύνουν ενισχύσεις σε καλοπληρωμένες καλλιέργειες όπως το ελαιόλαδο, η σταφίδα και ο

καπνός, ενώ το πακέτο των συνδεδεμένων περιλαμβάνει βιομηχανική ντομάτα, ζαχαρότευτλα, ρύζι εσπεριδοειδή και μοσχαρίσιο κρέας. Επειδή ο πρωτογενής τομέας οφείλει να αποτελέσει μοχλό εξόδου της Ελλάδας από την κρίση, ερωτάται ο κ. υπουργός:

1. Γιατί έχει καθυστερήσει η διαμόρφωση του εθνικού φακέλου για τη νέα ΚΑΠ;

2. Ποιο σενάριο περιφερειοποίησης θα εφαρμόσει η χώρα με τη νέα ΚΑΠ; Γιατί κρίνει αναγκαίο η νέα ηγεσία του ΥΠΑΑΤ να διαφοροποιήσει τον προηγούμενο σχεδιασμό αναφορικά με τις περιφέρειες;

3. Σε τι ποσό θα ανέρχεται η ενίσχυση ανά στρέμμα στο σενάριο των δύο και των τριών περιφερειών για κάθε γεωγραφική περιφέρεια των τριών περιφερειών;

4. Θα ζητηθούν οι απόψεις των κομμάτων για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα;

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass