ΓΥΡΩ- ΓΥΡΩ ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΟΙ ΔΥΣΕΥΡΕΤΟΙ ΧΩΡΟΙ ΓΙΑ ΜΙΚΡΑ ΠΑΙΔΙΑ

Τα... παιδία παίζει με τις παιδικές χαρές!

* Οι δήμοι βάζουν «λουκέτο» αφού είναι αδύνατο να συμμορφωθούν με τις απαιτήσεις ασφαλείας αλλά και της γραφειοκρατίας...

Δημοσίευση: 03 Ιουλ 2014 2:43 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 15:22
Να βάλουν «λουκέτο» στις Παιδικές Χαρές, εφόσον δεν ληφθεί πολιτική πρωτοβουλία από το Υπουργείο Εσωτερικών, θα υποχρεωθούν άμεσα και οι επτά δήμοι του νομού Λάρισας μετά και την απόφαση της Επιτροπής Ελέγχου Παιδικών Χαρών ν. Λάρισας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας.
Η Επιτροπή συνεδρίασε χθες και στην απόφασή της, η οποία καθαρογράφεται και θα κοινοποιηθεί τις επόμενες ημέρες στις δημοτικές αρχές, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε» μεταξύ άλλων σημειώνεται πως για καμία παιδική χαρά δεν είναι δυνατόν να εκδοθεί πιστοποιητικό καταλληλότητας!
Απόφαση αναμενόμενη αφού και οι επτά δήμοι απαντώντας προ ημερών στο αίτημα της Επιτροπής (να καταθέσουν στοιχεία) τόνισαν πως οι εκατοντάδες παιδικές χαρές (σ.σ. μόνο 127 διαθέτει ο Δήμος Λαρισαίων) δεν πληρούν πλήρως τις προϋποθέσεις για να λάβουν πιστοποιητικό καταλληλότητας (πιστοποίηση).
Το θέμα απασχολεί τους δήμους, αφού εκτός των άλλων παραμένει και το ερώτημα πώς είναι δυνατόν, πρακτικά, να μπει λουκέτο στις Παιδικές Χαρές αφού οι περισσότερες δεν διαθέτουν καν περίφραξη. Το θέμα θα τεθεί προς συζήτηση στα δημοτικά συμβούλια, όπως αναμένεται να γίνει και με τον Δήμο Λαρισαίων την ερχόμενη εβδομάδα.
Όλα ξεκίνησαν όταν το Υπουργείο Εσωτερικών ζήτησε να γίνουν έλεγχοι καταλληλότητας στις Παιδικές Χαρές, μετά τον θανάσιμο τραυματισμό 13χρονου και τον σοβαρό τραυματισμό της 9χρονης αδελφής του, στις 27 Απριλίου στον Δήμο Ελληνικού.
Ο έλεγχος διατάχθηκε με βάση το ΦΕΚ 931/18-04-09 με το οποίο καθορίζονται οι προϋποθέσεις και οι τεχνικές προδιαγραφές για την κατασκευή και τη λειτουργία των Παιδικών Χαρών, δήμων και κοινοτήτων.
Νόμος που, τουλάχιστον στο σκέλος των ελέγχων και της έκδοσης πιστοποιητικών καταλληλότητας, ουσιαστικά παρέμενε ανενεργός μέχρι και τον περασμένο Απρίλιο που βρήκε τραγικό θάνατο ο άτυχος 13χρονος. Οι δήμοι διαθέτουν Παιδικές Χαρές που σε γενικές γραμμές είναι συντηρημένες αλλά σε σπάνιες περιπτώσεις πληρούν τις, όντως αυστηρές, προϋποθέσεις ασφαλείας που θέτει ο νόμος.
Όπως μεταξύ άλλων, ζώνη όδευσης στο εσωτερικό της, επαρκή φωτισμό, βρύση με πόσιμο νερό, σημεία σκίασης, προσβάσεις για ΑΜΕΑ, πινακίδα εισόδου που φέρει το πιστοποιητικό καταλληλότητας, απαγόρευση εισόδου σε άτομα που δεν συνοδεύουν παιδί, απαγόρευση εισόδου σε ζώα συντροφιάς, τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης, τηλέφωνα επικοινωνίας με τον υπεύθυνο λειτουργίας της παιδικής χαράς, ώρες λειτουργίας και σειρά ακόμη απαιτήσεων που επιβεβαιώνει πως η ψήφιση του νόμου, είτε δεν έλαβε υπόψη της την πραγματικότητα των αστικών κέντρων, είτε ο νόμος ψηφίσθηκε για να... ψηφισθεί!
Στην πραγματικότητα, οι δήμοι που θα κληθούν να αναστείλουν τη λειτουργία των Παιδικών Χαρών δεν θα μπορέσουν να το πράξουν καν, αφού οι περισσότερες παιδικές χαρές δεν διαθέτουν καν... περίφραξη! Αλλά και πώς, ο Δήμος Λαρισαίων για παράδειγμα, θα αναστείλει τη λειτουργία της παιδικής χαράς στον Αγ. Νικόλαο, που διαθέτει περίφραξη αλλά αποτελεί έναν από τους δυσεύρετους κοινόχρηστους χώρους για παιδιά, στο κέντρο της Λάρισας;
Οι δήμοι εκ του νόμου θα υποχρεωθούν να αναστείλουν τη λειτουργία των Παιδικών Χαρών εκτός εάν το Υπ. Εσωτερικών, είτε παρατείνει την εφαρμογή της απόφασης (σ.σ. η καταληκτική ημερομηνία αποστολής καταστάσεων στην Επιτροπή της Αποκεντρωμένης Περιφέρειας έληξε προχθές, 30 Ιουνίου) είτε «εφευρεθεί» τρόπος έτσι ώστε, η απόφαση να αφορά μόνο στις παιδικές χαρές που θα ιδρυθούν στο μέλλον.
ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ
Ο φαύλος κύκλος της γραφειοκρατίας έγινε ακόμη μεγαλύτερος από την ψήφιση του νόμου (το 2009) που παρότι θέτει τις αναγκαίες αυστηρές διατάξεις ως προς τα ζητήματα ασφαλείας, παρέμενε ανενεργός μέχρι σήμερα.
Η εικόνα των εγκαταλελειμμένων και επικίνδυνων κατ’ επέκταση Παιδικών Χαρών, ειδικά σε πρώην κοινότητες είναι γνωστή. Στις πόλεις ο παλαιός εξοπλισμός παραμένει στις περισσότερες παιδικές χαρές ενώ στις νεότερες, ο εξοπλισμός (όργανα, κατασκευές) πληροί τις απαιτήσεις ασφαλείας του Ελληνικού Οργανισμού Τυποποίησης (ΕΛΟΤ). Αρκετοί δήμοι του νομού, δίνουν επίσης έμφαση στο σκέλος της συντήρησης, το οποίο δεν συνδέεται από τους κανόνες ασφαλείας που περιγράφονται στο σχετικό ΦΕΚ.
Μετά τον θάνατο του 13χρονου το υπουργείο Εσωτερικών «ανακάλυψε» την ανάγκη της πιστοποίησης και έτσι οι δήμοι οδηγούνται στο σημερινό αδιέξοδο. Καθώς καμία Παιδική Χαρά δεν διαθέτει υπεύθυνο λειτουργίας (με καθήκοντα μεταξύ άλλων της λήψης μέτρων φύλαξης, καθορισμό ωραρίου λειτουργίας κ.λπ.) αλλά το κυριότερο, σύμφωνα με το νόμο, καμία παιδική χαρά δεν διαθέτει «πιστοποίηση καταλληλότητας του χώρου και της λειτουργίας» όπως προβλέπεται στο άρθρο 9.
Όπου σημειώνεται επίσης πως, η κάθε δημοτική αρχή θα πρέπει να υποβάλει αίτηση «στην οικεία Επιτροπή για τη χορήγηση πιστοποιητικού καταλληλότητας της Παιδικής Χαράς. Η αίτηση συνοδεύεται απαραιτήτως από το πιστοποιητικό συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις ασφαλείας».
Πιστοποιητικό που εκδίδεται από τον ΕΛΟΤ αλλά και από «κάθε άλλο φορέα διαπιστευμένο για το σκοπό», από ιδιωτικούς φορείς δηλαδή. Με τους δήμους να μην προχωρούν στη λήψη πιστοποιητικών επικαλούμενοι το οικονομικό κόστος.
ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Στον έλεγχο που διέταξε το Υπουργείο Εσωτερικών, μέσω της Επιτροπής Ελέγχου Παιδικών Χαρών ν. Λάρισας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας, όλοι οι δήμοι του νομού Λάρισας απάντησαν ότι οι Παιδικές Χαρές που διαθέτουν δεν πληρούν πλήρως τις προϋποθέσεις για να λάβουν πιστοποίηση αφού καμία δεν διαθέτει το σχετικό πιστοποιητικό. Αρκετές βεβαίως διαθέτουν όργανα πιστοποιημένα από τον κατασκευαστή τους σύμφωνα με το πρότυπα του ΕΛΟΤ.
Μοιραία η Επιτροπή, στη χθεσινή της συνεδρίαση, κατέληξε στην απόφαση να καλέσει ουσιαστικά τους δήμους να αναστείλουν τη λειτουργία των Παιδικών Χαρών αφού για καμία Παιδική Χαρά στο νομό Λάρισας, δεν είναι δυνατό να εκδοθεί πιστοποιητικό καταλληλότητας λειτουργίας, λόγω ελλείψεων στο σχεδιασμό (συμμόρφωση στις απαιτήσεις ασφαλείας) και φυσικά λόγω έλλειψης πιστοποιητικού.
«ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ»
Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες το Υπουργείο Εσωτερικών, διαπιστώνοντας εκ των υστέρων, ότι οι δήμοι δεν θα πετύχουν την πιστοποίηση έως τις 30 Ιουνίου (σ.σ. το έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών για «προσαρμογή των παιδικών χαρών» αποστάλθηκε τους δήμους ένα μήνα νωρίτερα, στις 30 Μαϊου) εξετάζει το ενδεχόμενο του διαχωρισμού της υπόθεσης.
Εφόσον οι πληροφορίες επιβεβαιωθούν, τότε με νεότερη υπουργική απόφαση, για τις υπάρχουσες Παιδικές Χαρές οι ίδιοι οι δήμοι ή ιδιωτικοί φορείς θα εκδώσουν.... πιστοποιητικά καταλληλότητας ενώ όσες Παιδικές Χαρές πρόκειται να ιδρυθούν στο μέλλον, θα λειτουργήσουν με βάση τον ισχύοντα νόμο.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass